in

Att leva med depression – klippet som visar precis hur det kan vara

depression video

Depression kan vara otroligt svårt att beskriva för någon som inte själv upplevt det och är olika för alla. Det här är dagens viktigaste klipp! Mer

Att känna sig nedstämd i korta perioder upplever vi alla då och då, det är en del av livet, men när nedstämdheten tar över och förekommer i långa sammanhängande perioder (minst två veckor) kan den övergå till depression. Depression kan yttra sig på många olika sätt och drabbar också oss människor olika. Bara i västvärlden uppskattar man att så många som hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män blir deprimerade någon gång i sitt liv – det är alltså väldigt vanligt.

Depression, är liksom många andra psykiska sjukdomar, fortfarande tabubelagt, men någon som vill ändra på det är filmskaparen Katarzyna Napiórkowska. Med klippet ”Living with depression”, vill hon förklara det där som kan vara så otroligt svårt för många som lider av depression att sätta ord på – hur det faktiskt är och känns inuti.

”I hope this helps you understand the process. I made this because many people seem to think that being depressed is something you choose and that in the end, it all comes down to looking out the window and listening to sad music. The truth is, it’s very much beyond your control”, skriver Katarzyna i beskrivningen av klippet. Se det här:

Misstänker du att du eller någon i din närhet lider av depression? Det finns hjälp att få. Kontakta din vårdcentral eller husläkare.

Mer om depression på VeckoRevyn:

För några veckor sedan berättade superbloggaren Nicole Falciani om hur det är att vara deprimerad och hur man bryter tabut kring depression i vår Youtube-serie ”Snack”. Du hittar avsnittet här.

Och i en hyllad läsarstory som vi publicerade förra året delade då 19-åriga Linnea Spjuth med sig om hur det var att plötsligt drabbas av panikångest, ångest och depression under gymnasiet. Du hittar hennes historia här!

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink