in

Besöka zoo och simma med delfiner? Här är 5 skadliga djur-aktiviteter du bör undvika

Varför kan zoon, elefantridning och cirkusar vara skadliga för djuren?
Bild: Dominik Lange/Unsplash & Devaiah Mallangada Kalaiah/Unsplash

Att besöka djurparker, gå på cirkus eller rida på elefanter är exempel på aktiviteter där djur kan komma till skada. Men varför är de skadliga för djuren? Och vad kan man göra istället? Vi reder ut! Mer

Vi listar problematiken med några aktiviteter som involverar djur, som sker både i Sverige och utomlands, och som man bör fundera en extra gång på innan man bokar in. Vi listar även tips på vad man kan hitta på istället!

1. Att besöka zoo och djurparker

En mysig helgaktivitet kan vara att gå till ett zoo eller en djurpark för att kolla på djur. Någonting som inte är riktigt lika mysigt för djuren som bor där. Enligt Djurens Rätt gör det begränsade utrymmet i burarna och inhängningarna på zoo och djurparker att djuren inte får tillräcklig stimulans. Bristen på utrymme och stimulans kan leda till att djuret beter sig på ett sätt som de inte gör i det vilda, som att gå runt i cirklar eller vagga från sida till sida. Elefanter och stora kattdjur är exempel på djur som påverkas negativt av det begränsade utrymmet som många zoo har. För elefanter i fångenskap är övervikt och problem med fotlederna vanligt, för lejon är också övervikt men även understimulans inte helt ovanligt.

Problemet med zoon
Bild: sarah stockman/Unsplash

– Problemet med zoo och djurparker är att de marknadsför sig som platser för bevarande och utbildning, när det är långt ifrån verkligheten i många fall. De flesta besöker djurparker för att få underhållning och för att se till att barnen får träffa djur på nära håll. Vad barnen i själva verket lär sig är att djur är okej att stänga in och titta på, inte att de är individer med behov av utrymme och sysselsättning eller att deras arter är utrotningshotade, säger Camilla Bergvall, som är förbundsordförande Djurens Rätt.

Vad kan man göra istället för att besöka zoo?

Vad ska man göra om man tycker att det är roligt att gå till djurparker och fortfarande vill se djur på nära håll? Jo, det finns flera alternativ att välja mellan.

– Vissa djurfristäder och omplaceringshem tar emot volontärhjälp vilket kan vara en fin upplevelse för hela familjen samtidigt som ni hjälper till. Det finns även nationalparker med möjligheter att se vilda djur på långt håll, i deras naturliga miljö. Även vissa 4H-gårdar kan vara en möjlig plats för att träffa djur, men läs på innan om deras djurhållning så att djuren inte hålls för trångt och att de kan undvika människor om de själva skulle vilja det. Vi kan också rekommendera de dokumentärfilmer om vilda djur som finns, om en vill lära sig mer om djuren vi delar vår planet med, säger Camilla.

2. Att klappa tigerungar

I Netflixserien Tiger King fick vi se att en stor inkomstkälla för de färgstarka zoo-ägarna var att erbjuda besökarna att klappa och gosa med tigerungar. En aktivitet som visserligen drog in publik och pengar, men som inte var speciellt bra för tigrarna.

– Från att de är fyra veckor gamla tills de är 16 veckor gamla kan man tjäna 100 000 dollar på en tigerunge, sa Joe Exotic i dokumentärserien.

Men tigerungar får endast användas till så kallad ”cub petting” från att de är 8 veckor till 12 veckor gamla i USA, efter det är de lagligt sett pensionerade. Under en månads tid kan man alltså använda tigerungarna för att turister ska få ta selfies med dem, mata dem och klappade dem. Vilket kan vara stressigt och utmattande tid för tigerungarna, enligt The Wild Cat Sanctuary. I det vilda stannar tigerungar hos sin mamma i upp till två år och livslängden för en tiger är omkring 20 år. Efter att tigerungarna pensioneras blir de ofta bara en räkning för ägaren, enligt PETA. Det är inte ovanligt att tigrar avlas rutinmässigt för att ständigt ha tillgång till nya små tigerungar.

Varför ska man inte klappa tigrar
Bild: Gellinger/Pixabay

– Framförallt är det risk att tigrarna hålls i trånga burar utan sysselsättning. Det är en oetisk industri som enbart finns till för att människor tjänar pengar på det, säger Camilla.

Vad kan man göra istället?

Visst, det kan vara en häftig upplevelse att komma nära söta små tigerungar men det är väl minst lika mysigt att gosa ner sig med sin egen eller kompisens katt? Det är dessutom gratis! Men om man vill se tigrar i verkligheten kan man göra det på långt håll hos djurfristäder som jobbar för djurens bästa. Kan man mata, röra, promenera runt med eller fota sig tillsammans med kattdjuren? Då är djurfristaden sannolikt inte en bra plats för djuren.

3. Att rida på elefanter

Att rida på en elefant kan tyckas vara höjdpunkten på semesterresan för elefantälskare, men det är en aktivitet som allvarligt kan skada elefanterna. Elefanter må vara stora och starka, men deras ryggar är inte gjorda för att bära runt på passagerare och många elefanter som används inom turismen hålls både kedjade och isolerade mellan ridturerna. Detta leder till att deras behov, som sociala och intelligenta djur, inte fylls. En rapport från World Animal Protection från 2017 visade att ungefär 77 procent av elefanterna som studerades levde under dåliga levnadsförhållanden. Studien var gjord på omkring 3 000 elefanter som används inom turismen runt om i Asien. En annan rapport från World Animal Protection visar att elefanterna utsätts för både fysisk och psykisk smärta i samband med elefantturismen och att tränare lätt kan bryta ner sina elefanter.

– Elefantskötare har dokumenterats använda väldigt hårda träningsmetoder för att få elefanterna helt apatiska och göra allt människorna vill. Elefanter är inte gjorda för att människor ska rida på dem. Elefantridning har bara blivit en verksamhet för att människor är villiga att betala för det, säger Camilla.

Varför man inte ska rida på elefanter
Bild: Devaiah Mallangada Kalaiah/Unsplash

Vad kan man göra istället?

Om man vill se elefanter i verkligheten på sin semester kan man besöka djurfristäder, eller sanctuary som det heter på engelska, som lever upp till vissa krav. Enligt The Global Federation of Animal Sanctuaries ska en ordentlig djurfristad hjälpa djur som blivit dåligt behandlade, ha hög standard på skötseln och inte låta besökarna interagera med djuren. Gör din egen research innan du besöker en djurfristad och se om det är så djurvänligt som de säger att de är. Här är en checklista med frågor som man kan ställa sig innan man gör ett besök. Om svaret på frågorna nedan är ”ja”, är platsen troligtvis inte bra att besöka.

Kolla det här innan du besöker en attraktion med vilda djur:

  • Lever burarna som djuren befinner sig i inte upp till de fem djurskyddsfriheterna? Alltså att djuren ska vara fria från att behöva gå hungrig och törstig (1), känna obehag (2), uppleva smärta och sjukdom (3), och kunna uttrycka sina naturliga beteenden (4) och vara fria från att känna stress och oro (5).
  • Är djuren tvingade att uppträda i shower?
  • Finns det möjlighet för besökare att röra, mata, promenera med, rida på, eller simma med djuren?
  • Säljer turistattraktionen produkter eller delar av djuren?
  • Använder företaget mat för att lura djuren närmare sig så att besökarna ska kunna se dem bättre?

Kolla det här innan du besöker en djurfristad:

  • Har djuret tagits från det vilda trots att djuret inte varit skadat?
  • Säljer företaget djur eller djurdelar?
  • Avlar de djur som de sedan inte släpper ut i naturen?
  • Har de fler djur än de har möjlighet att hantera under humana förutsättningar?
  • Använder de vilda djur för underhållning? Som shower, ridturer och liknande?
  • Har de okunnig personal som inte vet hur man tar hand om djuren?
  • Lever djuren i för trånga inhägnader som inte påminner om deras naturliga miljö?
  • Har de inga begränsningar på tider som man kan vara runt djuren?

4. Att simma med delfiner

En vanlig turistattraktion på många solsemestrar är att simma med fångade delfiner. Det kan finnas mycket problematik kring detta. I det vilda simmar en delfin omkring 100 kilometer om dagen, en sträcka som kan vara svårt för delfiner i fångenskap att simma. Enligt organisationen Dolphin Project kan det begränsad utrymmet leda till frustration och aggression mellan delfinerna, då delfiner i fångenskap ofta kommer från olika familjer och har svårt att kommunicera med varandra. När delfiner stöter på aggressioner i det vilda kan de lätt simma ifrån för att undvika konflikten. Otillräcklig stimulans och begränsat utrymme kan leda till depression och självskadebeteende hos djuren. Vilket är någonting som lätt kan förbises på delfinernas utseende, då det ser ut som att de alltid ler.

– Delfiner hålls ofta i alldeles för trånga utrymmen, utan sysselsättning. Delfinsimning finns inte för att delfinerna uppskattar det, utan för att människor vill göra det och är villiga att betala stora summor pengar för det, säger Camilla.

Varför ska man inte simma med delfiner
Bild: Silviu Georgescu/Unsplash

Vad kan man göra istället?

Istället för att simma med tillfångatagna delfiner som blivit tränade att simma med människor och ta pussbilder med besökaren kan man på många platser i världen se vilda delfiner på avstånd i dess naturliga miljö. Exempelvis genom att åka på en delfinskådning. Och det är väl ändå långt mycket coolare egentligen?

5. Att gå på cirkusföreställningar med djur

En stor del av cirkuslivet omfattar att man ständigt reser till nya platser för att slå upp sin cirkus. Det här resandet kan orsaka att djuren blir stressade. Konsterna som djuren gör när de uppträder är inte heller naturliga för dem och kan ge dem skador, enligt Djurens Rätt.

– Även tama djur som får hållas på cirkus idag riskerar att påverkas negativt av cirkuslivet. Exempelvis om de transporteras långa sträckor under stora delar av året och tvingas uppträda framför högljudda folkmassor. Det finns också en risk att hårda träningsmetoder har använts för att få djuren att göra de konster som utförs, vilket minskar tillit till människor och ökar stress, säger Camilla. 

Vad kan man göra istället?

Idag är det förbjudet att visa upp djur som elefanter, sjölejon och rovdjur på cirkusar i Sverige. Vissa cirkusar, som Brazil Jack, är dessutom helt djurfria! Då kan man slappna av, äta popcorn och njuta av föreställningen med gott samvete.

Därför ska man inte ha djur på cirkus
Bild: Mark Williams/Unsplash

Camilla på Djurens Rätt: ”Det är viktigt att vi alla tar ansvar”

Det finns såklart aktiviteter som kan vara bättre och sämre för djuren, så om man vill göra skillnad för utsatta djur gäller det att läsa på innan man bokar in en aktivitet till den kommande dejten eller semestern.

– Det är viktigt att vi alla tar ansvar och slutar betala för att få underhållning på djurs bekostnad. De är kännande och levande varelser som förtjänar att bo och leva på ett sätt som inte upplevs som negativt för dem. Är pengar involverade finns det stora risker att djuren på något sätt far illa. Djur finns inte till för vår underhållning, säger Camilla.