in

Stanna hemma i påsk? Här är 7 sätt att fira ändå!

Saker att göra när man firar påsken hemma
Bild: Georgia de Lotz/Unsplash & wocintechchat/Unsplash

På grund av coronaviruset kommer många behöva spendera påsken hemma. Så vad ska man göra istället för att resa i påsk? Vi kommer med förslag! Mer

När är påsken i år?

 • Torsdagen den 9 april: Skärtorsdag
 • Fredagen den 10 april: Långfredag
 • Lördagen den 11 april: Påskafton
 • Söndagen den 12 april: Påskdagen
 • Måndagen den 13 april: Annandag påsk

Vilka datum är röda dagar påsken 2020?

Långfredagen, påskdagen och annandag påsk är röda dagar. Det vill säga den 10 april, 12 april och 13 april i år.

Påskpyssel: 7 sätt att fira påsk hemma i år

Över påsken brukar många åka upp till stugan med släkten eller på skidsemester med kompisarna, men i år rekommenderas man att stanna hemma istället. Statsminister Stefan Löfven vädjade i en pressträff den 31 mars att resor över påsk bör ställas in till följd av coronaviruset. Men vad ska man göra hemma då? Vi har några förslag!

1. Tävla i att måla påskägg

Ring upp din bästis på Facetime och tävla i äggmålning! Måla antingen av varandra på äggen och jämför vilken som blev mest lik. Eller måla av andra personer som kändisar, kompisar eller gamla ligg. Det kan bli en riktig skrattfest!

2. Spela sällskapsspel

Att spela sällskapsspel hör påsken till! Charader och Rita och gissa är perfekta spel att spela över ett videosamtal om man använder sig av lite kreativitet!

3. Laga god påskmat…

Du behöver inte göra det svårt för dig för att få ihop en lyxig påsklunch. Ägg, senapssill, knäckebröd, gravad lax, potatis och Västerbottensost är allt som behövs för en supergod och enkel påsklunch! Och glöm såklart inte påskmusten!

4. …och ha en påsklunch med familjen

Saker att göra när man firar påsk hemma
Bild: Sweet Amaryllis/Unsplash

Kommer du äta själv i år? Det går att lösa! Duka upp påskmaten lite extra fint framför datorskärmen och ta på dig någonting festligt. Sedan ringer du ett gruppsamtal till släkten och äter en härlig påsklunch ihop! Men bestäm en specifik tid i förväg så att alla är med på noterna.

5. Ha en äggjakt i lägenheten

Kommer du att spendera påsken tillsammans med en partner eller rumskompis? Gör då en äggjakt till varandra! Och nej, det är inte bara för barn, det är faktiskt jätteroligt! Fyll ett påskägg med hens favoritgodis (glöm inte chokladäggen!) och göm ägget i lägenheten. Skriv små lappar med ledtrådar om var ägget ligger och ge den första lappen till personen. På första lappen kan det till exempel stå: ”Nästa lapp hittar du hos dina två favoritkillar som alltid finns där för dig”. Alltså ligger nästa lapp på en Ben&Jerry-glass i frysen! Och så fortsätter personen hitta nya lappar tills hen till slut nått ägget.

Men kan man köpa lösgodis i coronatider?

Enligt Livsmedelsverket är risken att man drabbas av coronaviruset genom att plocka lösgodis väldigt liten. Föremål som plastskopor kan överföra viruset om en smittad person nyser eller hostar på den och du sedan tar på samma skopa och sedan rör dig i ansiktet. Det finns dock ingen rapport som visar på att någon smittats på det sättet, baserat på kunskapen som vi har i nuläget. Men ta det säkra före det osäkra! För att minimera risken att bli smittad gäller det att du inte tar i ansiktet efter att du plockat lösgodis förrän du tvättat händerna.

6. Gör s’mores i ugnen

Saker att göra hemma i påsk
Bild: Autumn Mott Rodeheaver/Unsplash

Saknar du att grilla marshmallows över öppen eld i stugan? Här kommer det näst bästa alternativet: gör s’mores i ugnen! Här kommer ett enkelt recept:

Du behöver:

 • Grahamskex
 • Marshmallows
 • Choklad

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Lägg ut kexen på en plåt och lägg en Marshmallows på varje kex.
 3. Lägg in plåten i ugnen i ungefär 20 minuter, tills marshmallowsen fått färg.
 4. Riv chokladen eller hacka den fint.
 5. Ta ut plåten och strö den rivna chokladen över marshmallowsen.
 6. Lägg på ett kex över varje marshmallows som lock.

När de är klara: kryp ner under en filt, slå på en långfilm och hugg in! Hög mysfaktor på det!

7. Påskpyssel: påskägg, pärlplattor och målarbilder

Det är så rogivande att pyssla! Slå på någon bra musik och låt kreativiteten flöda när du gör egna påskdekorationer, pärlplattor, målarbilder eller målar ägg. Har du svårt att komma på idéer och vill prova något nytt? Här är en video med 25 olika sätt att göra snygga ägg.

Sugen på ännu mer påskpyssel? Här är några pyssliga grejer att experimentera med om du har tid över!

Varför firar vi påsk?

Påsken är en kristen högtid som firas till minne av Jesu lidande, död och återuppståndelse. Ägg används som en symbol för återfödelse och är därför förknippad med påsken. Den judiska påsken är kopplad till den kristna påsken, men den firas till minne av judarnas uttåg ur Egypten.