in

23 halloween-filmer som garanterat kommer skrämma skiten ur dig

Varsågoda, här är förslag på halloween-filmer för dig som älskar skräck. Nya filmer blandat med riktiga skräck-klassiker. Ladda med popcorn och någon att hålla i handen för nu blir det åka av! Mer

1. Alla helgons blodiga natt (1978)
Står man ut med det faktum att filmen är hopplöst daterad, så är det en riktigt spännande och ryslig kultklassiker. Alla helgons blodiga natt var för övrigt den film som gjorde genren slasherfilm känd för den breda publiken (trots att det nästan inte förekommer något blod i filmen). Se trailern här.

alla_helgons_blodiga_natt

2. The Thing (1982)
The Thing anses vara en av de otäckaste filmer som gjorts genom tiderna. Mer kanske inte behövs sägas. Vågar du…?  Se trailern här.

the_thing

3. The others (2001)
En mor och två barn i ett ensligt och hemsökt stort stenhus långt ute på landet. Mörkt, fuktigt och dimmigt. Pappan i familjen är ute i krig. Eller är han död? Mamman håller hur som helst på att förgås av sorg. Eller är hon rent av galen? Många frågetecken och en krypande obehaglig spänning. En film som inte gör dig besviken. Se trailern här.

the_others

4. Barnhemmet (2007)
Det är något med barn i skräckfilm som kan vara så sjukt läskigt. Barnhemmet inget undantag. Filmen handlar om en kvinna som flyttar tillbaka till barnhemmet där hon bodde som barn. Allt ser ut att gå bra för Laura, hennes man Carlos och sonen Simón, till dess att föräldrarna upptäcker att Simón har en låtsasvän.…. Se trailern här.

barnhemmet

5. The conjuring, (2013)
Den här filmen kommer på riktigt skrämma skiten ur dig hälsar en riktigt ärrad skräckfilmsfantast mig. Och det beror inte bara på att filmen är ”based on a true story” (gulp), utan att det helt enkelt är en sjukt bra story som både är galet läskig och snyggt gjord. Se trailern här.

the_conjuring

6. Omen, (1976)
Ännu en klassiker i skräckfilmsgenren som alla fantaster måste ha på sitt skräckfilms-cv. Omen handlar om makarna Thorn vars dödfödde son utan deras vetskap ersätts med ett annat barn vars mor dog under förlossningen. Sonen får namnet Damien. Men Damien är kort och gott inte alls som alla andra barn. Om vi säger så här, alla som försöker avslöja den otäcka hemligheten som Damien bär på dör en ond bråd död. Se trailern här.

omen

7. The mist, (2007)
Filmen är baserad på Stephen Kings skräckroman Dimman. Och vad som döljs i dimman vill du inte veta, än mindre vara i närheten av… Se trailern här.

The Mist

8. Jurkyrkogården, (1989)
Filmatisering av Stephen Kings extremt spännande och gastkramande bok med samma namn. Citat ur boken ”sometimes dead is better…” sammanfattar denna rysare ganska väl. Se trailern här.

[adSpace]jurkrykogarden

9. Fredagen den 13:e, (1980)
Fredagen den 13:e är inspirerad av skräckfilmen Alla helgons blodiga natt från 1978, och är en av de slasherfilmer som tjänat in mest pengar i historien. Filmen börjar på ett sommarläger på 1950-talet, och två lägerledare som smyger iväg från lägerbrasan för att ha lite mys. Dock blir de snabbt angripna av en mystisk figur, ja och sedan är splattret och skräcken i full gång om man säger så. Se trailern här.

fredagen_den_13

10. Scream, (1996)
Scream är en hyllning till äldre kultförklarade skräck- och splatterfilmer som Alla helgons blodiga natt och Fredagen den 13:e för att nämna några. Samtidigt är det inslag av parodier på samma genre vilket gör den humoristisk. Handlingen är en klassisk pusseldeckare där misstanken om vem som är mördaren ständigt kastas omkring. Se trailern här.

scream

11. American Psycho, (2000)
Mer obehag än skräck i denna film baserad på Bret Easton Ellis roman med samma titel. Huvudpersonen Patrick Bateman är en ung framgångsrik aktiemäklare i New York. Han är perfektionist och extremt fåfäng. Utåt sett verkar allt nästan för bra för att vara sant. Så om vi säger så här, du vill inte gå på date med Patrick Bateman, än mindre hänga med upp till hans perfekta ungkarlslya på bästa adress i New York…. Se trailern här.

