in

23 läskiga filmer du inte får missa – från nya skräckisar till gamla klassiker

halloween
Bildkälla: Get Out / Viaplay

Behöver du lite tips till nästa uppesittarkväll? Varsågod, här är några förslag! Mer

1. Get Out (2017)

När Chris och hans flickvän Rose besöker hennes föräldrar över helgen börjar (som vanligt) allting bra, men snart leder en rad chockerande upptäckter till något värre än vad Chris någonsin kunnat föreställa sig. Se Jordans Peeles Get Out om du vill ha ren och skär ångest.

2. Bird Box (2018)

Om jordens undergång är ett tema som håller dig vaken om nätterna råder vi dig att se Bird Box på egen risk. I den får vi följa Malorie Hayes (som spelas av Sandra Bullock) när hon försöker rädda sig själv och sina barn fem år efter att övernaturliga väsen drivit större delen av mänskligheten till självmord. För att undvika att få kontakt med den övernaturliga kraften tvingas de bära ögonbindel. En perfekt film för Halloween.

3. Hereditary (2018)

I samband med att familjen Grahams överhuvud dör upptäcker dottern Annie en hel del skrämmande hemligheter om sin släkt. I takt med att Annie får reda på mer och mer blir hon övertygad om att något fruktansvärt är på väg att hända.

4. Blair Witch Project (1999)

Tre ungdomar försvinner spårlöst efter att de gett sig ut på en campingtur för att spela in en dokumentär om den lokala legenden ”The Blair Witch”. Ett år senare hittas ungdomarnas kamerautrustning i skogen och filmen kan börja. Dags att följa ungdomarnas dokumenterade resa i ödslig skog och med skakig handkamera.

5. REC (2007)

Om du gillar filmer som Blair Witch Project, just för verklighetskänslan i att de är filmade med en skakig handkamera, är REC definitivt en film för dig. Här får vi följa ett tv-team som i sin tur följer en grupp räddningsarbetare när de får ett larm om att allt inte står rätt till i en nedsläckt lägenhetsbyggnad.

6. Us (2019)

Us handlar om Adelaide som plågas av ett obearbetat trauma från sitt förflutna. Hon har en stark känsla av att något fruktansvärt kommer hända hennes familj, och efter en dag på stranden ser det ut som att hennes värsta mardrömmar kommer bli verklighet.

7. The Others (2001)

En mamma och hennes två barn bor i ett ensligt och hemsökt stort stenhus långt ute på landet, medan pappan i familjen är ute i krig. Eller är han död? Mamman håller hur som helst på att förgås av sorg. Eller är hon rent av galen? Den här filmen bjuder på många frågetecken och en krypande obehaglig spänning.

8. Barnhemmet (2007)

Den här filmen handlar om Laura som flyttar tillbaka till barnhemmet där hon bodde som barn. Allt ser ut att gå bra för henne, hennes man Carlos och deras son Simón. Till dess att föräldrarna upptäcker att Simón har en låtsaskompis.

barnhemmet

9. The Conjuring (2013)

I The Conjuring flyttar familjen Perron in i ett hus på Rhode Island och det dröjer inte länge förrän märkliga saker börjar hända. Snart tillkallas två experter för att reda ut de paranormala händelserna i huset. Som pricken över i:et är filmen ”based on a true story” (gulp). Om du inte kan få nog av ettan finns både The Conjuring 2 och 3.

10. Midsommar (2019)

Det går dessvärre inte att skriva en sådan här lista utan att ha med filmen Midsommar från 2019. En ung kvinna från USA följer med sin kille till en liten by i Sverige för ett traditionellt midsommarfirande. Eller det är i alla fall vad hon tror.

11. Sjätte sinnet (1999)

Barnpsykologen Malcolm Crowe tar sig an en nioårig pojke som inte mår bra. Fallet påminner mycket om ett annat fall som Crowe tidigare misslyckats med. Det kända citatet ” I see dead people” kommer från denna film och sammanfattar storyn på det bästa tänkbara och skrämmande sätt.

12. The Babadook (2014)

I The Babadook tvingas en ensamstående mamma deala med sin sons rädslor. Framför allt verkar det röra sig om en rädsla att ett monster plågar honom i hemmet, och snart upptäcker även mamman att allt inte är som det ska i deras hus.

13. A Quiet Place (2018)

När mystiska varelser hotar mänskligheten tvingas Evelyn och Lee Abbott leva i total tystnad med sina barn, just eftersom dessa varelser jagar efter ljud. Om du redan har sett ettan har A Quiet Place 2 precis haft premiär. Du hittar trailern här nedan!

14. Jurkyrkogården (1989)

Filmatisering av Stephen Kings extremt spännande och gastkramande bok med samma namn. Citatet ”sometimes dead is better” ur boken sammanfattar denna rysare ganska väl.

15. American Psycho (2000)

Mer obehag än skräck i denna film baserad på Bret Easton Ellis roman med samma titel. Huvudpersonen Patrick Bateman är en ung framgångsrik aktiemäklare i New York. Han är perfektionist och extremt fåfäng. Utåt sett verkar allt nästan för bra för att vara sant.

16. Seven (1995)

Seven handlar om en desperat och allt mer intensifierad jakt på en seriemördare som mördar sina offer efter de sju dödssynderna – högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja.

17. It Follows (2014)

19-åriga Jay blir ihop med sin drömkille, men efter att de haft sex med varandra får hon plötsligt en känsla av att någon förföljer henne. Det är som att någon eller något är ett par steg bakom henne hela tiden, men vem eller vad?

18. När lammen tystnar (1991)

Filmens handling kretsar kring FBI-agenten Clarice Starling och den extremt farlige, psykopatiske seriemördaren och före detta psykiatern Hannibal Lecter. När Clarice får i uppdrag att rädda en försvunnen kvinna från en seriemördare, tar hon hjälp av Hannibal Lecter för att förstå hur mördaren tänker.

19. The Shining (1980)

Huvudkaraktären Jack är en nykter alkoholist och misslyckad författare som tar jobb som vaktmästare på ett avlägset hotell när hotellet är stängt över vintern. Med honom är frun och sonen. Många scener och citat har blivit kända från denna skräck-klassiker, till exempel repliken ”Here comes Johnny!”, tvillingflickorna i docklika klänningar och frasen ”redrum”.

20. The Grudge (2004)

En amerikansk utbytesstudent i Tokyo, en gammal sjuk kvinna, kvinnans försvunna vårdare och ett hus med en fruktansvärd förbannelse som inte skonar någon sammanfattar denna amerikansk/japanska skräckfilm ganska väl.

21. The Ring (2002)

Ett videoband med en förbannelse är central i denna obehagliga filmatisering av japanska författaren Kôji Suzukis bok Ringu. Och så mycket kan vi avslöja att den som ser filmen på videobandet är riktigt illa ute.

22. Exorsisten (1973)

Den här skräckklassikern handlar om en besatt flicka och ett gäng katolska präster som försöker driva ut en demon ur henne. När de inte lyckas beslutar man sig för att försöka sig på exorcism med hjälp av en erfaren präst.

23. Devil (2010)

Det här med att fastna i en hiss mellan två våningar tillsammans med en grupp människor är skrämmande i sig. Men om dessutom inte har någon aning om vilka de andra människorna är, och om det snart börjar hända skrämmande saker. Ja, det är väl ungefär där någonstans man börjar få ordentlig panik.

Text av: Frida Olheden och Cecilia Öhrn