in

VeckoRevyns Irena Pozar gör krimpodd (och 7 andra poddtips i höst!)

dragar
Bildkälla: Pressbild Spotify

I höst har en ny krimpodd premiär på Spotify, och enligt programledaren Irena Pozar är den inte som vilken true crime-podd som helst.

– De senaste åren har true crime-vågen varit enorm, men den här podden är inte en vanlig true crime-podd. Den berättar inte bara skeenden, utan försöker gå på djupet – och vi gör det med fullaste förståelse för fasan dessa mördare utsatt människor för. Mer

Vad får en människa att genomföra extremt ondskefulla handlingar? Det är en av frågorna som VeckoRevyns chefredaktör Irena Pozar kommer försöka besvara i den nya Spotify-podden Seriemördare. I femton avsnitt kommer hon programleda oss igenom en rad fruktansvärda brott.

– I den här podden kommer Samuel Fröler berätta historierna om några av världens värsta seriemördare, och jag kommer tillsammans med ledande experter försöka förstå vad det är vi hör. Vad driver en människa till sådan extrem ondska? Finns det några förklaringar? Och varför är vi så fascinerade av fenomenet seriemördare?

Vilket fall har varit mest intressant att sätta sig in i?

– En seriemördare jag inte visste mycket om innan är Ed Gein, och avsnittet om honom var därför extra fascinerande. Filmer som När lammen tystnar och Motorsågsmassakern bygger till viss del på hans gärningar, och det väcker ju frågan: varför har seriemördare haft en så stor påverkan på vår populärkultur?

Hur skiljer den här podden sig från andra true crime-poddar?

– De senaste åren har true crime-vågen varit enorm, men den här podden är inte en vanlig true crime-podd. Den berättar inte bara skeenden, utan försöker gå på djupet – och vi gör det med fullaste förståelse för fasan dessa mördare utsatt människor för. Det har varit viktigt för mig att Seriemördare ska ha en genomgående respektfull och tydlig ton, och det tycker jag vi lyckas med!

irre

Blir du sugen på att lyssna på Seriemördare eller någon annan ny podd i höst? Vi har samlat ett par nyheter – och några gamla favoriter som gör comeback.

1. Seriemördare – en svensk adaption av en av världens största poddar

Seriemördare är en podd i femton delar där vi som lyssnare får höra mer om seriemördares liv, metoder och offer. Samtidigt analyseras anledningarna bakom dåden, så som kannibalism och rasism. Känner du igen upplägget är det för att Seriemördare är en svensk adaption av Parcasts största podd Serial Killers.

Premiär: 19 september

2. Simma med delfiner – den mörka sanningen om djurens mående

I Simma med delfiner undersöker journalisten och dokumentärfilmaren Lars Berge psykologin hos ett av världens mest intelligenta däggdjur. Men det är också en podd om den svenska självbilden – varför är delfinariet på Kolmården fortfarande öppet, när allt fler delfinanläggningar världen över stängs ner av etiska skäl?

Premiär: 1 september

3. Tänk om med Carl Tuleus

Tänk om man haft en psykos utan att ha märkt det? Eller tänk om man ångrar sitt barn? För att förstå det otänkbara, agerar journalisten och kommunikatören Carl Tuleus frågeställare i podden Tänk om.

Premiär: 26 septemer

4. Amie & Fanna

Om du var ett stort fan av Raseriet-podden känner du dig kanske 1. ledsen för att den inte finns mer och 2. glad för att Amie & Fanna är tillbaka på Spotify!

Premiär: 1 september

5. Sekter

En ny säsong av Sekter finns nu på Spotify! Hur kommer det sig att människor ansluter sig till en sekt och vilka är ledarna bakom rörelserna? I den här podden får vi som lyssnare lära oss allt om både ökända och välkända sekter – och de vi knappt hört talas om innan. Även den här säsongen kommer att programledas av Soraya Hashim.

Premiär: 23 augusti

6. OSV – saftigt skvaller och sjuka historier från ny podd-trio

Under hösten kommer vi varje vecka få ta del av TikTok-stjärnorna Vendela Saajakari, Olivia Halle och Samuel Lejons äventyr. Podden utlovar skvaller, sjuka historier och filterlösa kommentarer.

Premiär: 1 september

7. Bete dig – Dikmen med vänner kommenterar samtiden

I Bete dig tar sig Filip Dikmen an olika sociala problem i samhället, men med en lättsam och humoristisk ton. I varje avsnitt gästas han av en panel bestående av hans vänner. Vi kan förvänta oss livliga diskussioner, skratt och bråk.

Premiär: 2 september

8. Skitsamma Walla! med MFB 

Youtube-trion “Min Fakking Bror” består av Hassan Ali, Mustafa Jaralla och Yousif Jawad och i den här podden får lyssnarna ta del av energiska och underhållande samtal. Det kan röra allt från saftigt influencerskvaller, till de senaste händelserna som skakat om internet.