in

Så vet du att du har att göra med en narcissist

test - är du narcissist?

Egoism, manipulation och bekräftelsebehov är några av de saker som kännetecknar personer med narcissistisk personlighetsstörning. Hur hanterar man narcissister och hur vet man om man själv är en? Mer

Definition av narcissist: Vad är narcissistisk personlighetsstörning?

Personer som lider av narcissism har en personlighetsstörning som kallas just narcissistisk personlighetsstörning. De som lider av störningen har en överdriven tro på sin egen förträfflighet och förmåga, och ser ner på andra. Ofta är de krävande att umgås med och drar sig inte för att starta bråk och konflikter.

Vad betyder narcissist?

Ordet narcissism kommer från Narcissus, som finns i den grekiska mytologin. Han var en vacker ung man som blev kär i sin egen spegelbild när han såg den reflekteras i vatten. Därav namnet!

Symptom och tecken: Vad kännetecknar en narcissist?

Personer som lider av narcissism har en bild av sig själva som grandiosa människor som står över andra. De ser sig som framgångsrika, lyckade och har inga problem med att framhäva sig själva och sätta sig själva i centrum – tvärtom, de vill visa att de är störst, bäst och vackrast hela tiden.

narcissist personlighetsstörning

Samtidigt ser man andra som medelmåttor som inte kan mäta sig med ens egen briljans. Eftersom det är förenat med katastrof att inte vara den fantastiska människa man upplever att man är, är personer som lider av narcissim ofta väldigt känsliga för kritik och att bli ifrågasatta. De kan också sakna empati och förmåga att sätta sig in i hur andra människor har det.

Narcissister gör ofta en gott första intryck, men blir efter ett tag påfrestande att umgås med eftersom de ofta bara vill prata om sig själva och sina fantastiska förmågor. Det här kan vara en av anledningarna till att de har svårt att skapa djupa relationer, och istället har ytliga vänner och bekanta.

En narcissist har inga problem med att kräva speciella förmåner och förväntar sig special treatment, eftersom hen ju är så fantastisk. Det är också vanligt att personer med den här typen av personlighetsstörning är arroganta och manipulativa, allt för att få sin vilja igenom.

Det finns en risk att personer som lider av narcissism blir deprimerade och ensamma, eftersom de inte får den enorma bekräftelse de söker från sin omgivning. Det är ofta i samband med att en narcissist börjar må dåligt som hen söker sig till vården och då får sin diagnos.

En narcissist behöver inte nödvändigtvis skapa problem för sin omgivning. Så länge hen får som den vill och inte blir ifrågasatt så kan umgänget med andra vara långvarigt, trevlig och givande.

test - är jag narcissist

Test: Är jag en narcissist?

Börjar du tänka ”Oj, är jag kanske lite narcissistisk?” när du läser det här? Alla är vi lite narcissistiska, men det betyder inte att alla har en narcisstisk peronlighetsstörning. Här kan du göra ett test för att ta reda på hur narcissistik du är! Om du istället vill kolla om din partner eller vän är narcissist så kan du besvara frågorna från deras perspektiv, så får du en ganska bra bild.

Hur ska man göra för att hantera och avvisa en narcissist?

Att hantera och leva med en narcissist i sin närhet är inte det lättaste, men det finns vissa saker man kan göra för att underlätta vardagen.

  • Sätt tydliga gränser och kommunicera med dem. Markera när något inte är okej och våga lämna situationen.
  • Sök empati och bekräftelse hos andra, inte hos narcissisten – det kommer ändå inte gå.
  • Undvik diskussioner. Risken är stor att du blir totalt överkörd och att personen inte lyssnar till något du har att säga.

Så kan du genomskåda en narcissist

Känner du dig fortfarande osäker på om någon i din närhet är narcissist? Här är 13 tecken!

Källor: Psykologiguiden, Psycom, Helpguide.org, Region Uppsala.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.