in

Hur firar du påsk i år? Här är våra 7 bästa tips!

Saker att göra när man firar påsken hemma
Bild: Georgia de Lotz/Unsplash & wocintechchat/Unsplash

Varför firar vi egentligen påsk och när infaller den i år? Vi har svaret! Här är allt du behöver veta om påsken 2021 och tips på hur du firar den hemma på bästa sätt. Mer

När är påsken i år?

 • Torsdagen den 1 april: Skärtorsdag
 • Fredagen den 2 april: Långfredag
 • Lördagen den 3 april: Påskafton
 • Söndagen den 4 april: Påskdagen
 • Måndagen den 5 april: Annandag påsk

Vilka datum är röda dagar påsken 2021?

Långfredagen, påskdagen och annandag påsk är röda dagar. Det vill säga den 2 april, 4 april och 5 april i år.

Varför firar vi påsk?

Påsken är en kristen högtid som firas till minne av Jesu lidande, död och återuppståndelse och är kristenhetens mest betydelsefulla helg. Men varför äter vi så mycket ägg på påsken egentligen? Jo, för att ägg används som en symbol för återfödelse. Den judiska påsken är kopplad till den kristna påsken, men den firas till minne av judarnas uttåg ur Egypten.

Långfredagen har tidigare varit en sorgsen och formell dag i svensk tradition, just eftersom det var den dagen som Jesus dog på korset. För inte alls så länge sedan var långfredagen en stillsam dag, där man varken arbetade eller umgicks med vänner.

7 sätt att fira påsk i år

Idag är det många som istället utnyttjar långhelgens ledighet till att umgås med vänner och familj, eller genom att resa bort. I år återstår det att se hur vi kommer att kunna fira påsken, men oavsett om vi behöver hålla oss hemma eller inte, finns det sätt att fira ändå! Här är några förslag på hur.

1. Tävla i att måla påskägg

Ring upp din bästis på Facetime och tävla i äggmålning! Måla antingen av varandra på äggen och jämför vilken som blev mest lik. Eller måla av andra personer som kändisar, kompisar eller gamla ligg. Det kan bli en riktig skrattfest!

2. Spela sällskapsspel

Att spela sällskapsspel hör påsken till! Charader och Rita och gissa är perfekta spel att spela över ett videosamtal om man använder sig av lite kreativitet! Här är tre andra toppenspel för påsken:

påsk spel fira

I sällskapsspelet När då då? ska ni sätta ut rätt händelse, person, plats eller pryl på en tidslinje. Du behöver inte kunna det exakta årtalet, utan endast placera det rätt mellan de andra korten du har. Läs mer och köp här.

catan spel påsk

Det här strategispelet handlar om att samla poäng genom att bygga vägar, byar och städer och tävla om mark mot dina motspelare. Det gäller både att tänka smart och om att ha tur. Läs mer och köp här.

spel påsk hemma

Med andra ord är en klassiker som sätter igång vilken kväll som helst. Spelet går ut på att förklara något eller någon utan att säga själva ordet, under tidspress. Läs mer och köp här.

3. Laga god påskmat…

Du behöver inte göra det svårt för dig för att få ihop en lyxig påsklunch. Ägg, senapssill, knäckebröd, gravad lax, potatis och Västerbottensost är allt som behövs för en supergod och enkel påsklunch! Och glöm såklart inte påskmusten!

4. …och ha en påsklunch med familjen

Saker att göra när man firar påsk hemma
Bild: Sweet Amaryllis/Unsplash

Kommer du äta själv i år? Det går att lösa! Duka upp påskmaten lite extra fint framför datorskärmen och ta på dig någonting festligt. Sedan ringer du ett gruppsamtal till släkten och äter en härlig påsklunch ihop! Men bestäm en specifik tid i förväg så att alla är med på noterna.

5. Ha en äggjakt i lägenheten

Kommer du att spendera påsken tillsammans med en partner eller rumskompis? Gör då en äggjakt till varandra! Och nej, det är inte bara för barn, det är faktiskt jätteroligt! Fyll ett påskägg med hens favoritgodis (glöm inte chokladäggen!) och göm ägget i lägenheten. Skriv små lappar med ledtrådar om var ägget ligger och ge den första lappen till personen. På första lappen kan det till exempel stå: ”Nästa lapp hittar du hos dina två favoritkillar som alltid finns där för dig”. Alltså ligger nästa lapp på en Ben&Jerry-glass i frysen! Och så fortsätter personen hitta nya lappar tills hen till slut nått ägget.

6. Gör s’mores i ugnen

Saker att göra hemma i påsk
Bild: Autumn Mott Rodeheaver/Unsplash

Saknar du att grilla marshmallows över öppen eld i stugan? Här kommer det näst bästa alternativet: gör s’mores i ugnen! Här kommer ett enkelt recept:

Du behöver:

 • Grahamskex
 • Marshmallows
 • Choklad

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Lägg ut kexen på en plåt och lägg en Marshmallows på varje kex.
 3. Lägg in plåten i ugnen i ungefär 20 minuter, tills marshmallowsen fått färg.
 4. Riv chokladen eller hacka den fint.
 5. Ta ut plåten och strö den rivna chokladen över marshmallowsen.
 6. Lägg på ett kex över varje marshmallows som lock.

När de är klara: kryp ner under en filt, slå på en långfilm och hugg in! Hög mysfaktor på det!

7. Påskpyssel: påskägg, pärlplattor och målarbilder

Det är så rogivande att pyssla! Slå på någon bra musik och låt kreativiteten flöda när du gör egna påskdekorationer, pärlplattor, målarbilder eller målar ägg. Har du svårt att komma på idéer och vill prova något nytt? Här är en video med 25 olika sätt att göra snygga ägg.

Sugen på ännu mer påskpyssel? Här är några pyssliga grejer att experimentera med om du har tid över!

Artikel av: Beatrice Lindfors och Cecilia Arvidsson