american_psycho

12. Seven, (1995)
En desperat och allt mer intensifierad jakt på en seriemördare som mördar sina offer efter de sju dödssynderna: Högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja. Så. jäkla. Spännande. Och. Obehaglig. Rankad som #22 på IMDb. Se trailern här.

seven

13. Sjätte sinnet, (1999)
Barnpsykologen Malcolm Crowe tar sig an en nioårig pojke som inte mår bra. Fallet påminner mycket om ett annat fall som Crowe tidigare misslyckats med. Det kända citatet ” I see dead people…”, kommer från denna film och sammanfattar storyn på det bästa tänkbara och skrämmande sätt. Se trailern här.

sjatte_sinnet

14. När lammen tystnar (1991)
Filmens handling kretsar kring FBI-agenten Clarice Starling och den extremt farlige, psykopatiske seriemördaren och psykiatern Hannibal Lecter.  Rankad som #23 på IMDb. Se trailern här.

nar_lammen_tystnar

15. Blair Witch project (1999)
Tre ungdomar försvinner spårlöst efter att de gett sig ut på en campingtur för att spela in en dokumentär om den lokala legenden ”The Blair Witch”. Ett år senare hittas ungdomarnas kamerautrustning i skogen och filmen kan börja. Dags att följa ungdomarnas dokumenterade resa i ödslig skog och med skakig handkamera. PS) Undertecknad såg Blair Witch på bio när den kom, och har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Faktum är att jag fortfarande kan ha problem med mörka hörn… Se trailern här.

blair_wich_project

ANNONS

16. The Shining, (1980)
Huvudkaraktären Jack är en nykter alkoholist och misslyckad författare som tar jobb som vaktmästare på ett avlägset hotell i Klippiga bergen när hotellet är stängt över vintern. Med honom är frun och sonen. Många scener och citat har blivit kända från denna skräck-klassiker, till exempel repliken ”Here comes Johnny!”, tvillingflickorna i docklika klänningar och frasen ”redrum”. Rankad som #58 på IMDb. Se trailern här.

the_shining

17. The Grudge, (2004)
En amerikansk utbytesstudent i Tokyo, en gammal sjuk kvinna, kvinnans försvunna vårdare och ett hus med en fruktansvärd förbannelse som inte skonar någon sammanfattar denna amerikansk/japanska skitläskiga skräckfilm. Se trailern här. PS) dock tipsar skräckfilmsproffs att om du vill ha hardcore-varianten ska du se det japanska originalet, mycket läskigare och mindre tramsig.

the_grudge

18. The Ring (2002)
Ett videoband med en förbannelse är central i denna obehagliga filmatisering av japanska författaren Kôji Suzukis bok Ringu. Och så mycket kan vi avslöja att den som ser filmen på videobandet är riktigt illa ute. Riktigt illa ute. Se trailern här.

the_ring

19. Poltegeist, (1982)
Poltegeist, en gång benämnd som en av de 20 mest skräckinjagande filmer som någonsin gjorts säger en del om förväntningarna. Handlingen kretsar kring en familj som bor i ett hus som är hemsökt av demoner, demoner som är extra intresserade av den lilla dottern… Se trailern här.

poltegeist

20. Exorsisten (1973)
En besatt flicka och ett gäng katolska präster som försöker driva ut demonen. När det inte lyckas beslutar man sig för att försöka sig på exorcism med hjälp av en erfaren präst som spelas av svenska skådespelaren Max von Sydow. Se trailern här.

exorcisten

21. Psycho (1960)
Filmens mest kända scen, den i duschen, har blivit legendarisk och har även skapat det så kallade ”psycho-syndromet” (= att man är rädd för att duscha, är rädd för knivar och är rädd för att bli mördad). Vågar du se filmen? Och vågar du sedan duscha? Rankad som #35 på IMDb. Se trailern här.

psycho

22. Alien, (1979)
Originaltiteln är ”Alien – den åttonde passageraren”. Och det är just den åttonde passageraren som handlingen kretsar kring, och så mycket kan vi säga att det är en passagerare som ingen någonsin vill ha i sin närhet. Rankad som #52 på IMDb. Se trailern här.

alien

23. Devil, (2010)
Det här med att bli fast i en hiss mellan två våningar tillsammans med en grupp främlingar är skrämmande i sig. Och sedan om man inte har någon aning om vilka dessa främlingar är. Och det börjar hända skrämmande saker. Ja, det är väl ungefär där någonstans man börjar få ordentligt med panik. Se trailern här.

devil

Bildkälla alla bilder