in

5 personer du kanske drömmer om – och vad din relation med dem betyder

dromma personer man kanner

Vi har väl alla drömt om ett ex någon gång och vaknat i panik över vad det betyder. Jag är ju inte kär i hen längre, eller?! Här är fem personer du kanske brukar drömma om, och vad det faktiskt betyder. Mer

1. Dina föräldrar

Dr. John Mayer, klinisk psykolog, säger till Elite Daily att det inte finns endast en orsak till varför någon dyker upp i ens drömmar, och att det är ganska unikt för varje person vad deras upplevelse och association är.

Men om dina föräldrar dyker upp i en dröm kan det symbolisera ett olöst problem eller ett barndomsminne. Men det kan också vara mycket enklare än det, eller ännu mer random.

Till exempel, din mamma ger dig en jacka och du bestämmer dig för att ha på dig den en dag. Även om du inte medvetet tänker på din mamma när du har på dig jackan är hon fortfarande associerad med den, och de omedvetna associationerna kan absolut dyka upp i dina drömmar, berättar Dr. Mayer.

Att drömma om sina föräldrar kan också komma från en känsla. Till exempel om du känner dig ensam eller har hemlängtan under dagen, eller funderar på att ringa dina föräldrar, så kan den ”datan” dyka upp i drömmen som dina föräldrar.

2. En kändis

Det kan vara så enkelt att du drömmer om en kändis för att du sett en film hen var med i, eller för att du har en crush på hen. Men Dr. Mayer berättar att det går tillbaka till ditt perpetuella minne (det används för identifiering av objekt i omgivningen och av ord i språkliga uttryck), och det som du upplevt under dagen som kanske inte nått hela vägen till dina medvetna tankar.

Dr. Mayer ger oss exempel.

–Jag skyndade till jobbet imorse, och passerade en ung kvinna som hade exakt likadant hår som Michelle Pfeiffer hade i sista filmen jag såg med henne. Det kan vara bara i periferin. Jag kanske inte tänker på henne medvetet, men sedan dyker hon upp i drömmen!

– Eller så kanske jag drack tequila med en kollega, och George Clooney är i min dröm den natten för att han äger ett tequilaföretag, och någonstans i min hjärna har jag den informationen lagrad och den associationen gjordes i sömnen.

3. Ditt ex

Oavsett vad man kanske tror så säger Dr. Mayer att man inte behöver oroa sig om man drömmer om sitt ex. Att drömma om sitt ex betyder inte att du fortfarande är kär i hen eller att du inte är lycklig i ditt nuvarande förhållande.

Kanske hade du och ditt ex riktigt bra sex tillsammans, och du längtar efter fysisk kontakt. Eller så kanske du blir påmind om en parfym hen ofta hade. Men, drömmar kan ju också ha gömda meningar. Om du själv känner att du har någon känsla som du inte bearbetat när det kommer till ditt ex kan detta vara ditt undermedvetna som försöker säga till dig att ta itu med det bums.

4. En vän

Dr. Mayer säger att vänner är ett bra exempel på hur invecklade anledningar kan vara för varför en person faktiskt poppar upp i dina drömmar. Han ger ett exempel på hur Chicago Marathon kan vara en potentiell orsak till varför han drömde om en vän han sprang maratonet med.

– Marathonet är fruktansvärt, det är ansträngande. Och under den faktiska upplevelsen kan man tänka ’varför gör jag det här för?’ En del av upplevelsen jag associerar med min vän kan vara ansträngning, eller att jag kämpar med något. Så, när den vännen jag sprang marathonet med dyker upp i en dröm kan det te sig i att vi sitter i fängelse, eller är i öknen. Det finns en underliggande association med att kämpa, eller svårighet, uthållighet, kanske törst, under något som vi upplever tillsammans.

5. Din chef

När det kommer till att drömma om en chef, eller en liknande person med auktoritet, säger Dr. Mayer att man ska fundera på vad den personen betyder och innebär för dig. Din chef kanske representerar hårt arbete och krav för dig. Hen kanske symboliserar styrka och motivation. Eller så kanske det är stress och ångest över jobbet.

Dr. Mayer säger att genom att analysera de personer som dyker upp i ens drömmar kan man verkligen lära känna sitt eget sinne bättre.