in

Så hittar du gott och billigt rött vin till middagsbjudningen (+här är de finaste glasen!)

Rott vin sorter och temperaturer
Bild: Elina Sazonova/Pexels

Hösten är här och det är dags att byt ut uteserveringar med vitt vin till hemmamys med ett glas rött. Men vilket rödvin är egentligen bäst? Vi har gjort en guide! Mer

koplankar 1024x37 1

Vilka sorters rödvin finns det och vilka är bra att känna till? Det kan vara lite avskräckande för nybörjare att sätta sig in i ämnet rött vin. Därför har vi samlat allt som du som nybörjare behöver veta om rött vin för att imponera vid middagsbjudningen eller för att gå till vinhyllorna på Systembolaget utan att se ut som ett frågettecken. Välkommen till VeckoRevyns rödvinsguide!

Vilka sorter av rött vin finns det?

Det finns många olika sorter av röda viner, över 50 stycken. Från de som är lätta och fruktiga i smaken till de som är rika och kraftiga.

rott vin systembolaget tips
Bild: Anna Kaminova/Unsplash

Några av de mest populära rödvin-sorterna är:

 • Pinot Noir
 • Grenache
 • Cabernet Franc
 • Sangiovese
 • Barbera
 • Merlot
 • Zinfandel
 • Nebbiolo
 • Malbec
 • Cabernet Sauvignon
 • Shiraz/Syrah
 • Tannat

I den här listan är Pinot Noir det lättaste och mest fruktiga rödvinet och Tannat det fylligaste. Vi smalnar av listan ytterligare och går igenom fyra av de populära sorterna:

Pinot Noir

Ett av de mest omtyckta röda vinerna är Pinot Noir. Pinot Noir är nog det lättaste vinet att dricka för de som är nya till röda viner, då det är ett bra övergångsvin för dig som är van att dricka vitt vin och inte vill dricka ett rött som är för torrt. Vinet har en ljus färg och fruktig smak som inte är lika kraftig som resten av de röda vinerna och innehåller inte mycket tanniner. Smaken är snarare elegant och lätt. Bourgogne regionen i Frankrike är den mest kända platsen för druvorna till det här vinet att odlas på.

Pinot Noir passar bra till: Kyckling och gris. Tack vare att Pinot Noir är ett så lätt vin kan det även paras med mat som vanligtvis passar till vitt vin så som fisk.

Grenache

Näst på listan är Grenache, ett mörkare och fruktigare vin än Pinot Noir som också passar bra till rödvinsnybörjare. Vinet kommer från Grenache-druvan och även den kommer ursprungligen från Frankrike men produceras på olika platser i världen som Spanien och Australien.

Grenache passar bra till: Lax, rostat kött och grönsaker.

Merlot

Merlot är ett mörkare, medelfylligt vin som är välrundat och har relativt högt alkoholinnehåll. När vinet produceras i varmare klimat som Kalifornien doftar det som plommon och björnbär och när vinet produceras i kallare klimat ges vinet mer träiga toner och mer tanniner.

Merlot passar bra till: Kött, gris och svamp.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är känt som ett av världens bästa röda viner och kanske det mest älskade. Cabernet Sauvignon-druvan är mindre och har tjockare skal än de ovan nämnda vinsorterna, vilket ger vinet sin mörkare färg och fylliga smak. Druvan innehåller mycket tanniner och vinet har en stor potential att åldras väl.

Cabernet Sauvignon passar bra till: Grillat kött, hamburgare och grillat lamm.

Lite snabbt om tanniner

Det är tanninerna i druvornas skal (ibland också i druvornas stjälkar och kärnor) som gör att röda viner blir sträva. När vinet innehåller mycket tanniner blir det torrare och får ofta en mörkare färg.

vilket rott vin till ost?
Bild: Jeff Siepman/Unsplash

Hur parar man rött vin till ost?

Alla ostar passar tyvärr inte med alla sorters rödvin. Tanninerna i det röda vinet tar lätt över smakerna i osten, så det gäller att para rätt. En bra grundregel är att para fylliga viner med starkare ostar och lättare viner med mildare ostar.

 • Gruyère passar till Pinot Noir.
 • Brie passar till Merlot.
 • Åldrad cheddarost passar till Cabernet Sauvignon.

Tips: Vilket är det bästa röda vinet på Systembolaget?

Vilket rödvin som är bäst är en smaksak, vissa har stenkoll på vilka viner som är finare och godare medan andra nöjer sig med det som serveras. Men det finns några tricks som du kan använda dig av när du köper vin för att få ett så bra vin som möjligt utan att lägga ut mycket pengar.

