in

15 lekar som får er att lära känna varandra lite bättre

lära känna lekar fest
Bildkälla: Kristina Evstifeeva / Unsplash

Har du bjudit in till fest och blandat olika vängrupper? Eller startat en ny utbildning och ska lära känna nya personer? Vi har samlat de bästa lekarna för att bryta isen. Mer

koplankar 1024x37 1

Det är klart att det går att leka fast man är vuxen! Oavsett om du vill ha en lek som passar under middagar, fester eller för teambuilding till nyanställda på ett företag har vi svaret. Vi har samlat våra 15 bästa lära känna-lekar!

Gissa vem

Alla skriver ner några påståenden om sig själva på lappar – ju tokigare desto roligare! Samla alla lappar i en skål och turas sedan om att dra en lapp. Personen som drar lappen måste gissa vem som passar in på påståendet och dessutom ge en förklaring till det. Vid rätt svar får personen som gissat ett poäng. Den med flest poäng vinner!

Lära känna-bingo

Det här är en perfekt lek om du har bjudit in flera kompisgrupper som inte känner varandra. Det krävs däremot lite förberedelse från din sida. Klura ut minst ett påstående om alla dina gäster. Det kan exempelvis vara ”Har gått ekonomi på gymnasiet” eller ”Har en tvilling” eller ”Har backpackat i Australien”. Om ditt gäng är fler än 15 ska ett påstående helst passa in på två personer. Beroende på hur stort sällskapet är kan spelplanen se olika ut, allt från 3×3 rutor till 6×6 rutor.

Ge varsitt papper till gästerna och det är dags att börja mingla! Gästerna kommer behöva fråga runt för att få rätt namn vid rätt påstående. Den som först får en hel rad har vunnit! För att det ska bli lite extra klurigt kan du säga till gästerna att man endast får skriva ett namn en gång.

Pekleken

Den här klassiska leken går alltid hem! En person ställer frågan ”Vem är mest trolig att…” och säger ett påstående. Alla deltagarna pekar sedan på den personen i gänget som de tycker att påståendet stämmer bäst in på. Om man har fått flest fingrar riktade mot en får man ta en klunk. Ni bestämmer själva om man får peka på sig själv eller inte. Om gruppen inte känner varandra, får man helt enkelt gissa vem man tror att det passar in på bäst! Här finns 60 perfekta frågor till pekleken!

Aura

Vad får du för vibe av en person? Den här leken börjar med att en person lämnar rummet en kort stund. Då utser resten av gänget en person av de som är kvar som man ska prata om. Personen som lämnat rummet kommer tillbaka och ska lista ut den valda personen genom att deltagarna säger påståenden som ”Den här personen har en aura av att tycka om yoga” eller ”Den här personen har en aura av att vara en morgonperson”. Det behöver inte vara sanningar, utan just vad man får för känsla av personen. Även den valda personen ska säga ett påstående såklart!

När alla har sagt en gång ska personen som lämnade rummet gissa vem det är. Om den gissar fel kör man en runda till!

Dricklek: Jag har aldrig

Det är inte en förfest utan att någon föreslår leken Jag har aldrig. Den går alltid hem och kan göras oavsett om gruppen känner varandra eller inte. En person startar med ”Jag har aldrig…” och säger sedan ett påstående. De personerna som HAR gjort detta dricker en klunk. Brukar bidra till många följdfrågor och mycket skratt. Här hittar du 100 frågor till Jag har aldrig.

jag har aldrig
Bildkälla: Kelly Sikkema / Unsplash

Två sanningar och en lögn

Deltagarna ska komma på tre påståenden om sig själva, varav två ska vara sanna och en ska vara osann. Sedan presenterar man påståendena inför gruppen, som då får i uppgift att diskutera och gissa vilket påstående som är falskt. Om ni är fler än tolv personer kan man dela upp gruppen i två mindre, för att på så sätt skapa större diskussion.

Bäst i test och upp till bevis

Förbered frågor att skriva ut på lappar. Frågorna kommer ännu inte ha några svar, utan det är upp till bevis att reda ut vem av deltagarna som är svarsalternativen som vinner. Det kan till exempel vara ”Vem springer snabbast, Sofia eller Maria?”.

Deltagarna svarar på vem de tror vinner och sedan är det dags för deltagarna att tävla! Om Sofia lyckas springer fortast vinner hon och de som svarat Sofia får ett poäng. De med flest poäng kommer sedan att vinna.

Är ni kanske däremot sugna på att tävla som deltagarna i SVT:s ”Bäst i test”? Här är 7 tester från programmet.

Sanning eller konsekvens

Kan antingen utföras i form av ”snurra flaskan”, då alla deltagare sitter i en ring och har en tom flaska i mitten av ringen. Den snurras av en deltagare och personen som får flaskan riktad mot sig måste välja sanning eller konsekvens. Man kan också köra att deltagarna helt enkelt ställer frågan ”sanning eller konsekvens?” till valfri deltagare.

