in

20 saker du och dina vänner kan göra i sommar som är HELT gratis

20 grymma saker att göra i sommar som är HELT gratis

Sommartider kan vara en knaper tid rent ekonomiskt, och utan något att göra kan det bli tråkigt. Men do not fear! Vi har sammanställt en lista med grymma saker som du antingen kan göra själv eller tillsammans med dina vänner, och det bästa av allt är att alla 20 saker är helt gratis! Mer

1. Bada

Sommaren ÄR faktiskt kort. Så oavsett om du är en badkruka eller ej, passa på att bada! Häng vid klippor, stränder och bryggor så mycket du bara kan i sommar.

2. Fixa en spelkväll

20 grymma saker att göra som är HELT gratis

Leta fram ett spel, några tärningar eller en kortlek och bjud in dina vänner till en spelkväll. Om du inte hittar något spel – kom på ett!

3. Turista i din egen stad

20 grymma saker att göra när du är pank

Låtsas att du aldrig har varit i din egen stad förut och lek turist. Försök se din stad eller stadsdel med nya ögon. Du lär upptäcka detaljer och saker du aldrig har tänkt på förut.

4. Testa geocaching

Är du pank och har tråkigt? Här är 20 grymma saker att göra

Geocaching är ungefär som en modern skattjakt. Någon har gömt en burk eller ett annat föremål med en loggbok och en penna på en hemlig plats. Ibland finns även små föremål gömda i cachen! Det finns tusentals geocacher gömde i Sverige, en del i skog och natur och då är det bäst att använda en frilufts-GPS, men de cacher som är gömda i städer går att hitta med hjälp av en smartphone. Läs mer om geocahing här och ge dig ut på skattjakt!

5. Seriemaraton

startgossip1

Det här gratistipset är bäst för tråkiga, regniga dagar. Styr upp ett seriemaraton med ditt gäng. Proppa soffan full av filtar och kuddar och bjud in till en heldag av serietittning. Det LÄR finnas någon serie ni aldrig har sett förr. Eller varför inte plöja igenom en gammal goding som kanske Grey’s Anatomy eller Gossip Girl? Här är tips på de bästa serierna och filmerna på Netflix just nu.

6. Skriv ett riktigt brev

20 grymma saker att göra när du är pank

Hur länge sen var det du skrev, eller fick, ett riktigt brev med frimärke och allt? Exakt, det var alldeles för längesen. Leta fram ett papper, kuvert och frimärke och skriv några fina rader till en familjemedlem, släkting eller vän. Ibland kan det vara lättare att skriva ärliga och känsliga saker än att säga det irl. Passa på att skriva förlåt eller jag älskar dig. Fatta hur glad personen kommer bli när hen får brevet!

7. Bli sminkproffs

helen_seabutterfly

Dyk in i Youtube-tutorials och bli ett makeup-proffs. Det finns miljontals sminkvideos där ute, så ett tips kan vara att fokusera på en sak i taget. Vill du kunna göra perfekt sotade ögon eller bli mästare på contouring? Välj en grej, titta på några olika videos och öva, öva, öva.

8. Plocka blommor och ge bort

Om du har tråkigt och noll pengar men ändå är bjuden på någon tillställning kan du ge dig ut på en promenix och plocka ihop en egen blomsterbukett!

9. Gör om en gammal t-shirt

Har du någon gammal halvtråkig t-shirt i garderoben? Gör om den!

10. Häng i en park

Bästa grejerna att göra när du är pank och har tråkigt

Om solen skiner, samla ihop några vänner eller bjud in din crush till en dejt i en park. Chilla på en filt hela dagen. Titta på molnen. Titta på folket omkring. Ta med en boll och utmana varandra i vem som kan göra snyggast trix.

11. Se över dina Instagram-, Youtube- och Snapchatflöden

20 grymma aktiviteter som är helt gratis

Hur roliga är de personerna du följer på sociala medier, egentligen? Inspirerar de dig fortfarande? Gå igenom vilka du följer och gör ett aktivt urval. Konton ska inspirera dig, inte stjäla energi från dig.

