in

Så vet du att du har att göra med en narcissist

test - är du narcissist?

Egoism, manipulation och bekräftelsebehov är några av de saker som kännetecknar personer med narcissistisk personlighetsstörning. Hur hanterar man narcissister och hur vet man om man själv är en? Mer

Definition av narcissist: Vad är narcissistisk personlighetsstörning?

Personer som lider av narcissism har en personlighetsstörning som kallas just narcissistisk personlighetsstörning. De som lider av störningen har en överdriven tro på sin egen förträfflighet och förmåga, och ser ner på andra. Ofta är de krävande att umgås med och drar sig inte för att starta bråk och konflikter.

Vad betyder narcissist?

Ordet narcissism kommer från Narcissus, som finns i den grekiska mytologin. Han var en vacker ung man som blev kär i sin egen spegelbild när han såg den reflekteras i vatten. Därav namnet!

Symptom och tecken: Vad kännetecknar en narcissist?

Personer som lider av narcissism har en bild av sig själva som grandiosa människor som står över andra. De ser sig som framgångsrika, lyckade och har inga problem med att framhäva sig själva och sätta sig själva i centrum – tvärtom, de vill visa att de är störst, bäst och vackrast hela tiden.

narcissist personlighetsstörning

Samtidigt ser man andra som medelmåttor som inte kan mäta sig med ens egen briljans. Eftersom det är förenat med katastrof att inte vara den fantastiska människa man upplever att man är, är personer som lider av narcissim ofta väldigt känsliga för kritik och att bli ifrågasatta. De kan också sakna empati och förmåga att sätta sig in i hur andra människor har det.

Narcissister gör ofta en gott första intryck, men blir efter ett tag påfrestande att umgås med eftersom de ofta bara vill prata om sig själva och sina fantastiska förmågor. Det här kan vara en av anledningarna till att de har svårt att skapa djupa relationer, och istället har ytliga vänner och bekanta.

En narcissist har inga problem med att kräva speciella förmåner och förväntar sig special treatment, eftersom hen ju är så fantastisk. Det är också vanligt att personer med den här typen av personlighetsstörning är arroganta och manipulativa, allt för att få sin vilja igenom.

Det finns en risk att personer som lider av narcissism blir deprimerade och ensamma, eftersom de inte får den enorma bekräftelse de söker från sin omgivning. Det är ofta i samband med att en narcissist börjar må dåligt som hen söker sig till vården och då får sin diagnos.

En narcissist behöver inte nödvändigtvis skapa problem för sin omgivning. Så länge hen får som den vill och inte blir ifrågasatt så kan umgänget med andra vara långvarigt, trevlig och givande.

test - är jag narcissist

Finns det kvinnliga narcissister?

Ja det finns kvinnliga narcissister, men att ha narcissistisk personlighetsstörning är vanligare bland män. Enligt Dagbladet visar forskning att 75 procent av personer med narcissistiska drag är män och psykologen Espen Skorstad berättar att narcissism kan se lite olika ut beroende på kön. Han menar att den kvinnliga narcissismen ofta utvecklas i linje med de könsstereotyper som finns i samhället.

Kan man ha ett förhållande med en narcissist?

Till skillnad från vad många tror kan narcissister bli förälskade precis som alla andra. Tekniskt sätt kan man ha ett förhållande med en narcissist, problemet är däremot att deras kärlek är som en snara som blir tajtare för varje dag. Det finns en risk att du, lite i taget, förlorar dina rättigheter, din vilja och även din egen röst till narcissisten. Blir relationen destruktiv kan du behöva söka stöd och hjälp för att ta dig ur den.

Test: Är jag en narcissist?

Börjar du tänka ”Oj, är jag kanske lite narcissistisk?” när du läser det här? Alla är vi lite narcissistiska, men det betyder inte att alla har en narcisstisk peronlighetsstörning. Här kan du göra ett test för att ta reda på hur narcissistik du är! Om du istället vill kolla om din partner eller vän är narcissist så kan du besvara frågorna från deras perspektiv, så får du en ganska bra bild.

Hur kommunicerar man med en narcissist?

Det kan vara svårt att kommunicera med en narcissist, särskilt om man tycker olika. Här är några tips att ta med sig!

  1. Prata utifrån hur du känner och stå fast vid det. Du har rätt till dina känslor och upplevelser!
  2. Du behöver inte förklara dig. Det räcker med att du uttrycker det du tycker och känner, kort och koncist. Men vill du utveckla varför du tycker olika saker ska du givetvis få möjligheten att göra det.
  3. Du har rätt till dina åsikter! Visst kan alla ändra ståndpunkt i olika frågor, men kom ihåg att dina åsikter är precis lika viktiga som någon annans.
  4. Acceptera att du kanske inte får det svaret du hade önskat.
  5. Acceptera att du inte kan förvänta dig att få empati eller respekt från en narcissist.
  6. Var beredd på att det inte går att kompromissa med en narcissist.
  7. Det är okej att lämna diskussionen om du inte känner att den leder någonvart.

Hur ska man göra för att hantera och avvisa en narcissist?

Att hantera och leva med en narcissist i sin närhet är inte det lättaste, men det finns vissa saker man kan göra för att underlätta vardagen.

  • Sätt tydliga gränser och kommunicera med dem. Markera när något inte är okej och våga lämna situationen.
  • Sök empati och bekräftelse hos andra, inte hos narcissisten – det kommer ändå inte gå.
  • Undvik diskussioner. Risken är stor att du blir totalt överkörd och att personen inte lyssnar till något du har att säga.

Så kan du genomskåda en narcissist

Känner du dig fortfarande osäker på om någon i din närhet är narcissist? Här är 13 tecken!

Källor: Psykologiguiden, Psycom, Helpguide.org, Region Uppsala.

Artikel av: Irena Pozar och Elvira Reer