in

Hedda Stiernstedt: ”Han brukade skratta för att jag skulle komma ur balans”

hedda stiernstedt jönssonligan
Hedda Stiernstedt. Foto: Daniel Stigefelt

På juldagen är Hedda Stiernstedt dubbelaktuell – både i rollen som Doris i ”Se upp för Jönssonligan” och som Nina Löwander i bonussäsongen av ”Vår tid är nu”. Vi har träffat henne för att prata om maktspel inom skådespelarbranschen, om att slå igenom över en natt och om att kasta saker när man blir arg. Mer

Det var hösten 2017 när Hedda Stiernstedt slog igenom stort i SVT:s Vår tid är nu. På juldagen ser vi henne återigen som Nina Löwander när serien släpper en sista minisäsong för att knyta ihop säcken. Samma dag har också Se upp för Jönssonligan premiär och även i den hittar vi Hedda i en av rollerna. Nämligen som den folkkära karaktären Doris, som Hedda har tolkat på sitt alldeles egna sätt.

– För mig är det viktigt att Doris får behålla sina mjuka attribut. Nu är hon ju en del av ligan och får vara med och begå brott. Hon ska vara tuff, men jag personligen är ganska trött på den där tuffa tjejen som är tuff för att hon är manlig. Jag ville inte att hon skulle ha en massa klassiskt manliga attribut. Så hon är fortfarande väldigt mammig och varm. Hon älskar läppstift och nagellack. Jag tror man kan vara på tuff på väldigt många olika sätt, säger Hedda.

Att se Hedda i rollen som Doris kan kännas otippat, till och med för Hedda själv. Faktum är att hon inte visste vad hon tackade ja till när hon sa ja till rollen.

– Jag var i New York och firade min födelsedag när Tomas Alfredson (som regisserat Se upp för Jönssonligan red. anm.) ringde och sa: ”Hej jag har en film som jag hade tänkt fråga om du vill vara med i”, och jag sa typ: ”Ja, jag är med”.

När Hedda fick reda på att det rörde sig om nya Jönssonligan-filmen tyckte hon att det kändes väldigt oväntat.

– Men jag visste att om Tomas Alfredson var avsändaren så kunde jag hoppa på det. Det kändes självklart för jag kände mig säker på hans kapacitet.

Hedda Stiernstedt: ”Att sabotera för andra känns väldigt passé”

Efter att några avsnitt av Vår tid är nu visats på SVT var det som att Hedda Stiernstedt plötsligt var överallt. Eller så kändes det i alla fall för oss, men för henne var det annorlunda.

– Jag fattar att det utifrån såg ut så, och jag visste såklart att Vår tid är nu skulle bli större än något av det jag tidigare gjort. Det händer ju liksom automatiskt när man gör något på SVT. Men vi hade jobbat med serien i flera år innan den hade premiär och jag hade ju gjort flera saker innan. Och att folk började känna igen oss hände först i säsong två. Då var folk så: ”Men oj, det är ju du!”. Så det är ändå långsamma sträckor på något sätt.

Och även om många av oss kanske upplevde det som att Hedda slog igenom över en natt, var vägen till genombrottet lång. Och hon vill tipsa andra som vill lyckas inom hennes bransch att fortsätta försöka trots att det kan kännas motigt ibland.

– För mig handlade det mycket om att våga satsa och om att inte ge upp. Att vara beredd på att få 70 000 nej.

I VeckoRevyns Horoskoppodden berättar Hedda om hur hon i början av sin karriär blev utsatt för en hel del härskartekniker, bland annat av en manlig motspelare.

– Jag jobbade med en skådespelare och när kameran låg på bara mig i en dialog brukade han skratta för att jag skulle komma ur balans. Ibland kunde han nypa mig mitt i tagning.

Hedda berättar att han var lite äldre, och att hon tror att den nya generation tänker på ett annat sätt. Att det tidigare handlade mycket om att man själv skulle vara stjärnan och att det nu mer handlar om att scenen måste bli bra.

