in

Allt du vill veta om Hedda Stiernstedt

hedda stiernstedt var tid ar nu
Johan Paulin/SVT

Från succéserier som Vår tid är nu till Netflix’s One more time, Hedda Stiernstedt har förtrollat oss med sina många karaktärer. Men hur mycket vet du egentligen om henne? Här har vi har samlat allt du behöver veta om skådespelerskan!
Mer

Den folkkära skådespelerskan Hedda Stiernstedt har imponerat med sina roller i bland annat Vår tid är nu, Min pappa Marianne, Se upp för Jönssonligan och nu senast som Amelia i Netflix’s One more time. Vi ser henne överallt, men hur mycket vet du om henne? Här har vi samlat allt du behöver veta om skådespelerskan – både svar på de vanligaste frågorna om henne, fem snabba frågor och en intervju med Hedda Stiernstedt själv!

Hedda Stiernstedt, ålder, stjärntecken och uppväxt – hur gammal är hon?

Hedda Stiernstedt föddes den 3 december 1987 vilket gör att hon är stjärntecknet skytten. Vill du veta mer om hur Hedda är baserat på hennes stjärntecken? Lyssna på Horoskoppodden här

Hedda Stiernstedt är född och uppvuxen i Stockholm och visade tidigt intresse för teater, under sin tid på gymnasiet studerade hon teaterinriktningen på Östra Real.

Hedda Stiernstedts föräldrar: vem är hennes mamma och pappa?

Heddas mamma, Metta Stiernstedt, är lärare och har rötter i den adliga ätten Stiernstedt. Hennes pappa är konstnären Jöran Modéer.

hedda stiernstedt gravid
Bildkälla: Netflix

Sant eller falskt med Hedda Stiernstedt

Intervjun är från 2020.

När Hedda Stiernstedt gästade VeckoRevyns Horoskoppodden körde vår astrolog Molly Lundgren en klassisk ”sant eller falskt”-runda. Är hon en vinnarskalle? Hur är hennes övertalningsförmåga? Och är hon en dramaqueen? Svaren får du här!

Du var en så kallad pojkflicka som barn.

– Sant. Jag var väldigt vild, om man nu kan räkna det som pojkigt. Jag slog mig hela tiden, hade inga hämningar, var väldigt obrydd om hur jag såg ut och hade väldigt konstiga hemmaklippta frisyrer. Jag antar att vi kommer komma från de normerna till slut, om vad som är pojkigt och flickigt. Men enligt klassiska könsnormer så var jag absolut det.

Du går på bio ensam.

– Ja, inte jätteofta för jag lever med så många bio-intresserade personer. Men jag har absolut inga problem med att göra det.

Att vinna ÄR viktigt.

– Ja! Det tog väldigt lång tid för mig att fatta att jag är en vinnarskalle. För jag har inte hållit på med sport. Och på nått sätt trodde jag länge att en vinnarskalle var någon som tyckte det var viktigt med sport, att det har med sport att göra. Men asså jag måste vinna! Eller så lägger jag mig helt platt. Att jag redan från början säger: ”Det här är jag inte så bra på, jag skiter i det”. Asså att jag safear genom att inte ens försöka.

Du har en extrem påverkan på andra. Du är den kompisen som kan få någon att säga upp sig för att satsa på sina drömmar!

– Jag har absolut hört att jag kan vara otroligt jobbig när det kommer till övertalning. Om jag till exempel vill gå ut på krogen, alltså innan corona, så är jag så ”vi går ut!” och kör en hård kampanj och tar inte ett nej som svar. Jag är nog ändå rätt envis med min egen vilja.

Du är en sådan som kastar saker när du blir riktigt förbannad.

– Ja, absolut. Goals att kasta en tallrik eller något. Det har jag aldrig gjort. Eller en drink, också goals! Men jag har väl absolut kastat typ min telefon. Inte helt överdrivet dock, men jag är absolut känslostyrd. Men jag känner värre kastare!

Du lägger mycket stolthet i hur bra du är på att tåla stark mat.

– Ja, det låter som jag! Om jag inte hade haft bättre omdöme hade jag absolut kunnat vara en sådan person som försökte äta den där korven i Gamla stan. Jag har någon konstig självbild av att jag vill vara en person som gillar hot sauce fast att jag inte ens gör det.

