in

Newkid: ”Sättet som vi artister jobbar på förändrades över en natt”

newkid instagram föräldrar 2020
Newkid / Bild: Mika Aberra

Newkid är aktuell med det nya albumet ”MOUNT JHUN” och som deltagare i ”Så mycket bättre” 2020. I en intervju med VeckoRevyn berättar han om hur coronakrisen påverkat hans sätta att arbeta som artist. Mer

Jhun Alexander Ferrer, mer känd för massorna som Newkid, har de senaste åren gått från klarhet till klarhet. Under 2018 släppte han albumet SS/AW18 och planerna för 2020 var storartade. Men en global pandemi tvingade honom att tänka om och istället för att se problemen valde Newkid att se lösningarna. I höst kommer vi att få se honom i Så mycket bättre, och fredagen den 29 maj släpps äntligen hans efterlängtade tredje album MOUNT JHUN.

Newkid: ”Sättet vi artister jobbar på förändrades över en natt”

Jag står utanför porten till Newkids studio när han kommer ut med ett leende på läpparna och sträcker fram sin armbåge för att hälsa. Jag stöter min armbåge mot hans i en hälsning som de senaste månaderna satt sig i benmärgen. Vi går längs med gatan i jakt på ett tomt fik att sätta oss på – inte för att undvika störningsmoment utan för att kunna hålla avstånd till varandra. Coronapandemin har satt en ny prägel på vardagen och mötet mellan människor. Så också på musikbranschen, en av de branscher som drabbats hårt av den globala pandemin.

– Jag höll på med en dokumentär som skulle handlat om slutförandet av MOUNT JHUN, förberedelserna inför liveturnén, min spelning på Berns och tiden efter. Sen kom coronakrisen. Allt ställdes in, sättet som vi artister och musiker jobbar på förändrades över en natt och vi fick tänka om helt.

Men Newkid hittade nya lösningar.

– Dokumentären har fått en helt ny vinkel. Nu handlar den om hur vi tacklade det här problemet, hur vi letade lösningar och försökte göra något bra utav det. Dokumentären blir också en tidsstämpel. När man tittar på dokumentären om fem år kommer man se hur det såg ut under den här tiden. Sättet du och jag hälsade på varandra kommer att finnas med. Man kommer att få se mig gå igenom ett tomt Berns på dagen jag skulle ha spelat där, och hur vi hittat nya sätt att jobba på. Jag tycker det blev bättre i slutändan. Det är mycket som blivit så för mig nu, när jag tvingats leta lösningar.

New kid om Instagram, föräldrar och så mycket bättre
Newkid / Bild: Mika Aberra

Han syftar bland annat på sina Karantän vibbar, där han gör låtcovers på sin Instagram. Covers är något hans fans länge velat att han ska göra, men en brist på tid och en viss motvilja höll honom tillbaka. Som låtskrivare har han tagit stor stolthet i att skriva egna låtar istället för att tolka andras. Men precis som med dokumentären kom coronakrisen att förändra hans sätt att se på saken.

– Jag tänkte, vad gör jag nu? Nu när turnén är inställd och jag håller mig hemma? Lägger jag mig platt eller gör jag något av det här? Då föddes Karantän vibbar. Jag började med att lägga upp tre låtar och tänkte att jag skulle vara klar där. Men folk älskade det och jag insåg snabbt hur mycket jag lärde mig av att spela andra artisters musik. Nu har jag gjort tjugo stycken covers, släppt några av de på Spotify och donerat intäkterna till välgörenhet. Utan coronakrisen vet jag inte om jag hade gjort det här.

Från ”Karantän vibbar” på Instagram till ”Så mycket bättre” på TV4

Det tog inte lång tid innan telefonen ringde. På andra sidan var hans agent som frågade om han hört talas om ett program vid namn Så mycket bättre.

– Mitt huvud exploderade när han berättade att jag fått en förfrågan om att vara med i Så mycket bättre. Han ville prata detaljer men jag var tvungen att lägga på så jag kunde få skrika av lycka. Jag har svårt att tro att det inte hade något med Karantän vibbar att göra. Det jag gjort med det projektet har på ett sätt förberett mig för att vara med i Så mycket bättre. Det gav mig möjlighet att experimentera med andra artisters låtar och upptäcka nya sätt att skapa musik på. Jag började ta ut ackord och studera texter och det öppnade upp mitt kreativa sinne på ett nytt sätt.

