in

”Hur skaffar jag nya vänner?” – experterna svarar

skaffa nya vanner tips

Emma och Siri från Pillerpodden svarar i varje nummer av VeckoRevyn på läsarnas frågor om hälsa och relationer. Den här gången undrar en läsare hur man träffar nya vänner. Mer

FRÅGA: Jag vill få nya vänner, men känner mig samtidigt inte bekväm med attträffa nya människor. Jag upplever mig själv som en introvert person, men skulle så gärna vilja bli lite mer extrovert.

Hur ska jag göra? / Isa, 19

SVARHej IsaGrymt att du har bestämt dig för att träffa nya vänner. Roligt! För det första måste vi bena ut vad skillnaden mellan en introvert och extrovert person är. 

En tredjedel till hälften av alla människor är introverta. Några exempel på hur en introvert person fungerar är att den ofta tycker att det är ansträngande med sociala sammanhang och måste ladda om batterierna efter att ha varit bland andra genom att vara själv. Som introvert gillar man ofta även ordning och reda, samt tänker först och talar sen.

Är man däremot extrovert får man energi genom att prata och mingla med andra och har lättare för överraskningar eller spontanitet. För det andra kan du inte bli extrovert bara sådär, och det är inget du behöver bli heller! Samhället ser ofta det extroverta som det normativa – men på senare tid hardet pratats mycket om ”the power of introverts”.

Att du är introvert är fantastiskt, acceptera det och rocka det! Däremot finns det sätt att öva upp sina sociala förmågor, så att man kanske inte längre tycker att det är så jobbigt att träffa nya människor. Googla! Dessutom finns det massor med sätt att träffa nya människor, som inte innefattar den där pinsamma första ”dejten”. Börja med att söka i olika grupper på sociala medier, eller prova att utöka din umgängeskrets med dina vänners vänner. Skicka ett sms och fråga om du kan hänga på ifall det känns jobbigt att fråga rakt ut, det kommunikationssättet passar ofta introverta bättre.

Lycka till! Kram!