in

Allt du behöver veta om nya appen Clubhouse

clubhouse invite dragarbild
Bild: William Krause /Unsplash

Alla snackar om Clubhouse, sociala medier-plattformen som har tagit världen, och nu Sverige med storm. Men vad är det egentligen och hur får du en invite? Vi reder ut! Mer

Den nya sociala plattformen har gjort succé i Sverige den senaste tiden och är samtalsämnet på allas läppar. Clubhouse lanserades i samband med pandemins uppkomst förra året, men det var först när Elon Musk gjorde entré i appen som antalet användare fullkomligt exploderade. Under appens korta tid i rampljuset har det redan skett både en och annan skandal på plattformen. Men vad är det egentligen för app och vilka kan använda den? Vi har svaret! Här är allt du behöver veta om Clubhouse.

Vad är Clubhouse?

Appen skapades av de två entreprenörerna Rohan Seth och Paul Davidson i Silicon Valley och lanserades redan i mars förra året. Målet med appen var att skapa en social upplevelse som känns mer mänsklig, där människor kunde mötas och prata. Trots att appen funnits i snart ett år dröjde det ett bra tag innan fenomenet började trenda på allvar. Under en vecka i januari var det två miljoner människor som använt sig av appen, enligt skaparnas hemsida. Antalet rapporteras ha växt till sex miljoner användare under den senaste veckan.

Vad gör man på Clubhouse?

På många andra sociala medier såsom Facebook och Instagram postar du bilder, skriver texter och kommentarer eller delar filmklipp. Trots att Clubhouse också är en sociala medier-plattform kan du faktiskt inte göra något av ovan nämnda. På Clubhouse är det nämligen röstsamtal som gäller. Tänk dig ett Skype- eller Zoom-samtal fast utan video och där flera tusen personer kan delta.

På Clubhouse kan du alltså starta, delta, eller bara tjuvlyssna, på samtal som pågår i olika ”rum”. Rummen har vanligtvis ett specifikt ämne som diskuteras och som du kan delta i, men det är ofta moderatorerna som bestämmer hur många som får tala och när. Det kan också vara podcast-liknande rum där en eller flera personer pratar om något och andra endast får lyssna. Det går dessutom att skapa privata rum där bara dina utvalda vänner får delta. Samtalen försvinner i appen efter att de är över, om inte någon spelar in dem förstås, vilket dock bryter emot reglerna.

clubhouse invite app
Den exklusiva appen Clubhouse kräver en inbjudan för att få tillgång till innehållet. Bild: William Krause /Unsplash

Hur får jag en invite?

Vill du själv ta reda på vad som är grejen med Clubhouse? Såklart att du vill. Men i nuläget måste du få en inbjudan från någon för att få tillgång till innehållet i appen. Det är alltså inte bara att ladda ner Clubhouse och registrera sig, utan någon måste nominera dig och skicka en invite.

Har dina närmsta vänner slut på sina invites? Inga problem! Om du söker medlemskap kommer dina vänner som har appen att få ett meddelande, och bjuder därefter förhoppningsvis in dig. I takt med din aktivitet i appen får du fler inbjudningar att dela med dina vänner. Grundarna har dock gått ut med att appen ska öppnas upp för alla snart, men de har inte sagt när det kommer att ske.

Finns Clubhouse på android?

Tråkigt nog för alla Android-användare finns appen endast tillgänglig för iOS. Clubhouse finns alltså bara på App Store i nuläget och det krävs därmed en iPhone för att kunna ladda ner och få tillgång till appen. Men misströsta ej! Det står nämligen på skaparnas blogg att deras fokus för året är att öppna upp Clubhouse för hela världen, och att de snart ska börja jobba med en app för Android.

Vilka finns på Clubhouse?

Appen är öppen för alla som fått en inbjudan och förutom ”vanlisar” är det en hel del kändisar som hänger där. Zara Larsson, Johanna Nordström, Bianca Ingrosso, Margaux Dietz och Sabina Ddumba är några av våra svenska kändisar och influencers som använder Clubhouse. Eftersom appen är stor även i andra länder som USA har också kändisar som bland annat Elon Musk, Drake och Oprah Winfrey synts till. Att det finns möjlighet att lyssna på olika kändisars samtal kan absolut vara en av appens framgångsfaktorer.

clubhouse invite
Svenska medieprofiler, bloggare och poddare är några av användarna på Clubhouse. Bild: William Iven / Unsplash

Vad var grejen med Clubhouse-aktien?

Efter att Teslas vd Elon Musk berättat om att han skulle medverka i ett samtal i appen Clubhouse steg aktien med över 100 procent. Problemet var bara att sociala medier-appen Clubhouse inte är börsnoterad, utan det var ett annat bolags aktier som handlades upp. Aktierna köptes i bolaget Clubhouse Media Group som alltså inte har någon koppling med appen, utan är ett före detta kinesiskt hälsovårdsbolag.

Recension: Så tycker redaktionen om appen

Behöver vi verkligen spendera mer tid på våra telefoner? Nej, det behöver vi nog inte. Trots det kittlade det absolut till lite i magen när jag fick en invite till den stora snackisen just nu: Clubhouse.

Vi har kanske aldrig varit närmre kända personer än vi är just nu när vi kan följa dem i realtid på olika plattformar. Appen Clubhouse däremot, tar det till en helt ny nivå. Nu har vi ännu större möjligheter för interaktion med kända personer och profiler. Om du har tur kan du delta i samtal med din idol, eller bara lära känna hen ännu bättre genom att tjuvlyssna på rum som hen deltar i. Du kan också få nya kontakter och kanske till och med vänner genom att delta i samtal om ämnen som du är intresserad av. Att det finns möjlighet att tjuvlyssna på olika samtal och debatter är helt otroligt. Jag gillar också att det går att delta och lämna rummen när jag vill och att få möjligheten att vara en fluga på väggen i en het diskussion.

Det är såklart lite oroväckande att dessa livesamtal inte går att moderera på samma sätt som på exempelvis Facebook eller Instagram. Det har redan uppstått debatter om förtal och det kan vara svårt att moderera rasistiska eller sexistiska uttalanden från människor. Jag hoppas och antar att de kommer att hitta något sätt att lösa sådana frågor på i framtiden.

Är Clubhouse här för att stanna? Jag hoppas det. Jag tror att vi människor behöver den här typen av plattform under den pågående pandemin, för att få en lite gnutta av det sociala liv vi hade innan coronakrisens intåg. Så länge intressanta ämnen diskuteras och spännande personer fortsätter delta kommer åtminstone jag att vara där.

Nyfiken på hur appen ser ut? Spana in den här videon!