in

Så organiserar du i kylskåpet

organisera kylskapet tips, lador och burkar
Foto: Kevin Malik/Pexels

Hur ska man organisera kylskåpet? Vad ska man ha i kylen och var passar olika livsmedel bäst? Här kommer våra bästa tips för att organisera kylskåpet med lådor, äggförvaring och burkar. Dessutom kommer vi med smarta knep för hur du organiserar rätt och var allt passar bäst på hyllorna. Mer

koplankar 1024x37 1

Vad är mysigare än att slå på en spännande podd och göra fint hemma? Ett ställe som lätt kan glömmas bort i städningen är just kylskåpet. Vi har nog alla sett snygga, organiserade och välplanerade kylskåpshyllor på Pinterest och haft en liten önskan att det ska se ut så även hos oss – och varför inte? Här är våra bästa knep för att få en välorganiserad kyl och våra tips på bra kylskåpsförvaring!

Tips för att organisera smart i kylen:

 1. Använd förvaring i glas för att tydligt kunna se vad burkarna innehåller (och det ger en lyxig känsla också!).
 2. Skriv upp utgångsdatumet med en markör i valfri färg för livsmedel som du tar ut från originalförpackningen. Till exempel kan du skriva utgångsdatumet för ägg på äggen eller på en liten etikett intill dem.
 3. Att investera i fina matlådor i glas passar också bra i kylen.
 4. Livsmedel som lätt kan rinna, så som kyckling och kött, bör du ha ett fat eller bricka under för att minska risken för att förpackningen läcker ut över andra livsmedel i kylen.

Hur ska man organisera kylskåpet?

Först och främst bör du rensa ur kylskåpet och ge det en rejäl städning innan du kommer igång med organiseringen. När du sedan börjar organisera är det bra att veta var de olika livsmedlen passar bäst. Så förvarar du bäst i kylskåpet:

 • I kylskåpsdörren: Det här är kylskåpets varmaste del och här bör inte färskvaror vara. Varor som inte nödvändigtvis behöver vara speciellt kalla gör sig bra där, som dryck, smaktillsättare och smör.
 • På de övre hyllorna: Här är kylskåpet näst varmast och passar bra för produkter som inte behöver ha det jättekallt. Exempelvis jordnötssmör, rester och yoghurt.
 • På de nedre hyllorna: Kylskåpet är som kallast här, så här vill du förvara livsmedel som kan bli dåliga snabbt. Här förvarar du kött, fisk, fågel och mjölk.
 • I lådorna: Här kan du förvara frukt och grönt.
organisera kylskap
Foto: Evieanna Santiago/Unsplash

Vad ska man inte ha i kylen?

Det finns ett gäng livsmedel som inte mår speciellt bra av att ha i kylskåpet. Produkterna i listan här under gör sig mycket bättre i skafferiet eller framme på diskbänken.

 • Bananer
 • Kaffe
 • Bröd
 • Honung
 • Potatis

Organisera med hjälp av bra förvaring: här är våra favoriter

För att undvika att allting i kylen står hejvilt kan det vara en bra idé att investera i lådor och burkar som hjälper dig att hålla ordning. Här är våra favoriter:

Stilren förvaringsbox för kylskåpet från Åhléns

Transparent förvaringsbox som är designad för att förvaras i kylskåpet. Den här boxen är i storlek medium och passar utmärkt för att förvara exempelvis såsflaskor och grönsaker. Tål maskindisk!

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Åhléns).

organisera kylskap tips pa burkar och lador genomskinlig

SmartStore Compact Clear M, M, Clear från Gastromax. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhléns).

Avlång och transparent box från Åhléns

I samma serie som produkten ovan kommer den här förvaringsboxen i en mer slim och avlång form. Boxen passar bra att ställa med den korta sidan fram så att man ska kunna se vad boxen innehåller samtidigt som den tar lite plats. Passar bra att ställa små burkar och förpackningar för maximal ordning och reda i kylen.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Åhléns).

organisera kylskap tips pa burkar och lador rektangular

SmartStore Compact Clear Slim, Clear från Gastromax. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhléns).

Grön äggbricka i stengods

En snygg förvaring för ägg i kylskåpet som alternativ till de tråkiga äggkartongerna. Äggbrickan är i stengods och rymmer tolv ägg.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Åhléns).

organisera kylskap tips pa burkar och lador aggforvaring

Äggbricka LO, Olive från Åhléns. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhléns).

Serveringskanna för vatten eller juice från Rig-Tig

En serveringskanna som passar bra för att förvara vatten eller juice snyggt i kylskåpsdörren.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Confidentliving).

organisera kylskap tips pa burkar och lador serveringskanna

PIP Serveringskanna 1,4 liter Svart från Rig-Tig. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Confidentliving).

Set med förvaringsburkar från Brabantia

Fyra förvaringsburkar med lock, där två är kvadratiska och två rektangulära. Passar även bra att ha i skafferiet.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Nordic Nest). Finns även med vita lock.

organisera kylskap tips pa burkar och lador set

TASTY+ fyrkantig förvaringsburk set från Brabantia. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Nordic Nest).

Stilrena Hot-Pot skålar i smart design från Bodum

Ett set med en mindre och en större Hot Pot-skål som går att både tillaga mat i och servera ur då skålarna är ugnssäkra. Locken fungerar som grytunderlägg och eftersom att de är tillverkade i silikon så tål skålarna att vara i kylen (och även frysen).

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Nordic Nest).

organisera kylskap tips pa burkar och lador skalar

Hot Pot skål 2 delar från Bodum. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Nordic Nest).

Liten transparent box för småförvaring från Gastromax

En liten box för de minsta livsmedlen som du förvarar i kylen, passar perfekt för kryddor, eller bär. Dessutom är boxen perfekt för små engångspåsar av exempelvis ketchup eller soya som man får med vid hemleveranser.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Åhléns).

organisera kylskap tips pa burkar och lador smaforvaring

SmartStore Compact Clear XS, XS, Clear från Gastromax. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhléns).

Matlåda i glas från Åhléns

En matlåda som rymmer 550 milliliter och är gjord i glas som tål både diskmaskin och micro.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Åhléns).

organisera kylskap tips pa burkar och lador matlada

Matlåda, glas, 550ml, No Color från Åhléns. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhléns).

Återanvändbar påse utan plast i 2-pack från Åhléns

Två återanvändningsbara förvaringspåsar fria från plast som kan ersätta engångsanvändningen av plastpåsar och plastfolie i kylen och man slipper den eviga jakten efter klämmorna som alltid försvinner. Tål diskmaskin.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Åhléns).

organisera kylskap tips pa burkar och lador inte plast

Stasher 1,92 Liter, 2 pack, klar från Stasher. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhléns).

Vill du ha mer inspiration? Kolla den här videon med idéer för att organisera kylen

Här tipsas det bland annat om smarta sätt att förvara dryck med hjälp av flaskhållare. Även den populära snurrbrickan, Lazy Susan, nämns i videon! En likande sådan kan du hitta på Clas Ohlson.

Ha rätt temperatur i kylskåpet: vilken temperatur ska man ställa in?

Temperaturen i kylen bör vara sex plusgrader (+6°) och i frysen bör det vara 18 minusgrader (-18°). Rätt temperatur i kylen är viktigt för att hålla maten färsk och fräsch men det är också bra temperaturer för elförbrukningen.

Var är det kallast i kylskåpet? Det kallaste området i kylen är hyllorna längst ner, varmast är det i kylskåpsdörren och de översta hyllorna.

Vill du organisera mera? Kolla den här videon för inspiration för att fixa i skafferiet