in

9 Instagram-konton alla borde följa

instagramkonton
Bild: Owen Beard/Unsplash

Att logga in på Instagram är allt för ofta något ångestladdat, när det ser ut som att alla har felfria kroppar och lever helt perfekta liv. Det är inte konstigt att självkänslan får sig en törn av att bli matad med det varje dag. Men Instagram är också fullt av inspirerande och engagerande konton med både viktigt och peppande innehåll. Här listar vi elva konton att följa ASAP! Mer

1. Gabriella Kärnekull Wolfe på @intedinhora

Gabriella Kärnekull Wolfe är grundaren bakom nätverket #intedinhora som är för personer med erfarenhet av prostitution och kommersiell sexuell exploatering. På Instagram-kontot delar Gabriella och de övriga medlemmarna i nätverket med sig av deras upplevelser och vardag som prostituerade. Men vi får också höra följarnas anonyma berättelser i inläggen, och varje onsdag intervjuas en stödverksamhet som möter utsatta i prostitution. Ögonöppnande och viktigt!

2. Lovette Jallow på action4humanity_se

Lovette Jallow är en författare och föreläsare som har fått många priser och utmärkelser för hennes aktivism och engagemang inom bland annat rasism, diskriminering och sociala orättvisor. Hon är grundare till organisationen ”Action for Humanity”, som bland annat uppmärksammade slavhandeln av flyktingar i Libyen. Hennes nya bok ”Främling i vita rum” handlar om livet som svart kvinna och hur man bemöter och motarbetar rasism.

3. Asabea Britton på @asabea

Asabea Britton är den enda barnmorskan du behöver följa på Instagram! Hennes konto är en superguide för mammor – fullmatad med allt du kan behöva veta om din nya roll. Hon går igenom allt från att bära barn till förlossningen, amning och babyblues. Hon bjuder dessutom på fina ögonblick och bilder från hennes familj som mamma till två söner. Ett konto fyllt av värme, stöd och kärlek.

4. Shan Boodram på @shanboody

På sin Instagram beskriver Shan Boodram sig själv som en blandning mellan Dr. Ruth och Rihanna. Hon är läraren i intimitet som vi alla önskar att vi hade under våra (ibland) vilsna perioder som både singlar och i förhållanden. Hon tar våra frågor om sex, njutning och intimitet ut ur det tysta rummet till gator och torg.

5. Beauty Redefined på beauty_redefined

”Beauty Redefined” styrs av de amerikanska tvillingsystrarna Lindsay & Lexie Kite som har studerat media och kroppsideal. De ger oss insikter, motivation och enorm kraft att ge oss ut och ta över världen – för vi är mer än bara våra kroppar!

6. Pricken Rosa på @prickenrosa

”Pricken Rosa” strävar efter ett samhälle där alla har samma rättigheter och möjligheter. Kontot kastar strålkastarljus på olika fall där kvinnor blir offer för män – på bakgrunden, hur det hanteras av media och vad som händer sen. Deras serie ”Hur känner man igen en våldtäktsman?” är något alla borde se och läsa.

7. Sophia Anderberg på @fiaanderberg

Sophia Anderbergs Instagram är den tröstande kramen vi ibland behöver för att hantera alla filter och kroppshets. Hon bjuder in oss till hennes tankar och känslor – och resan från ätstörningar och självförakt till att älska sin kropp och allt den ger och kan göra. Det budskapet vill hon sprida vidare, inte minst med sin härliga, peppiga fredagsdans!

8. Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby på @raserietpodden

Förra årets vinnare av VeckoRevyns Jämställdhetspris har självklart en given plats på denna listan – alla som inte följer Amie och Fannas Instagram-konto redan, gör det NU! Det vi sa i vår motivering för Årets nätängel gäller fortfarande. Dessa inspirerande kvinnor gör oss till bättre och klokare medmänniskor genom sitt engagemang i livsviktiga frågor om rasism och svarta kvinnors vardag.

9. Nina Rung på @ninarungs

Nina Rung har kriminolog, föreläsare och våldsförebyggare, vilket är väldigt synligt i hennes Instagram-flöde. Hennes röst är tydlig och stark i debatter om bland annat porr, sexuellt våld, det svenska rättssystemet och jämställdhet. Nina Rung utbildar och inspirerar oss till att kämpa för förändring.