12. Lär dig att knyta en sjal i håret

Har du alltid velat lära dig att knyta en sjal riktigt snyggt? Spana in den här grymma guiden.

13. Kolla in lite konst!

Googla ”öppet hus + vernissage”, så är chansen stor att du hittar en aktivitet inom de närmsta dagarna. På vernissage finns det dessutom ofta något gott att tugga på och något att dricka när ni kommer dit. Dessutom cashar du in på ditt kulturkapital!

14. Ordna en klädbytardag

Kolla igenom din garderob noggrant. Har du plagg du aldrig använder? Plagg du helt enkelt har tröttnat på? Chansen är stor att dina vänner känner samma sak. Ordna en klädbytarträff! Helt gratis att göra, och väldigt kul!

15. Låna en bok

Bästa tipsen till dig som har liten budget i sommar

Tack för att du finns, biblioteket! Seriöst, på bibblan hittar man allt! Du kanske (äntligen) ska läsa en klassiker i sommar? Eller fulgråta till en roman? Eller varför inte skrämma upp dig själv till en deckare?

16. Testa ett nytt träningspass!

Kolla in någon Youtube-video till ett nytt träningspass eller kolla om det finns ett gym i din stad som ordnar gratisträningar. Friskis och Svettis brukar anordna sommarträning där vem som helst kan delta – helt gratis!

Den här punkten är kanske inte den haha-roligaste punkten i denna lista, men när man har lite tid över kan man passa på att stanna upp och tänka på vart man egentligen är på väg. Om du har svårt att veta vad du vill och vilka mål du strävar efter finns det två övningar som kan hjälpa dig på traven.

17. Hitta dina livsmål

20 saker att göra i sommar som är helt gratis

Om du hade tillgång till ett magiskt trollspö som skulle kunna ändra allt: hur skulle ditt liv se ut då? Vem är du, var befinner du dig, vad jobbar du med? Våga måla upp ditt drömliv och skriv ned det! Sedan kan du plocka russinen ur kakan och jobba mot ett mål i taget.

Ta helikopterpespektiv och föreställ dig att du är äldre och firar ditt 80-årskalas. Vilka har du runt dig? Är det familj, vänner, tio katter eller gamla arbetskamrater? Vilka historier berättar du för dem? Är det alla spännande resor du gjorde, den där lyckade skådespelarkarriären eller alla hundar du räddade i Indien? Vad är du stolt över? Föreställ dig hur du tänker, bor, ser ut och agerar som tant. Det som är viktigt för tanten är ofta viktigt för dig även idag.

18. Ring en vän du inte har pratat med på länge

20 saker att göra som inte kostar något

19. Hitta en ny favoritpodd!

Gå loss i podcast-världen! Vem vet, kanske hittar du en ny favoritpodd? Podcasts är även bästa grejen att lyssna på när du promenerar eller städar. Och det går faktiskt att koppla in i högtalare och lyssna tillsammans också.

20. Gå på museum

Många museer är faktiskt gratis! Så passa på när du är ledig och har lite tid över. Det lättaste är nog att googla sig fram, men här är några att kolla upp redan nu:

 • Armémuseum
 • Etnografiska museet
 • Hallwylska museet
 • Historiska museet
 • Kungl. myntkabinettet
 • Livrustkammaren
 • Medelhavsmuseet
 • Moderna museet
 • Nationalmuseum
 • Naturhistoriska riksmuseet
 • Sjöhistoriska museet
 • Statens centrum för arkitektur och design
 • Östasiatiska museet
 • Världskulturmuseet (Göteborg)
 • Moderna museet (Malmö)
 • Flygvapenmuseum (Linköping)
 • Marinmuseum (Karlskrona)
 • Skoklosters slott (Håbo kommun, Uppsala)