Till skillnad från vad många tror så behöver du inte spendera tusenlappar för att hitta ett bra vin, då smakerna mellan billiga vin (runt 100 kronor) och aningen dyrare vin (runt 150 kronor) skiljer sig mer än mellan dyrgriparna. Kolla in den här videon som förklarar det vidare och som även tipsar om att köpa ett ”tredjevin” till middagsbjudningen.

Vilket vinglas passar bäst till rött vin?

Sista steget innan du gått klart rödvinskursen är att få koll på vilket typ av vinglas som man dricker vinet ur, för det skiljer sig faktiskt vilket glas som passar till vilket rödvin.

Vinglas med bourgognekupa passar bra till eleganta och lätta viner som Pinot Noir medan fylligare och kraftigare viner gör sig bättre i glas med rakare kupa. Den större kupan passar till de lättare vinerna tack vare att dofterna tas upp bättre och den rakare kupan passar de kraftigare vinerna bättre då glaset leder vinet till tungans spets (och inte ut till kinderna där vinet kan få en sträv eftersmak).

Vackra rödvinsglas i 2-pack från Riedel (passar till Pinot Noir)

Ett vinglas som är speciellt framtaget för Pinot Noir, partiet längst upp på glaset kallas för skorsten och dens funktion är att styra vinet till tungspetsen för att (till skillnad från kraftigare viner) göra vinets sötma mindre påtaglig.

Läs mer om produkten här (länk till Ellos).

vilket glas ska man dricka rott vin fran

Rödvinsglas Veritas New World Pinot Noir 2-pack från Riedel. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Ellos).

Rödvinsglas med hög kupa från Riedel (passar till Merlot)

Ett vinglas med stor och hög kupa som passar perfekt till Merlot och Cabernet. Kupans form mildrar vinets strävhet och gör smaken rundare och fylligare.

Läs mer om produkten här (länk till Ellos).

vilken temperatur ska man dricka rott vin

Rödvinsglas Veritas Cabernet/Merlot på fot 2-pack från Riedel. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Ellos).

Bordeauxglas i 4-pack från Spiegelau (passar till Cabernet Sauvignon och Syrah)

Höga bordeauxglas som är designade för att passa till mustiga röda viner. Vinet leds långt bak i munnen tack vare kupans form vilket ger vinet den bästa möjliga smaken.

Läs mer om produkten här (länk till Ellos).

ar rodvin bra att dricka

Vinglas Authentis Bordeaux 65 cl 4-pack från Spiegelau. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Ellos).

Vinglas med rund kupa från Riedel (passar till Syrah)

Ett vinglas med rundad kupa och en liten öppning som ger vinet en rundare smak.

Läs mer om produkten här (länk till Ellos).

rott vin med ost

Rödvinsglas Veritas Old World Syrah 2-pack från Riedel. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Ellos).

Bourgogneglas från Spiegelau (passar till Pinot Noir)

4-pack med eleganta bourgogneglas med stor kupa.

Läs mer om produkten här (länk till Ellos).

vilket rodvin ar bast systembolaget

Rödvinsglas Style Burgundy 64 cl, 4-pack från Spiegelau. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Ellos).

Vilken temperatur ska rött vin ha när det serveras?

Rött vin ska serveras mellan 12-18 grader, ett lättare vin ska serveras aningen kallare än ett fylligare.

 • Lätt rött vin: serveras omkring 12-14 grader.
 • Kraftigt rött vin: serveras rumstempererat (omkring 15-18 grader).
Vilken rott vin ar bast?
Bild: Diogo Brandao/Unsplash

Hur länge håller öppnat rött vin?

Det är svårt att ge ett exakt bäst före datum på ett öppnat rött vin, då det kan variera beroende på vinets lagring, kvalitet och förvaring. Om flaskan är försluten och förvaras i kylskåpet kan smakerna hålla sig i omkring en vecka, något kortare om vinet förvaras i rumstemperatur. Det är inte farligt att dricka ett gammalt rödvin, däremot kommer det inte att smaka så gott. Vårt råd är att dofta av vinet och smaka.

Förslutare och vinkorkar gör att vinet håller längre

Vinkork från Pulltex

Förläng hållbarheten på vinflaskan genom att försegla den med en vinkork. Du kan enkelt hålla reda på hur länge flaskan varit öppnad med hjälp av siffrorna på vinkorken.

Läs mer om produkten här (länk till Åhléns).

hur lange haller oppnat rott vin?

Vinkork, Wine Stopper Antiox från Pulltex. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhléns).

Vinkork med vacuumpump från Pulltex

En vinkork med vacuumpump som förhindrar att vinet oxiderar.

Läs mer om produkten här (länk till Åhléns).

hur gor man att vinet haller langre?

Vinkork, vacuumpump från Pulltex. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhléns).