in

Sveriges äldsta cirkus blir helt djurfri

istock 155437373 scaled

Nu slutar cirkus Brazil Jack helt med djur i sina föreställningar. Mer

Brazil Jack, ett 250 år gammalt svenskt cirkussällskap, slutar helt att använda djur i sina föreställningar. Det är ett historiskt beslut och enligt många helt rätt väg att gå.

– Brazil Jack har alltid funnits där för alla, det har inte spelat någon roll var du kommer ifrån, hur du ser ut, vem du är, alla ska ha råd och kunna gå på cirkus och därför har vi haft billigare biljetter till exempel. Men vi har också anpassat vårt program efter vad publiken vill se, säger cirkusdirektören Trolle Rhodin, i en intervju med Expressen.

Debatten om huruvida djur hör hemma på cirkus eller inte har pågått länge, men blivit allt mer aktuell de senaste åren. I takt med att avslöjanden om vanskötsel av djur på cirkusar har avslöjats samtidigt som fler engagerat sig i frågor som rör djurs rättigheter har fler och fler tagit ställning mot djur på cirkus.

– Djuren har bara varit en liten del av kakan och känner man att man inte kan göra cirkus utan djur… då har man gjort något fel, säger Trolle Rhodin, apropå att många cirkusar lägger ner när djuren tas bort.

Regeringen föreslår: förbjud elefanter och sjölejon

Än så länge finns det inget i svensk lag som säger att djur inte ska få förekomma i cirkus-sammanhang. Men regeringen lämnade så sent som förra veckan in ett förslag om att förbjuda elefanter och sjölejon på cirkus. I förslaget skrev man:

”Det saknas praktiska förutsättningar för att hålla elefanter och sjölejon på cirkus på ett sätt som tillåter djuren att bete sig naturligt”.

Nu hoppas vi att fler cirkusar tar över och blir helt djurfria!

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss:

instagram 1