in

6 tecken på att du är ihop med en narcissist – och 3 sätt att hantera det

narcissist

Att leva ihop med en narcissist, alltså en person som älskar sig själv över allt annat, kan vara minst sagt prövande. Inte minst för att sådana personer ofta står i centrum och beundras av andra, medan du själv blir osynliggjord och kommer i andra hand. Du är såklart inte ensam, och det finns sätt att hantera det. Mer

En narcissist har ett behov av självhävdelse utöver det normala – av att alltid vara i centrum, beundrad och älskad. Dålig självinsikt och i värsta fall bristande empati är också vanligt hos narcissister. En narcissist kan först vara svår att upptäcka då hen till en början håller sig inom socialt accepterade normer. Det är först när ni lär känna varandra mer på djupet som hens sanna jag kryper fram.

jimmy fallon

Är du osäker på om du lever i en relation med en narcissist eller inte kommer här några tecken att vara uppmärksam på:

 1. Du ställer alltid upp

  Du gör allt är att uppfylla vadhelst din partner ber dig om, annars vet du hur sur hen blir och att det är enklast att bara göra som hen tycker. Dessvärre blir detta snabbt till en vana som är svår att komma ur.

 2. Du har svag självkänsla

  Även om du verkligen ogillar din partners narcissistiska sida har hen förstås andra sidor som du älskar, annars hade du ju gjort slut för längesedan. Din partners ofta nedlåtande beteende mot dig gör att ditt självförtroende får sig en törn. Det kostar på att vara en annan persons skugga…

 3. Du känner dig kvävd

  Du känner dig hela tiden övervakad, som om din partner hela tiden sneglar över din axel. Och vad värre är – hen använder dina svagheter mot dig om du visar dem. Därför vågar du inte vara hundra procent ärlig mot din partner. Narcissister ägnar sig dessutom ofta åt känslomässig utpressning.

 4. Du har en känsla av att tappa förståndet

  Så fort du försöker argumentera mot vad din partner säger och tycker så får du veta att du är överkänslig och överreagerar, ja, till och med att du är knäpp. Till slut kanske du börjar ta hen på orden och tvivlar på ditt eget omdöme. Du frågar dig själv: ”Håller jag på att tappa det?”

 5. Du håller på att bli likadan

  Det finns en risk att din partners självförhärligande beteende till slut börjar kännas normalt och att du därför kopierar detta när du umgås med andra personer. Du framhäver alltid dig själv i diskussioner och känner dig ofta överlägsen alla andra. Riktigt scary…

 6. Du mår psykiskt dåligt

  Det värsta som kan hända är att din ohälsosamma relation leder till att du psykiskt mår allt sämre och får symptom som att du alltid känner dig orolig, att du får sömnproblem och kanske till och med ett selektivt minne då din hjärna kan blockera jobbiga händelser. I värsta fall drabbas du av depression. Då måste du genast söka hjälp!

james franco

MEN misströsta inte. Det går ofta att agera när man märker att man har att göra med en narcissist – detta kan du göra åt saken:

 1. Sätt gränser

  Berätta för din partner vad som är okej och vad som INTE är det. Exempelvis –”Kallar du mig ’lilla gumman’ en gång till lägger jag på!”. Att sätta gränser, och sedan inte ge efter för påtryckningar, är det enda framkomliga sättet att umgås och leva med en narcissist.

 2. Se till att du mår bra

  Om du månar om dig själv och din egen hälsa – såväl den fysiska som den psykiska – så klarar du av hantera din partners manipulativa sidor betydligt bättre.

 3. Distansera dig

  Se till att du har stunder och platser där du är ”fredad” och du får rå om dig själv. Att ha någon förtrogen att prata med kan vara en viktig ventil, och det är ofta en god idé för någon som lever med en narcissistisk person att kontakta en samtalsterapeut.

Brad Pitt

Men kom ihåg: om en person du har en relation med får dig att må dåligt så kan det vara läge på att fundera på om ni verkligen borde vara tillsammans.

Tack för inspirationen liveboldandbloom.com