in

Här skapar studenter i USA ring runt sina muslimska vänner – för att skydda dem under bön

student manifestation university of michigan

I Trumps USA börjar det blåsa kallt kring olika minoritetsgrupper, inte minst landets många muslimer. I en fin solidaritetsmanifestation visade studenterna på University of Michigan sitt stöd för sina muslimska kamrater. Mer

Runtom i USA sprider sig oron efter att Donald Trump valts till president, speciellt som antalet hatbrott har stigit drastiskt de senaste veckorna. Känslan av osäkerhet inför framtiden är särskilt stor bland de minoritetsgrupper, exempelvis latinos och hbtq-personer, Trump attackerade under valrörelsen.

En av de mest utsatta grupperna är USA:s muslimer, cirka en procent av befolkningen, som Trump har sagt sig vilja registrera. Han vill även förbjuda alla utländska muslimer att resa in i landet. Trump har oroväckande nog redan knutit flera kända anti-muslimer till sin stab.

I Michigan, en av de stater där Trump fick en majoritet av rösterna, visade studenterna på det stora University of Michigan i måndags sitt stöd för sina muslimska studiekamrater genom en stor manifestation. Detta efter att en kvinnlig muslimsk student blivit hotad till livet för att ha burit huvudbonaden hijab. Flera hundra studenter och lärare bildade en jättelik ring runt sina muslimska kolleger och vänner medan dessa höll ett offentligt bönemöte som organiserades av universitetets muslimska förening.

@uofmichigan students protecting ishaa prayer at the Diag

Ett foto publicerat av Benji Bear. (@benji_bear_photography)

– En del av oss var oroliga för att vi skulle vara extra sårbara under vårt bönemöte, och då fick vi idén att be våra icke-muslimska vänner att visa sitt stöd genom att bilda en skyddande ring runt oss, berättade Farhan Ali som är den muslimska föreningens ordförande för Huffington Post.

Men Ali hade knappast räknat med det massiva stöd han fick för sin idé.

– Hundratals och åter hundratals personer kom, både för att be med oss och för att visa oss sitt stöd. Stödet var helt överväldigande och de var underbart att känna att det är så många som står på vår sida.

Universitets imam, Mohammed Ishtiaq, uttryckte också sin positiva förvåning över det massiva stödet:

– Trots att det var en kylig kväll var det otroliga stödet vi fick verkligen hjärtevärmande. Den här typen av solidariska manifestationer ger oss hopp om framtiden, sa han till Huffington Post.

Ett av budskapen som återkom på många av de plakat folk tog med sig löd: ”Ni hör hemma här”. Många av studenterna som visade sitt stöd för sina muslimska studiekamrater var själva troende kristna och judar. University of Michigan, som ligger i Ann Arbor i närheten av Detroit, har över 40 000 studenter och är klassat som ett av USA:s bästa icke-privata universitet.