in

Nicole Falciani om sin depression: ”En psykisk sjukdom är precis som en fysisk sjukdom”

Nicole Falciani talar ut om sin depression och vilka symptom hon först märkte av

Alla symptom på depression stämde in på Nicole Falciani. Hon sökte hjälp för sin psykiska ohälsa och började äta medicin. I veckans avsnitt av Snack berättar Nicole Falciani om hur det är att vara deprimerad och vad man kan göra för att bryta tabut kring depression. Mer

I veckans avsnitt av Youtube-serien Snack pratar vi med bloggaren Nicole Falciani om hur det är att ha en depression. Vilka symptom kände hon av? Varför kan man skämmas för att vara deprimerad?

Se avsnittet här:

Alla symptom stämde in för Nicole Falciani

I intervjun berättar Nicole om hur hon först fick reda på att hon var deprimerad.

– Min mamma påpekade det i förbifarten. ”Nicole, du verkar lite deprimerad”, och jag hade inte ens reflekterat över det. Så jag googlade och alla symptom stämde in.

Vilka symptom var det som stämde in på dig?
– Att jag inte hade någon aptit, att jag antingen inte sov alls eller var jättetrött, och det här att man inte tycker någonting är kul. Allt som stod under ”symptom” stämde in.

Nicole Falciani fick medicin för depression

Det tog två-tre veckor från det att Nicole hade insett att hon var deprimerad till att hon sökte hjälp och gick till en läkare.
– Först tyckte jag att det var jättejobbigt att gå dit. Jag var på väg att gå massa gånger, men jag vände och gick hem. Jag visste inte ens vad jag skulle säga, bara ”du, jag tror att jag är deprimerad”.

Nicole Falciani talar ut om sin depression

Hos läkaren fick hon först ta blodprover för att undersöka om hennes näringsvärden var bra, vilket de var. Då frågade läkaren om hon ville börja med kbt (kognitiv beteende terapi, reds. anm.) eller om hon ville börja äta antidepressiva (läkemedel som hjälper mot depression, reds. anm.).

– Jag hade ingen aning, så jag sa ”gör vad du tror blir bäst”. Då skrev han ut antidepressiva först och sedan gick jag en gång till en kbt-psykolog, men jag tyckte det var jättejobbigt.

Vad var det som var jobbigt?
– Jag är jättedålig på att prata om känslor och det har jag varit sedan jag var liten. Och där är det verkligen såhär ”Varför då? Varför tänker du så? Och hur mår du då?”. Jag tyckte det var jättejobbigt så jag gick bara dit en gång. Men jag ska försöka gå dit igen, efter sommaren.

[adSpace]

I din blogg har du skrivit att du nästan skäms lite, varför är det så?
– För att det känns som att jag inte har rätten till det. För att jag har ett bra liv, jag har ett jobb, jag en fin familj och vänner och så, och då tar jag rätten från någon annan som egentligen skulle ha mer rätt att vara deprimerad.

Hela avsnittet med Nicole, där vi även pratar om varför det kan kännas jobbigt att prata om att vara deprimerad och hur man ska göra för att bryta tabut kring psykisk ohälsa, hittar du längre upp i artikeln eller på vår Youtubekanal.

Om du, eller någon du känner, lider av psykisk ohälsa eller depression kan du vända dig hit:
Om du är under 18 år:
BUP (Barn och ungdomspsykiatrin) eller BRIS (Barnens rätt i samhället).

Om du är över 18 år:
Kan du vända dig till ditt landsting. Flera landsting har en ungdomspsykiatrisk mottagning, dit unga vuxna i åldern 16-25 kan vända sig. Ta reda på vad som gäller där just du bor.

Och kom ihåg att du alltid kan ringa Vårdguiden på telefonnumret 1177, så hjälper de dig eller guidar dig vidare.

Pssst! Du har väl inte missat att vi också har snackat med:
Clara Henry om mens
HanaPee om långa relationer
Freja Lindberg om transaktivism

Glöm inte att prenumerera på VeckoRevyns Youtube-kanal för att ta del av kommande Snack!