in

7 tester från SVT:s ”Bäst i test” att prova hemma

bäst
Foto: Oliver Martin Henriquez /Baluba

Sugen på att prova några tester från SVT:s Bäst i test? Vi listar 7 stycken. Mer

Älskar du också Bäst i test? Varför inte prova hur det hade gått för dig att vinna mot panelen? Det finns mängder med olika lekar och uppdrag i programmet som passar både inomhus och utomhus, till vardag och till fest. Men vi har valt ut 7 av dessa att som är lätta att testa hemma!

7 lekar och utmaningar från Bäst i test

Öppna en kokosnöt, planera den bästa överraskningen eller spela basketboll utan att använda sina händer. Välj vilken utmaning som passar dig bäst!

1. Öppna en kokosnöt (eller annan frukt)

Tareq Taylor gjorde det snyggt i säsong 6 med en kokosnöt, men man kan göra detta uppdrag med vilken frukt man vill. Uppdraget går ut på att skala eller öppna en frukt så snabbt (eller fint) som möjligt och till sin hjälp har man ett antal helt värdelösa redskap och prylar.

Använder man en kokosnöt så är man färdig när man fått ut en milliliter kokosmjölk, och den som är snabbast vinner. Om man använder en annan frukt så kan man skala den finast eller få bort allt skal inom en viss tid, hur frukten ska se ut för vinna kan man bestämma själv.

Vad du behöver:

 • Frukt till alla deltagare.
 • Redskap och verktyg av olika slag, exempelvis en tving, hammare eller skruvmejsel.

2. Överraskning

Det här uppdraget går att göra på två sätt, men målet är att överraska lekledaren på bästa sätt. Antingen så får alla 5 minuter på sig att placera ett objekt under en låda som ska vara överraskande, eller så får lekledaren gå ut från rummet och när hen kommer in ska laget eller deltagaren gjort något överraskande.

Vad du behöver:

 • En låda och ett rum med saker (för den första varianten).
 • Utklädnader och olika roliga prylar som deltagarna kan använda (för den andra varianten).

3. Toalettpapperskändis

I det här uppdraget ska deltagarna försöka skapa ett porträtt av en kändis med hjälp av toalettpapper. Man får själv välja kändis och kan lekledaren gissa vem det är får man poäng, eller så får lekledaren utse det bästa porträttet och ge poäng efter det. Varje person har 5 minuter på sig i denna utmaningen.

Vad du behöver:

 • Toalettpapper (1-2 rullar per person).
bäst i test komiker
Bäst i test. Fotograf: Janne Danielsson/SVT

4. Rita en fisk

Att rita en fisk kanske verkar lätt, men det här uppdraget går ut på att också rita den i rätt storlek. Varje deltagare får varsitt papper och ska sedan försöka rita en specifik fisk i rätt storlek. Måttet på fisken och hur den ska se ut bestämmer man innan, sen får man en viss tid på sig att rita.

Vill man kan man istället säga att alla deltagare ska göra en så korrekt fisk som möjligt och då också ta hänsyn till utseende och ge extra poäng till den bäst ritade fisken.

Vad du behöver:

 • Papper och pennor

5. Basketboll utan händer

Här ska man få en basketboll i korgen utan att använda händerna. Till sin hjälp kan man såklart ha redskap eller också får deltagarna klara sig bäst de kan med bara sin kropp. Har man inte tillgång till en basketkorg kan man göra den här utmaningen med någon annan kombination av boll och hink eller låda.

Vad du behöver:

 • Basketboll (eller annan boll)
 • Basketkorg (eller annan hink/låda)
 • Eventuella redskap för mer kreativa lösningar

6. Blindnamn

Varje deltagare får varsin ögonbindel och ska sedan skriva lekledarens fullständiga namn. Den som skriver finast och mest läsbart vinner.

Vad du behöver:

 • Penna och papper
 • Ögonbindel (till exempel kan man använda en scarf eller liknande)

7. Byxfylla

Detta är ett enkelt test som inte kräver mer än att deltagarna har byxor på sig. Uppdraget går ut på att man har 90 sekunder på sig att fylla sina byxor med så många saker som möjligt. Den som lyckas ha flest saker i sina byxor när tiden går ut vinner.

Vad du behöver:

 • Byxor
 • Saker att stoppa i byxorna

Kolla på den första trailern till Bäst i test här