in

7 enkla sätt att motverka och behandla sommar-acne

bra hy sommaren veckorevyn

Brukar du få mer finnar än vanligt under sommaren? Här är de bästa tipsen för att slippa det. Mer

På sommaren sätts huden på prov. Inte minst huden i ansiktet. Ibland handlar det om flera dagar i sträck med feta solskyddskrämer och du som inte kunnat hålla dig borta från att klämma finnen i pannan har ett sår som behöver läkas – och alltså hållas borta från solen.

Sajten Bustle har pratat med den medicin-, kosmetik- och kirurgicertifierade hudläkaren Estee Williams som säger att en av de största orsakerna till acne är porer och hårsäckar som täpps igen med död hud.

Självklart kan acne bero på väldigt många saker, men om du bara får problem med huden på sommaren eller att dina vanliga problem blir värre under just sommarhalvåret kan det vara stor chans att det går att motverka och behandla ganska lätt. De här åtta punkterna kan vara en bra bit på vägen!

 1. Använd kläder som andas

  Enligt Estee Williams är en av de största utmaningarna med att motverka och behandla acne på sommaren den höga luftfuktigheten och värmen som ofta är en bidragande faktor till problem med huden på bröstet och ryggen. Ett bra och enkelt sätt att undvika det är att använda kläder sydda i material som andas och som inte låter svetten ligga kvar på huden.

 2. Välj rätt solskyddsfaktor


  Under vår- och sommarhalvåret läggs det mycket energi på att ha tillräckligt stark solskyddsfaktor. Men faktum är att vissa sorter kan göra att dina hudproblem blir värre än vanligt och då är det viktigt att hitta en kräm som passar just dig. Estee Williams rekommenderar en kräm med till exempel vitamin B3 som hon hävdar hjälper till att behandla acne samtidigt som krämen också skyddar mot solens farliga strålar.

  Det här är våra SPF-favoriter som skyddar, vårdar och inte ger dig finnar!

 3. Strunta i tjockt smink

  I och med den höga luftfuktigheten och värmen behöver din hud andas. En lätt BB-creme är till exempel bättre än en täckande foundation.

 4. Trappa ned på glass med mjölk i 

  Bustle har också pratat med en person som jobbar på en hudklinik, Lori Nestore, som säger att mjölkprodukter ofta kan vara en bidragande orsak till att acne bryter ut. Lori tycker att om du äter mycket glass och märker att du får mer problem med huden än vanligt så borde du helt enkelt dra ned på glassfesten, eller äta vegansk glass, och se om du märker någon förändring.

 5. Duscha direkt efter träning

  Sommaren är tiden för aktiviteter och det finns få saker man gör som inte får dig att svettas. Estee Williams rekommenderar att du duschar så tätt in till träningen som möjligt för att inte låta svetten sitta kvar på huden för länge i onödan.

 6. Tvätta ditt ansikte varje kväll


  Genom att göra det förhindrar du att överflödigt fett på huden sitter kvar och täpper igen dina porer och orsakar onödiga utbrott av acne under natten. Dessutom kan det vara värt att tvätta mer noggrant än vanligt eftersom hudens oljeproduktion ibland kan gå på högvarv när det är varmt väder.

 7. Prata med en hudläkare

  Om du har större problem med huden under sommaren och resten av året kan det vara bra att prata med sin hudläkare. De är kunniga och kan, om nödvändigt, skriva ut produkter som just du behöver. Ibland är det helt enkelt bäst att låta proffsen göra sitt!