in

Gör din påsk cruelty free – håll koll på var fjädrarna kommer från

påskfjädrar
Bildkälla: Lakeisha Bennett / Unsplash

Påsken närmar sig med stormsteg, och snart är det dags för många att börja pynta. Men har du koll på om ditt pynt är cruelty free? Mer

Vi pratar ofta om vikten av syntetiska fjädrar när det kommer till kuddar, sängkläder, jackor och annat. Men när det kommer till påskfjädrar är det inte lika många som har koll på var deras fjädrar faktiskt kommer ifrån.

En del påskfjädrar som säljs i butikerna är inte syntetiska, oavsett hur fejkade de ser ut i sina färgglada kulörer. Enligt Djurens Rätt kommer majoriteten av de riktiga fjädrarna nästan uteslutande från kalkoner från köttproduktioner i USA, som fötts upp under problematiska förhållanden. Det går heller inte att säkerställa att kalkonerna är döda när man plockar dem. Plockning av levande fåglar strider mot både EU:s direktiv och Europarådets konvention för djur i livsmedelsproduktion. Trots förbudet så har fall ändå dokumenterats både inom och utanför EU under de senaste åren.

Påskpynt och konstgjorda fjädrar

Så om du vill pynta hemma med påskfjädrar är det bra att kolla extra noga att dina fjädrar är cruelty free, alltså syntetiska. Kom också ihåg att påskfjärdar håller sig fina länge, så spara alltid fjädrarna till nästa påsk istället för att köpa nytt varje år. Om du vill pyssla lite extra är ett annat tips att testa göra egna fjädrar av papper, som i videon nedan.

Blå fjädrar i syntetmaterial

Namnlöst 2

Blå fjädrar i syntetmaterial som levereras i 5-pack från Åhléns. Läs mer och köp här.

Syntetiska påskfjädrar

påsk2

Rosa syntetiska påskfjädrar med böjbara skaft. Säljs i 5-pack och finns i många olika färger hos Åhléns. Läs mer och köp här.

Gröna påskfjädrar i tyg

påsk1

Ljusgröna fjädrar i tygmaterial som är böjbara längst ner, vilket gör fjädrarna lätta att dekorera med och fästa på påskriset. Fjädrarna kommer i 5-pack från Partykungen. Läs mer och köp här.

Glad (cruelty free) påsk!

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.