in

Gör din påsk cruelty free – håll koll på var fjädrarna kommer från

påskfjädrar
Bildkälla: Lakeisha Bennett / Unsplash

Påsken närmar sig med stormsteg, och snart är det dags för många att börja pynta. Men har du koll på om ditt pynt är cruelty free? Mer

Vi pratar ofta om vikten av syntetiska fjädrar när det kommer till kuddar, sängkläder, jackor och annat. Men när det kommer till påskfjädrar är det inte lika många som har koll på var deras fjädrar faktiskt kommer ifrån.

Många påskfjädrar som säljs i butikerna är inte syntetiska, oavsett hur fejkade de ser ut i sina färgglada kulörer. Enligt Djurens Rätt kommer majoriteten av fjädrarna nästan uteslutande från kalkoner från köttproduktioner i USA, som fötts upp under problematiska förhållanden. Det går heller inte att säkerställa att kalkonerna är döda när man plockar dem. Plockning av levande fåglar strider mot både EU:s direktiv och Europarådets konvention för djur i livsmedelsproduktion. Trots förbudet så har fall ändå dokumenterats både inom och utanför EU under de senaste åren, bland annat kunde Kalla Fakta avslöja ett fall i Ungern 2009 där fåglar plockades levande.

Långa transportsträckor är också vanligt när det kommer till påskfjäder-industrin. Kalkonfjädrarna som plockas i USA transporteras ofta till Kina där de färgas, och sedan är det vidare till bland annat Sverige och våra butiker.

Påskpynt och konstgjorda fjädrar

Så om du vill pynta hemma med påskfjädrar är det bra att kolla extra noga att dina fjädrar är cruelty free, alltså syntetiska. Om du vill pyssla lite extra är ett annat tips att testa göra egna fjädrar av papper, som i videon nedan.

Rosa fjädrar i tyg

tyg fjädrar påskpyssel

Rosa fjädrar i tygmaterial som är böjbara längst ner, vilket för fjädrarna lätta att dekorera med och fästa på påskriset. Fjädrarna kommer i 5-pack från Partykungen. Läs mer och köp här.

Ljusgröna fjädrar

88APM7WVHQ 91059316 Ahlens Front

Ljusgröna fjädrar i syntetmaterial med böjbart skaft från Åhléns. Läs mer och köp här.

Blå fjädrar i tyg

påskfjädrar syntet material 2

Blå tygfjädrar som levereras i 5-pack från Partykungen. Läs mer och köp här.

Cruelty fritt påskpyssel med äggskal

ägg1
Foto: Michel Bosma / Unsplash

Ett roligt och miljövänligt påskpynt som är kul för både vuxna och barn är dessa mini-krukorna gjorda av äggskal. Stick ett litet hål genom skalet på ägget och häll ut innehållet (detta kan du använda till exempelvis äggröra). Tvätta skalen med stor försiktighet och fyll sedan med lite planteringsjord och plantera de frön som passar. Vi rekommenderar vattenkrasse eller groddar då de växer snabbt. Vattna med försiktighet och låt stå på en ljus plats. Sedan är det bara att vänta!

Glad (cruelty free) påsk!