in

Gör din påsk cruelty free – håll koll på var fjädrarna kommer från

Påsken närmar sig med stormsteg, och snart är det dags för många att börja pynta. Men har du koll på om ditt pynt är cruelty free? Mer

Vi pratar ofta om vikten av syntetiska fjädrar när det kommer till kuddar, sängkläder, jackor och annat. Men när det kommer till påskfjädrar är det inte lika många som har koll på var deras fjädrar faktiskt kommer ifrån.

Många påskfjädrar som säljs i butikerna är inte syntetiska, oavsett hur fejkade de ser ut i sina färgglada kulörer. Enligt Djurens Rätt kommer majoriteten av fjädrarna nästan uteslutande från kalkoner från köttproduktioner i USA, som fötts upp under problematiska förhållanden. Det går heller inte att säkerställa att kalkonerna är döda när man plockar dem. Plockning av levande fåglar strider mot både EU:s direktiv och Europarådets konvention för djur i livsmedelsproduktion. Trots förbudet så har fall ändå dokumenterats både inom och utanför EU under de senaste åren, bland annat kunde Kalla Fakta avslöja ett fall i Ungern 2009 där fåglar plockades levande.

Köp alltid syntetiska fjädrar

Långa transportsträckor är också vanligt när det kommer till påskfjäder-industrin. Kalkonfjädrarna som plockas i USA transporteras ofta till Kina där de färgas, och sedan är det vidare till bland annat Sverige och våra butiker.

Så om du vill pynta hemma med påskfjädrar är det bra att kolla extra noga att dina fjädrar är cruelty free, alltså syntetiska.

Om du vill pyssla lite extra är ett annat tips att testa göra egna fjädrar av papper, som i videon nedan.

Påskpynt: konstgjorda fjädrar, påskägg och girlang

tyg fjädrar påskpyssel

Rosa fjädrar i tygmaterial som är böjbara längst ner, vilket för fjädrarna lätta att dekorera med och fästa på påskriset. Fjädrarna kommer i 5-pack från Partykungen. Läs mer och köp här.

påskfjädrar syntet material 1

Orangea fjädrar i syntetmaterial med böjbart skaft från Åhléns. Läs mer och köp här.

påskfjädrar syntet material 2

Blå tygfjädrar som levereras i 5-pack från Partykungen. Läs mer och köp här.

påskpynt påskpyssel påskägg

Pappersägg som kommer i 3-pack från Ellos. Äggen är gjorda av FSC-märkt papper, vilket innebär att pappret består av trä som kommer från ett hållbar och ansvarsfullt skogsbruk – vilket är bra, både för oss människor och för miljön! Läs mer och köp här.

påskfjädrar syntet material 4

Blomgirlang gjord av återvunnet papper från Lagerhous. Läs mer och köp här.

Glad (cruelty free) påsk!

Artikel av Fridah Johansson och Frida Olheden