in

Gör din påsk cruelty free – håll koll på var fjädrarna kommer från

påskfjädrar
Bildkälla: Lakeisha Bennett / Unsplash

Påsken närmar sig med stormsteg, och snart är det dags för många att börja pynta. Men har du koll på om ditt pynt är cruelty free? Mer

Vi pratar ofta om vikten av syntetiska fjädrar när det kommer till kuddar, sängkläder, jackor och annat. Men när det kommer till påskfjädrar är det inte lika många som har koll på var deras fjädrar faktiskt kommer ifrån.

En del påskfjädrar som säljs i butikerna är inte syntetiska, oavsett hur fejkade de ser ut i sina färgglada kulörer. Enligt Djurens Rätt kommer majoriteten av de riktiga fjädrarna nästan uteslutande från kalkoner från köttproduktioner i USA, som fötts upp under problematiska förhållanden. Det är vanligt att fjädrarna kommer från köttindustrin i USA som sedan transporteras till Kina för att färgas.

Det går heller inte att säkerställa att kalkonerna är döda när man plockar dem. Plockning av levande fåglar strider mot både EU:s direktiv och Europarådets konvention för djur i livsmedelsproduktion. Trots förbudet så har fall ändå dokumenterats både inom och utanför EU under de senaste åren.

Påskpynt och konstgjorda fjädrar

Så om du vill pynta hemma med påskfjädrar är det bra att kolla extra noga att dina fjädrar är cruelty free, alltså syntetiska. Kom också ihåg att påskfjärdar håller sig fina länge, så spara alltid fjädrarna till nästa påsk istället för att köpa nytt varje år. Om du vill pyssla lite extra är ett annat tips att testa göra egna fjädrar av papper, som i videon nedan.

Dekorativa pappersägg

Gula, dekorativa pappersägg att hänga i påskriset.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Åhléns).

1

Klicka på bilden för att komma direkt till äggen (länk till Åhléns).

Glasägg i olika färger

Glasägg i olika färger från Arket.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Arket).

2

Klicka på bilden för att komma direkt till påskpyntet (länk till Arket).

Glasägg med mönster

Fina glasägg med olika mönster.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Arket).

ägg

Klicka på bilden för att komma direkt till äggen (länk till Arket).

Glad (cruelty free) påsk!