in

Raseriet vinner VeckoRevyns jämställdhetspris – hurra!

raseriet veckorevyn
Foto: Märta Thisner

I SAMARBETE MED MYSAFETY. Hjärnorna bakom Raseriet, Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby, vinner VeckoRevyns pris för jämställdhet på Årets Nätängel 2020. Mer

Med podcasten Raseriet är duon Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby två av vår tids viktigaste röster. Därför vinner de nu Veckorevyns pris Årets nätängel för jämställdhet på galan Årets Nätängel. Priset tilldelas en person eller en organisation som gjort internet till en bättre och mer jämställd plats. Med såväl podden som på Instagram-kontot gör Amie och Fanna med stadig men varm hand sina lyssnare till bättre och klokare människor.

– Att få uppskattning för arbetet vi gör i form av ett pris är helt otroligt! Det ger supermycket energi till att fortsätta framåt. Vi siktar mot att fördjupa och nyansera samtalet om rasism och feminism i Sverige, det känns som att vi har kommit en bra bit på den vägen! säger Amie och Fanna.

I snart fem år har de på ett informativt, engagerande, kul och inspirerande sätt gett sina lyssnare en plattform för livsviktiga frågor kring rasism i allmänhet, och gett röst åt svarta kvinnor i synnerhet. Några av deras mest lyssnade avsnitt berör ämnen som Black Lives Matter, prostitution i Sverige, våldtäktskultur och politiskt engagemang inom sportvärlden.

– Lyssnarna brukar säga att det är en blandning mellan gravallvarliga, tunga ämnen och flams, trams och bullshit som gör Raseriet så fett! säger Amie och Fanna.

Genom att sprida kunskap, belysa frågor kopplade till rasism och synliggöra destruktiva strukturer bidrar Amie och Fanna till förändring – och gör såväl internet som samhället i stort till en mer jämställd och tryggare plats.

– Runt Raseriet finns ett stort community av lyssnare och följare som skapar egna rum kring ämnen vi lyfter i podden, tillsammans behövs vi för att människor ska känna gemenskap, syskonskap och kämparglöd! Och såklart för att bli underhållna och alltid kunna ha en kompis i öronen när man behöver det, säger Amie och Fanna.

Här kan du läsa Raseriets vinstmotivering i sin helhet:

”Genom ett outtröttligt engagemang och med en gedigen kunskap är Raseriet-duon Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey en av vår tids viktigaste röster. De lyfter livsviktiga frågor kring rasism i allmänhet, och ger röst åt svarta kvinnor i synnerhet. Med såväl podden som på Instagram-kontot Raseriet gör de med stadig men varm hand sina lyssnare och följare till bättre och klokare medmänniskor.”

Om priset: Årets nätängel för jämställdhet

Det är andra året som VeckoRevyns Jämställdhetspris för Årets Nätängel delas ut. År 2019 var det Heja Livet som kammade hem priset, som delas ut i samarbete med mySafety försäkringar. Priset för Årets Nätängel har delats ut sedan 2015 till personer eller organisationer som motverkat näthat och bidragit till ett tryggare klimat på internet och instiftades som en motreaktion på ett råare och hårdare klimat online. Sedan dess har priset vuxit och delas nu ut i fem kategorier – Årets Nätängel, Årets Nätängel för Jämställdhet, Årets Nätängel Gaming, Årets Nätängel Media och Årets hederspris för barn och ungdomar.

Här är alla vinnare i Årets Nätängel 2020

Civil Rights Defenders är vinnare av Årets Nätängel 2020

Hat och hot på nätet är i allra högsta grad kopplat till demokratiska grundidéer och mänskliga rättigheter. Civil Rights Defenders har under lång tid utmärkt sig som en av de starkaste aktörerna mot just hot och hat generellt, såväl i verkliga livet som på nätet. Oavsett plats, oavsett ämne, oavsett målgrupp. Världen hade helt enkelt varit en sämre plats utan deras engagemang.

Trolljägarna är vinnare av Årets Nätängel Media i samarbete med Swedish Content Agencies

I över sex år har Robert Aschberg, nu sida vid sida med journalisten och författaren Frida

Boisen, gått i täten för att röja anonyma nättroll. Trots att de själva och deras familjer, stundtals möts av samma mörka hat och hot som hämnd, fortsätter de kampen. Trolljägarna är ett bevis på ett av vår tids viktigaste samhällsprogram – för att kunna få till en förändring i kampen mot näthat. Nu.

Adrian Macéus är vinnare av Årets Nätängel Barn & Ungdom i samarbete med Bris

Ingen kan undgå Adrian Macéus starka engagemang mot mobbning och utanförskap. Adrian har valt att använda sin plattform för att nå ut och stötta barn och unga som har det tufft idag, och visar hur vi alla genom att engagera oss och vara närvarande kan bidra till positiv förändring.

Susanne ”Jenyfear” Bergstedt är vinnare av Årets Nätängel Gaming i samarbete med Svenska E-sportförbundet

Som “äldre” streamer fungerar Jenyfear som en fantastisk brygga mellan generationer i gamingvärlden, och representerar en mognare röst som sällan annars hörs i gaming-sammanhang. Den negativa attityden som många har online, kan härledas till att gamingvärlden i mångt och mycket står utanför föräldrar och andra “auktoritära figurers” insyn, vilket gör att den negativa jargongen sällan kritiseras när “ingen vuxen vet vad som sägs”. Susanne lägger mycket tid på att utbilda sitt community i hur man uppför sig online och uppmuntrar till en positivare attityd. Hennes insats som “representant för de äldre och mognare” kan därför inte underskattas. 

Årets Nätängel för Jämställdhet i samarbete med VeckoRevyn

Genom ett outtröttligt engagemang och med en gedigen kunskap är Raseriet-duon Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey en av vår tids viktigaste röster. De lyfter livsviktiga frågor kring rasism i allmänheten, och ger röst åt svarta kvinnor i synnerhet. Med såväl podden som på Instagram-kontot Raseriet gör de med stadig men varm hand sina lyssnare och följare till bättre och klokare medmänniskor.