in ,

29 tips till Pokémon Go – Hur spelar man Pokémon Go? Guide för nybörjare

pokemon go tips

Behöver du tips på hur man spelar Pokémon Go? Undrar du vad stardust är, eller vad man använder incense till? Denna guide är ett bra ställe att börja på! Mer

Här hittar du tips om Pokémon Go, den senaste stora app-succén. Vi förklarar till exempel hur man slåss på gym, kastar Poké Balls, och guidar dig till de viktigaste föremålen i spelet.

Det viktigaste tipset i en guide om hur man spelar Pokémon Go är förstås hur man skaffar spelet. Det är enkelt, har du en Iphone söker du bara upp spelet i App Store, och har du en Androidmobil söker du i Google Play. Pokémon Go är gratis.

Vad är Pokémon Go, och varför behöver jag tips om det?

Spelet går ut på att samla små låtsasdjur, Pokémon, som man sedan tränar och slåss med, mot andra Pokémon. För att bli bättre i spelet krävs det att du rör dig utomhus, på riktigt alltså, och samlar prylar och olika sorters Pokémon som finns utspridda världen över. Tekniken att kombinera den verkliga världen med en digital spelvärld på det här sättet kallas för AR, Augmented Reality.

4 viktiga tips innan du börjar spela Pokémon Go

  • Pokémon Go-servern går ofta ner just nu eftersom det är väldigt högt tryck från alla spelare.
    Två bra sidor att hålla koll på för att se om spelet ligger nere eller inte är Pokémon Go Server Status och Pokémon Go Outage Map.
  • Innan du loggar in i spelet för första gången: Se till att skaffa ett nytt Gmail-konto. Om du använder ett befintligt konto får spelet tillgång till väldigt mycket privat information.
  • Pokémon Go drar mycket batteri! Det kan vara en bra idé att skaffa sig ett extrabatteri eller powerbank till telefonen. Du kan även stänga av AR-funktionen, som är en batteritjuv. För att stänga av AR måste du först ha hittat en Pokémon. När du får upp vyn där du ska fånga den finns det en knapp för att stänga av AR högst upp i högra hörnet.
  • Gå försiktigt! Det är lätt att gå in i en lyktstolpe om man har näsan i mobilen hela tiden.

Så slåss du på gym i Pokémon Go

När du kommit en bit i spelet, närmaste bestämt level 5, så kan du gå med i ett lag och börja hänga på gym. På ett gym kan du träna eller slåss mot andra lags Pokémon. Här är en jättebra videoguide som visar hur du ska göra för att slåss mot andra Pokémon på gym:

Så kastar du en Poké Ball

För att fånga en Pokémon måste du träffa den med en Poké Ball – de rödvita bollarna som du hittar vid alla PokéStop. Vi har samlat några videor som visar hur du gör.

Grunderna i att kasta Poké Balls

Här är allt du behöver veta för att bemästra konsten att fånga Pokémon med Poké Balls. Visste du till exempel att du kan få tillbaka en felkastad Poké Ball om du trycker på den direkt efter kastet? Fler tips finns i den här videon:

Superhack för dig som vill kasta perfekta curveballs varje gång

Genom att använda din Iphones hjälpmedel för funktionshindrade kan du förprogrammera perfekta curveball-kast, det vill säga när du skruvar bollen och får extrapoäng. Den här videon visar hur du gör:

Appen FastPokeMap – så funkar den

Tredjeparts-appen FastPokeMap blev snabbt populär för sin förmåga att via sin kartfunktion hitta Pokémons. FastPokeMap har inte krävt att man som användare registerar sig, vilket har gjort den extra populär. Anledningen är att Niantic då inte har kunnat spåra och stänga av Pokémon Go-konton för användning av scanners och kartor i form av externa appar.

Sedan några dagar tillbaka är FastPokeMap avstängd. Enligt Niantic och Nintendo räknas appen som fusk och är därför bannad. Efter senaste Pokémon Go-uppdatering försvann en rad tredjeparts-appar, varav en var FastPokeMap.

Utvecklaren bakom FastPokeMap säger dock att appen inom kort kan komma tillbaka, detta tack vare att hen fått donationer för att kunna fortsätta utveckla appen.


Här är de viktigaste sakerna du hittar i Pokémon Go

pokemon candy


Candy
Vad är Candy? Candy används främst för att få din Pokémon att utvecklas, eller evolve som det kallas i spelet. Godiset finns i olika sorter som hör till specifika typer av Pokémon. När du har tillräckligt mycket godis av en sort så kan du få din Pokémon att utvecklas till en mer avancerad variant av sig själv. Du får candy när du får en ny Pokémon.


