in

Forskning visar: nya hemmafru-idealet byggs av influencers

Hemmafrun lever vidare på sociala medier
Bildkälla: Andrew Neel / Unsplash

Medan västvärldens traditionella hemmafru blir allt mer sällsynt, lever hon vidare i en ny form på sociala medier. I alla fall om vi ska tro en ny studie från Göteborgs universitet. Mer

Bloggar om heminredning och skönhet, Instagram-konton om hur det är att leva i en heterosexuell parrelation och Youtube-profiler som vloggar om sina liv som mammor i en kärnfamilj. I samband med att det privata blir allt mer offentligt svämmar sociala medier över av konton som behandlar det vi typiskt sett brukar kalla kvinnliga intressen. I samband med det ha hemmafruidealet fått sig ett uppsving – och förnyats.

Forskaren Magdalena Petersson Mc Intyre, Göteborgs Universitet, har djupintervjuat 12 bloggare och influencers mellan 2014 och 2016. Hon har även följt dessa och 25 andra profiler på deras plattformar, Instagram och Youtube, under fyra år. I hennes studie går att läsa att även om dessa konton förstärker bilden av vad som en del anser vara kvinnliga attribut, skiljer de sig från den traditionella hemmafrun.

Med sponsorer och tusentals följare är den nya hemmafrun på sociala medier mycket mer av en entreprenör. De spelar snarare rollen som hemmafru för att locka läsare och annonsörer, och den verkliga personen bakom kontot kan skilja sig mycket från internetpersonan. Där den traditionella hemmafrun anses bunden till traditioner och normer är den nya hemmafrun otraditionell på så sätt att hon delar med sig av privata problem i det offentliga. Intervjupersonerna i studien menar nämligen att de fått många nya följare genom att på ett intimt sätt berätta om tragedier och trauman – vilket i sin tur genererat pengar.

Läs Magdalena Petersson Mc Intyres forskningsartikel här.