Väljer man sanning måste man svara ärligt på frågan som ställs. Om man tar konsekvens måste man utföra en uppgift.

Isbrytar-Jenga

Det här klassiska spelet går att utvecklas om man vill lära känna varandra. Skriv då i förväg en fråga på varje block. När deltagarna tar ett block måste de först svara på frågan innan de får lägga blocket överst på tornet. Går även att köra i en ”sanning eller konsekvens”-variant. Skriv då både frågor och utmaningar på blocken.

Här kan du läsa mer om det klassiska Jenga (länk till Åhléns).

jenga lära känna lekar

Klicka på bilden för att komma direkt till spelet (länk till Åhléns).

Drunk or a kid?

Här ska varje deltagare berätta en rolig historia, som antingen hände när man var liten eller när man varit full. Resten av gänget ska sedan gissa! Alla som får rätt svar tilldelas ett poäng.

Stå i rätt ordning

Den här leken passar om ni är ett större sällskap. Dela in gänget i lag med minst fem deltagare i varje lag. Deras uppgift är att ställa sig i rätt ordning efter en instruktion som läses upp – exempelvis äldst till yngst. Det lag som gör det snabbast vinner! Extra roligt blir det om man bestämmer att man inte får prata under spelets gång.

4 namnlekar

Har gruppen inte riktigt lärt sig varandras namn än? Vi har samlat några roliga lära känna lekar för att lättare komma ihåg alla namn:

Byta namn-leken

Den här leken passar om man är ett lite större sällskap, helst minst 10 personer. Alla går runt och skakar hand med varandra och presenterar sig, till exempel: ”Jag heter Malin” ­– ”Jag heter Emil”. När man har skakat hand kommer man byta namn med varandra. Malin kommer då gå till nästa person och introducera sig som Emil.

När man har fått tillbaka sitt namn igen går man och sätter sig. Om alla håller huvudet i schack och inte glömmer bort sitt namn, kommer leken sluta med att alla sitter ner och har fått tillbaka sitt riktiga namn.

Trådleken

Har ni blivit introducerade men kommer inte ihåg allas namn ännu? Då är denna lek perfekt! Ni behöver ett garnnystan eller en trådrulle. En person börjar med att hålla i trådrullens ände, säger sedan en annan persons namn och kastar nystanet till den personen. Den håller kvar tråden och sedan kastar vidare till en annan person och säger namnet.

Den sista som får nystanet blir den första att göra leken baklänges till dess att trådrullen är ihoprullad igen. Roligast blir det om man inte får släppa nystanet – förutom när man lämnar över den till nästa person.

Upprepningsnamnlek

Alla deltagare står i en ring. En börjar med att säga sitt namn och något som börjar på första bokstaven i personen namn. Det kan vara ”Jakob Jordklot”. Personen till vänster upprepar ”Jakob Jordklot” och sedan sitt namn med en sak till exempel ”Hilda Hallon”. Det går sedan vidare och den som är i slutet kommer få en tuff utmaning att komma ihåg allas namn.

För att göra leken ännu svårare kan man addera en rörelse när man presenterar sig, som alla deltagare måste göra om vid upprepningen.

Namnlek med ballong

Här står alla deltagare i en ring, runt en person som står i mitten med en ballong. Personen i mitten börjar med att säga någons namn, kastar upp ballongen och springer ut från mitten. Personen som blev uppropad ska springa fram och slå till ballongen och säga någon annans namn. Sen fortsätter man tills ballongen nuddar marken eller man inte orkar längre! Om ni vill att det ska vara ännu svårare kan man använda en vanlig boll, men då måste man vara snabb.

Har du testat alla lekar? Prova dessa spel!

Icebreaker

Ett spel med isbrytande frågor! Icebreaker är ett enkelt sällskapsspel som passar på så väl festen som middagen.

Här kan du läsa mer om spelet (länk till Designtorget).

dryckeslekar

Klicka på bilden för att komma direkt till spelet (länk till Designtorget).

Bästa snacket

I det här spelet får du ta ställning till olika finurliga och twistade konversationsfrågor. Exempelvis: Hur skulle världen se ut om den var uppbyggd av kloner av dig? Skulle du hellre vara en känd regissör eller en känd skådespelare? Ett garanterat roligt spel om du ska lära känna någon bättre!

Här kan du läsa mer om spelet (länk till Designtorget).

bästa snacket spel

Klicka på bilden för att komma direkt till spelet (länk till Designtorget).

Charader på 30 sekunder

Här är ett enkelt och roligt spel som passar till både familjen och ett helt nytt kompisgäng. 30 sekunder att lära sig, 20 minuter att spela.

Här kan du läsa mer om spelet (länk till Designtorget).

festlekar

Klicka på bilden för att komma direkt till spelet (länk till Designtorget).