CP
Vad är CP? CP står för Combat Power, och anger hur stark din Pokémon är.

[adSpace placement=”auto”]


pokemon-egg

Egg
Vad är egg? Pokémon-ägg kan man hitta vid PokéStop och de innehåller en Pokémon. För att ägget ska kläckas måste det läggas i en inkubator, som du sen måste gå en viss sträcka med.

Här kan du se ett hack för att slippa gå så långt med ditt ägg – om du råkar ha ett turntable hemma:


pokemon go gym


Gym

Vad är gym? Runtom i världen finns det flera Pokémon-gym. De kan antingen vara open gyms, friendly gyms eller rival gyms. Open, om inget lag har tagit dem, friendly, om ditt lag har har tagit dem, eller rival, om ett annat lag har tagit dem. Där kan du antingen kan få din Pokémon att slåss mot rivaliserande lags Pokémon, eller träna med dina lagmedlemmars Pokémon.


HP
Vad är HP? HP står för hit points, och anger hur mycket hälsa din Pokémon har.


pokemon go incense

Incense
Vad är incense? Att använda incense är ungefär som att spruta på sig Pokémonmotsvarigheten till kattmynta – det lockar alltså nya Pokémon till dig. Det varar i 30 minuter och följer med dig när du rör på dig.


pokemon go incubator


Incubator

Vad är en incubator? En incubator använder du för att kläcka ägg. Efter att du stoppat in ett ägg i den här äggkläckningsmaskinen så måste du gå en viss sträcka för att ägget ska kläckas och producera en ny Pokémon.


pokemon go lure module

Lure Module
Vad är en lure module? Luremoduler gör att Pokémon flockas runt en fast plats. Likt incense varar de i 30 minuter, men de följer inte med dig när du går. Flera spelare kan dessutom dra nytta av din luremodul, till skillnad från incense, som är personlig.


pokemon go lucky egg


Lucky Egg

Vad är ett lucky egg? Använder du ett lucky egg så får du dubbelt så mycket XP för varje handling du utför under en begränsad tid.


pokemon go pokeball

Poké Ball
Vad är en Poké Ball? De här små bollarna använder du för att fånga nya Pokémon. Det finns även Great Balls, Ultra Balls och Master Balls, som är extra bra på att fånga Pokémon.


pokemon go pokecoin


PokéCoins

Vad är PokéCoins? Pokémonvärldens pengar kallas för PokéCoins. Med dem kan du köpa olika saker i Pokémon-butiken.


pokemon go pokedex


Pokédex

Vad är Pokédex? För att hitta information om de Pokémon du har stött på under spelet gång så kan du titta i ett register i appen som kallas för Pokédex.


pokemon go drowzee


Pokémon

Vad är en Pokémon? Pokémon är de olika varelserna som spelet kretsar kring. Du som spelare samlar Pokémon, och tränar dem till att slåss mot andra Pokémon. Brutalt men sant.


pokemon go pokestop


PokéStops

Vad är ett PokéStop? De absolut vanligaste markörerna på Pokémon-kartan är så kallade PokéStop. Här kan man samla Poké Balls och andra föremål som behövs i spelet.


pokemon go potion


Potion

Vad är en potion? För att återställa din Pokémons hälsa kan du använda en potion. De finns i olika styrkor: Standard Potion, Super Potion, Hyper Potion och Max Potion.


Prestige
Vad är prestige? Om Pokémon tränar på ett gym får gymmet ökad prestige, och när ett gym fått tillräckligt med prestige så får det en högre level.


pokemon go raz berry


Razz Berry

Vad är ett Razz Berry? Om du hittar en Pokémon kan du mata den med ett Razz Berry för att den ska bli lättare att fånga.


Sightings / Nearby
Vad är sightings och nearby? Nere i högra hörnet av Pokémon Go finns ett fält som heter Sightings eller Nearby, beroende på vilken uppdatering du har. Där kan du se exakt vilka Pokémons som befinner sig i din närhet.


pokemon go stardust


Stardust

Vad är stardust? Stardust får du när du fångar en Pokémon. Genom att använda det kan du öka din Pokémons CP (Combat Power, alltså hur stark din Pokémon är) och HP (Hit Points, hur mycket hälsa din Pokémon har).
Du får stardust genom att fånga Pokémon, kläcka ägg, eller försvara ett gym.


Trainer
Vad är en trainer? Det är du! Alla som spelar Pokémon Go kallas för trainers.


XP
Vad är XP? XP, eller Experience Points, får du genom att utföra olika handlingar i spelet. När du fått ett visst antal XP så avancerar du till en högre level.

Tips! Uppföljaren till Pokémon Go är äntligen här, läs allt om Harry Potter: Wizards Unite!