– Men att göra en cover är en sak och att tolka en låt är en annan. Det jag kommer göra i programmet är verkligen tolkningar. Det är så coolt att få ta någon annans känsla, någon annans filmscen och placera den i mitt liv. Vad får mig att känna i den låten? Vilka ord trycker på knappar hos mig? Vad är det för känslor som kommer upp? Jag har lärt mig så mycket av det här att jag redan har ett till album inom mig.

Men just nu är det albumet MOUNT JHUN som står i fokus. Albumet är en explosion av känslor, en aktiv vulkan. Det var först när albumet var färdigt som konceptet växte fram. Han kunde höra ljudet av djungeln i låtarna och började tänka på sin släkt i Filippinerna.

– Jhun är mitt filippinska namn, och nu namnet på en fiktiv vulkan som symboliserar mig och mina känslostormar. Mount Jhun symboliserar framförallt den undre kraften, den som får utbrott. Jag var på väg att bygga en fyra meter hög och sex meter bred vulkan som skulle spruta konfetti på mina livespelningar. Jag skulle åka landet runt och visa att Mount Jhun är här och den är aktiv.

Stora känslor är något många kommit att förknippa med Newkids musik. Singlar som Lakan och Kanske var vi rätt bra ändå är fyllda till bredden med målande, känslofyllda rader.

– Jag skriver om saker som får mig att känna något, som får mig att blicka tillbaka eller framåt i tiden. Historierna jag berättar behöver inte i helhet vara sanna eller ligga rätt i tidpunkt men jag hämtar inspiration ifrån egna känslor jag haft. Jag vill att lyssnaren ska lära känna mig genom att känna de känslor jag försöker förmedla.

Newkid om föräldrar, Instagram och så mycket bättre 2020
Newkid / Bild: Mika Aberra

Newkid: ”Jag valde att gå en annan väg än mina föräldrar”

Newkid slog först igenom som artist 2011 men försvann från musikscenen efter albumsläppet. Det som tog honom tillbaka efter sex år var just känslorna.

– Jag var ett skal. Jag fungerade inte utan att göra musik. Musik är medicin för mig, det hjälper mig att förstå mina känslor. Så fort jag känner något så vill jag skriva om det. Det är en klyscha att man skriver som bäst när det är jobbigt men det stämmer verkligen för mig. Jag behöver musiken eller något kreativt för att inte bli galen. Min kreativitet måste få utlopp på något sätt, jag har haft en hel del sidoprojekt på gång. Jag har möbler hemma som jag på ett eller annat sätt gjort själv eller modifierat. Jag har ett bord jag är jävligt stolt över som har sexton ben i en perfekt fyrkant. Häromveckan drog jag och min bästa vän och köpte små trästickor och byggde broar hemma. Vi satt två vuxna män och bara byggde broar.

Musiken och kreativiteten har funnits i hans liv så länge han kan minnas. Hans pappa brukade spela gitarr och sjunga, hans mamma sjöng i gospelkör och som barn sjöng han själv i kör. Runt omkring honom fanns släktingar som spelade allt från piano till fiol. När han fyllde 16 år började han snickra ihop sin egen hemmastudio där han skrev och spelade in egna låtar. Men i den filippinska kulturen han växte upp i såg man på musik som en hobby, inte en karriär.

 – Tillsammans med min bror var jag den i släkten som valde att inte göra exakt som våra föräldrar önskade att vi skulle göra. Min pappa hade en strikt uppväxt i Filippinerna där alla skulle bli läkare, jurister och ingenjörer. Det irriterade min släkt att jag flyttade till Stockholm för att rappa. Men nu, med den här plattan och de singlarna jag har släppt har min släkt ända ner till Filippinerna förstått vad jag jobbat för. Nu visar de Youtube-klipp på mig för andra och säger stolt att jag är deras kusin. Jag behövde synas på TV och streama några miljoner, men till slut accepterade de min karriär. Nu är de stolta.

När jag frågar vem han var vid början av sin karriär, när han precis hade flyttat upp till Stockholm för att påbörja något, och vem han är nu lutar han sig lugnt tillbaka och tittar ut genom fönstret.

– Jag ser verkligen mig själv, men jag ser någon som försöker hitta den personen jag är idag. Newkid då var en vulkan som sprutade hela tiden. Nu är Newkid en vulkan som får utbrott ibland, men i bakgrunden finns en sol. En gul sol som lyser.

Här kan du lyssna på Newkids nya album ”MOUNT JHUN”