in

Hedda Stiernstedt: ”Var tvungen att övertyga alla andra om att jag är en bra skådespelare”

hedda stiernstedt var tid ar nu
Johan Paulin/SVT

Vi tog ett snack med Vår tid är nu-aktuella Hedda Stiernstedt om att klä ut sig på jobbet, att vara känslostyrd och att vilja bli bigger and better.

Mer

Skådespelaren Hedda Stiernstedt, 30, är aktuell i rollen som Nina Löwander i SVT:s populära kostymdrama Vår tid är nu, som just nu kör sin andra säsong. Det är en roll som Hedda själv beskriver som en dröm.

–  Det är otroligt kul. Att spela i ett kostymdrama har varit drömmen sedan jag började. Det är det närmsta man kommer det man trodde det innebar att vara skådespelare som barn. Att gå och klä ut sig på jobbet. Nu vill jag att någon ska casta mig i en 1700-tals roll, med korsetter och grejer, haha.

Vad är det du gillar med att skådespela?

– Jag älskar att sätta mig in i andra människors psyke liksom. Framför allt att berätta historier, det finns något spännande i det. Att skådespela blir som en bra kombo, eftersom jag är nära mina egna känslor samtidigt som jag är fascinerad av andras känslor.

Har du alltid velat bli skådespelare?

– Ja, men jag har inte alltid vågat. Jag vågade inte tro på att jag kunde bli något så sjukt fantasifullt som skådespelare. Jag trodde bara någon mer fantastisk person kunde bli det.

Men Hedda bestämde sig ändå för att satsa på skådespeleriet år 2011. Då hade hon kommit i kontakt med andra unga skådespelare som inte alls hade det dåliga självförtroende som hon själv.

– Jag blev inspirerad av dem, och sedan släppte jag allt för att satsa fullt ut.

Var det läskigt?

– Ja, jätteläskigt. Men det var också självklart, jag kände ”nu händer livet”, när jag och skådespeleriet verkligen hittade varandra. Men bara för att jag kom till den insikten innebar ju inte det att resten av världen gjorde det med. Då började det svåra, att övertyga alla andra om att jag är en bra skådespelare.

Och Hedda har verkligen lyckats med det. Hon har spelat i filmer som Monica Z, Unga Sophie Bell, och ska spela ingen mindre än Doris i en ny Jönssonligan-film som går upp på bio nästa vinter.

hedda stiernstedt vår tid är nu

Vad är din största dröm just nu i karriären?

– Jag drömmer om att utveckla saker, ha egna projekt. Sedan vill jag självklart fortsätta göra intressanta roller och kvinnoporträtt. Jag vill bli bigger and better och ta över världen. Åh nej, nu kommer det bli en stor rubrik, eller hur? Att jag ska ta över världen, haha.

Hedda är redan en bit på väg att ta över världen. Inte minst med rollen som Nina Löwander.

– Likheterna mellan oss är att vi båda är passionerade, drivna och känslostyrda.

Vilka är de största olikheterna mellan er?

– Omständigheterna runt omkring och att hon är bortskämd, både ekonomiskt och socialt. Hon är mycket tuffare än jag, kör stenhårt på sin grej utan att tveka från start. Och hon har bättre bordsskick, haha.

Känner du att du själv påverkas som person när du spelar en karaktär?

– Ja, utan att låta för pretentiös, så gör jag det. Det är som att uppleva en känsla mellan 30 och 60 procent ungefär, det är så jag jobbar. Alla skådespelare har olika processer, men jag måste psyka mig själv till att känna känslan. Jag kanske inte får en ångestattack när min karaktär får det. Men när en karaktär är ledsen, måste jag tänka på sådant som gör mig ledsen, och det påverkar ju mig på riktigt.

Hedda Foto-Johan Paulin:SVT

Hur är du som person?

– Jag är känslostyrd. Jag har halvdålig impulskontroll när det kommer till nöjen, jag nekar sällan mig själv välmående. Jag är målinriktad samtidigt som jag kan vara jävligt rörig privat.

Vilket är det personlighetsdrag som du gillar minst hos dig själv?

– Min dåliga självkänsla.

Vilket är det personlighetsdrag du gillar mest med dig själv, då?

– Jag är givmild med mina känslor. Om jag älskar någon säger jag det. Jag bjuder mycket på min kärlek och vill gosa ihjäl de jag älskar.

5 SNABBA MED HEDDA STIERNSTEDT

KLACKSKOR eller SNEAKERS

SOLSEMESTER eller SKIDSEMESTER

FILM eller SERIE

MORGON eller KVÄLL

FÖRRÄTT eller EFTERRÄTT


HEDDA STIERNSTEDT
ÅLDER: 30 år (fyller 31 den 3 december).
GÖR: Skådespelare.
AKTUELL: I serierna Vår tid är nu och Svartsjön.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.