Du har blivit anklagad för att vara stormig och känna för mycket.

– Ja haha, jag är ju skådis? Jag är en känslodriven dramaqueen.

hedda stiernstedt barn
Hedda Stiernstedt. Foto: Daniel Stigefelt

5 snabba med Hedda Stiernstedt

  • KLACKSKOR eller SNEAKERS
  • SOLSEMESTER eller SKIDSEMESTER
  • FILM eller SERIE
  • MORGON eller KVÄLL
  • FÖRRÄTT eller EFTERRÄTT

Hedda Stiernstedt om skådespelandet: ”Jag älskar att berätta historier”

Intervjun är från 2018.

Hedda Stiernstedt berättar om rollen som Nina Löwander i SVT:s populära kostymdrama Vår tid är nu. Det är en roll som Hedda själv beskriver som en dröm.

–  Det är otroligt kul. Att spela i ett kostymdrama har varit drömmen sedan jag började. Det är det närmsta man kommer det man trodde det innebar att vara skådespelare som barn. Att gå och klä ut sig på jobbet. Nu vill jag att någon ska casta mig i en 1700-tals roll, med korsetter och grejer, haha.

Vad är det du gillar med att skådespela?

– Jag älskar att sätta mig in i andra människors psyke liksom. Framför allt att berätta historier, det finns något spännande i det. Att skådespela blir som en bra kombo, eftersom jag är nära mina egna känslor samtidigt som jag är fascinerad av andras känslor.

Har du alltid velat bli skådespelare?

– Ja, men jag har inte alltid vågat. Jag vågade inte tro på att jag kunde bli något så sjukt fantasifullt som skådespelare. Jag trodde bara någon mer fantastisk person kunde bli det.

Men Hedda bestämde sig ändå för att satsa på skådespeleriet år 2011. Då hade hon kommit i kontakt med andra unga skådespelare som inte alls hade det dåliga självförtroende som hon själv.

– Jag blev inspirerad av dem, och sedan släppte jag allt för att satsa fullt ut.

Var det läskigt?

– Ja, jätteläskigt. Men det var också självklart, jag kände ”nu händer livet”, när jag och skådespeleriet verkligen hittade varandra. Men bara för att jag kom till den insikten innebar ju inte det att resten av världen gjorde det med. Då började det svåra, att övertyga alla andra om att jag är en bra skådespelare.

hedda stiernstedt mamma pappa

Vad är din största dröm just nu i karriären?

– Jag drömmer om att utveckla saker, ha egna projekt. Sedan vill jag självklart fortsätta göra intressanta roller och kvinnoporträtt. Jag vill bli bigger and better och ta över världen. Åh nej, nu kommer det bli en stor rubrik, eller hur? Att jag ska ta över världen, haha.

Hedda är redan en bit på väg att ta över världen. Inte minst med rollen som Nina Löwander.

– Likheterna mellan oss är att vi båda är passionerade, drivna och känslostyrda.

Vilka är de största olikheterna mellan er?

– Omständigheterna runt omkring och att hon är bortskämd, både ekonomiskt och socialt. Hon är mycket tuffare än jag, kör stenhårt på sin grej utan att tveka från start. Och hon har bättre bordsskick, haha.

Känner du att du själv påverkas som person när du spelar en karaktär?

– Ja, utan att låta för pretentiös, så gör jag det. Det är som att uppleva en känsla mellan 30 och 60 procent ungefär, det är så jag jobbar. Alla skådespelare har olika processer, men jag måste psyka mig själv till att känna känslan. Jag kanske inte får en ångestattack när min karaktär får det. Men när en karaktär är ledsen, måste jag tänka på sådant som gör mig ledsen, och det påverkar ju mig på riktigt.

släkt

Hur är du som person?

– Jag är känslostyrd. Jag har halvdålig impulskontroll när det kommer till nöjen, jag nekar sällan mig själv välmående. Jag är målinriktad samtidigt som jag kan vara jävligt rörig privat.

Vilket är det personlighetsdrag som du gillar minst hos dig själv?

– Min dåliga självkänsla.

Vilket är det personlighetsdrag du gillar mest med dig själv, då?

– Jag är givmild med mina känslor. Om jag älskar någon säger jag det. Jag bjuder mycket på min kärlek och vill gosa ihjäl de jag älskar.