– Att sabotera för andra känns väldigt passé.

Hedda tror också att hon hade reagerat annorlunda om samma sak hade hänt idag.

– Idag hade jag inte dealat med det alls. Idag hade jag bara sagt: ”Vad fan håller du på med? Hur fan kan du skratta när jag pratar?” Det är ett jättekonstigt maktspel.

hedda stiernstedt instagram alexis
Hedda Stiernstedt. Foto: Daniel Stigefelt

Sant eller falskt med Hedda Stiernstedt

När Hedda gästade VeckoRevyns Horoskoppodden körde vår astrolog Molly Lundgren en klassisk ”sant eller falskt”-runda. Är hon en vinnarskalle? Hur är hennes övertalningsförmåga? Och är hon en dramaqueen? Svaren får du här!

Du var en så kallad pojkflicka som barn.

– Sant. Jag var väldigt vild, om man nu kan räkna det som pojkigt. Jag slog mig hela tiden, hade inga hämningar, var väldigt obrydd om hur jag såg ut och hade väldigt konstiga hemmaklippta frisyrer. Jag antar att vi kommer komma från de normerna till slut, om vad som är pojkigt och flickigt. Men enligt klassiska könsnormer så var jag absolut det.

Du går på bio ensam.

– Ja, inte jätteofta för jag lever med så många bio-intresserade personer. Men jag har absolut inga problem med att göra det.

Att vinna ÄR viktigt.

– Ja! Det tog väldigt lång tid för mig att fatta att jag är en vinnarskalle. För jag har inte hållit på med sport. Och på nått sätt trodde jag länge att en vinnarskalle var någon som tyckte det var viktigt med sport, att det har med sport att göra. Men asså jag måste vinna! Eller så lägger jag mig helt platt. Att jag redan från början säger: ”Det här är jag inte så bra på, jag skiter i det”. Asså att jag safear genom att inte ens försöka.

Du har en extrem påverkan på andra. Du är den kompisen som kan få någon att säga upp sig för att satsa på sina drömmar!

– Jag har absolut hört att jag kan vara otroligt jobbig när det kommer till övertalning. Om jag till exempel vill gå ut på krogen, alltså innan corona, så är jag så ”vi går ut!” och kör en hård kampanj och tar inte ett nej som svar. Jag är nog ändå rätt envis med min egen vilja.

Du är en sådan som kastar saker när du blir riktigt förbannad.

– Ja, absolut. Goals att kasta en tallrik eller något. Det har jag aldrig gjort. Eller en drink, också goals! Men jag har väl absolut kastat typ min telefon. Inte helt överdrivet dock, men jag är absolut känslostyrd. Men jag känner värre kastare!

Du lägger mycket stolthet i hur bra du är på att tåla stark mat.

– Ja, det låter som jag! Om jag inte hade haft bättre omdöme hade jag absolut kunnat vara en sådan person som försökte äta den där korven i Gamla stan. Jag har någon konstig självbild av att jag vill vara en person som gillar hot sauce fast att jag inte ens gör det.

Du har blivit anklagad för att vara stormig och känna för mycket.

– Ja haha, jag är ju skådis? Jag är en känslodriven dramaqueen.

Vill du veta mer om hur Hedda är baserat på hennes stjärntecken? Lyssna på Horoskoppodden här.

Om Hedda Stiernstedt – Ålder, Alexis Almström och Instagram

  • Ålder: 33 år (fyller år den 3 december)
  • Gör: Skådespelare
  • Aktuell: Som Doris i Se upp för Jönssonligan och som Nina Löwander i minisäsongen av Vår tid är nu.
  • Familj: Förlovad med Alexis Almström.

Här kan du följa Hedda på Instagram:

Se upp för Jönssonligan” har premiär på C More den 25 december. Bonussäsongen av ”Vår tid är nu” har premiär på SVT samma dag.