in

12 saker alla borde fråga sina mor- och farföräldrar

9ml7mmr8t5

Att prata med sina far- och morföräldrar kan vara som att åka tidsmaskin. Deras tid känns som en evighet sedan. I dag är det kanske du som lär dem saker, hjälper dem med Facebook, handlar, lagar mat eller skjutsar dem. Men dina kära gamlingar kan, tro det eller ej, även ha saker att lära dig om livet. Här är tolv saker som definitivt kommer starta din resa tillbaka till ”the good old days”. Mer

1. Hur var det att gå i skolan?

Om du är skoltrött eller bara vill ha inspiration till ett skolarbete så är det här en toppenfråga. Här kan du få höra alltifrån vad de lärde sig, vad de gjorde på rasterna, vad för bus som gjordes i skolan till elaka lärare och röda äpplen på katedern. Kanske blev de hemskolade eller till och med fick börja jobba i tidig ålder. Vad de än berättar kommer det garanterat sporra din skolmotivation.

2. Hur träffades ni?

Dåtidens kärlekshistorier tenderar att vara lite mer romantiska än dagens. Här fanns det inga app-genvägar för att hitta ”the one”. Tinderellornas tid var fortfarande långt borta. Här var det oftast dansbanan i parken eller spelkvällar som gällde och romantiska gester och middagsutbjudningar var ett måste. Tänk er en tid utan att kunna skicka ett sms till sin crush eller stalka den på Facebook. Våga fråga! Vem vet, kanske sitter dina mor- eller farföräldrar på en historia a la Dagboken.

giphy

3. Hur bodde ni?

En tid då det gällde att vara uppfinningsrik, många bodde trångt eller fick flytta många gånger. Med den här frågan kan du få fram historier som Oliver Twists eller Annies. Det kanske kommer fram att du har rötter från från något annat land. Roliga berättelser om utedass och hur duschning gick till kan definitivt komma fram vid en sådan här fråga. Ni kanske ska ta en tripp/resa och titta runt på de olika platserna så att dina gamla kan minnas och berätta.

4. Vad gjorde ni på fritiden?

Här kan du nog få fram tips på vad du själv kan hitta på när du har tråkigt eller vill få en idé till en ny hobby. De kanske kan lära dig och visa dig vad de hittade på för skoj och vad de gjorde när de träffade sina kompisar.

giphy-9

5. Vad var er favoriträtt?

Här kommer du nog få ett annat svar än köttbullar, kebab eller pizza. Du kommer säkerligen få lära dig några riktigt goda maträtter som troligtvis är riktiga husmanskostmåltider. Om du ber snällt kan de med säkerhet lära dig hur det ska tillagas.

[adSpace placement=”manual”]

6. Hur var mina föräldrar som barn?

Alltid detta tjat om att ”när jag var liten så fick vi minsann jobba ordentligt för att få förtjäna en liten godisbit” eller ”jag åt minsann av all mat som ställdes fram på bordet”. Våra föräldrar har en förmåga att undvika alla tokigheter som de själva gjorde i sin ungdom. Ta reda på sanningen med att fråga dina mor- och farföräldrar om hur det egentligen låg till med dina päron.

7. Har du kvar några bilder?

Här kan du verkligen få dig ett gott skratt eller en tår i ögat av att kika på gamla bilder på dina nära och kära. Roliga frisyrer, accessoarer och kläder. Mycket av det gamla är ju på väg tillbaka så här kan du nog även hitta en del inspiration till outfits.

giphy-8

8. Har ni kvar några gamla prylar?

En del av våra äldre samlar på ALLT. Det kan ha allt från gamla spännande kameror och kläder till fina gamla lådor och möbler. De kanske till och med vill bli av med lite och vem säger nej till gratis vintagesaker som säkerligen kommer med en historia på köpet.

9. Vad tyckte ni var mest orättvist i livet?

Frågan som sätter dagen i perspektiv. Du kanske har tyckt att ta dig till skolan idag var lite jobbigt, för det var ju faktiskt kallt. Eller att du måste tvätta i kväll. Fråga den här frågan och inse att tvätta kanske inte är hela världen, ändå.

giphy-7

10. Vad gjorde ni när ni blev sjuka?

Det fanns mycket huskurer förr i tiden. Många hjälpte lite eller så hjälpte de inte alls. Fråga vad som bet riktigt bra för att bota en förkylning så att du kan prova nästa gång. Vissa gånger kan det vara så enkelt om att bara vila, vilket vi kan behöva påminnas om i dagens stress.

11. Hur jobbade ni?

Här kan uttrycket komma att ”det var bättre förr”. Tiden då bankerna bara tog emot kundkontakt och man fick pengarna i ett brev vid varje lönedag. Om det var bättre förr kan vi alla ha olika åsikter om men en tid utan internet är väldigt främmande för många av oss. Så historier om jobbansökan, hur tidningar sköttes eller hur de visste vilken buss de skulle ta utan en app, är alltid spännande.

giphy-6

12. Hur fick ni veta saker UTAN internet?

Idag får vi reda på allt genom ett klick på vår telefon eller dator. Tänk er en värld där ni inte kan googla saker eller dubbelkolla tiden för ett event. Att du måste vara hemma hos någon med telefon så du kan ringa din kompis och bestämma tid när ni ska träffas. Och om man var sen och behövde få tag på sin vän, hur gjorde man då?