in

8 ögonblick från Emmygalan 2020 du inte får missa

zendaya 2
Zendaya vann pris för årets kvinnliga huvudroll i dramaserie.

Natten mellan den 20 och 21 september gick den 72:a upplagan av Emmygalan av stapeln, och vi har samlat några händelser som du inte får missa. Mer

Mellan den 20 och 21 september hyllades tv-serier och skådespelarinsatser på Emmygalan. Galan sändes för 72:a gången och innehöll en del historiska händelser. Vi listar åtta ögonblick som du inte får missa!

1. Zendaya vinner pris för bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie

Det rådde total eufori när Zendaya fick ta emot pris för bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie för rollen hon spelar i Euphoria. Det gör henne till den yngsta personen någonsin att vinna priset, men också den andra svarta skådespelaren att någonsin få utmärkelsen. Under alla de 72 år som priset har delats ut har bara en annan svart person vunnit det, nämligen Viola Davis för rollen som Annalise Keating i How to Get Away with Murder.

2. Unorthodox nomineras i åtta kategorier

Okej, detta är i och för sig inte en händelse från själva galan. Men liksom, TITTA på Shira Haas och Amit Rahav, från tv-serien Unorthodox, när de får reda på att serien är nominerad i åtta kategorier. På galan vann serien pris för bästa regi för miniserie.

3. Regina King uppmanar alla amerikanska medborgare att rösta

Regina King vann pris för bästa kvinnliga huvudroll i film eller miniserie, för hennes roll i miniserien Watchmen. I sitt tacktal passade hon på att uppmana alla amerikanska medborgare att rösta i hösten val. Dessutom hyllade hon Ruth Bader Ginsburg, domare i USA:s högsta domstol, som avled den 18 september i år.

– Rest in power RBG, säger hon i klippet ovan.

4. Vänner återförenas

Se hit alla Vänner-fans! När Jimmy Kimmel, som ledde galan, ringde upp Jennifer Aniston överraskade Courteney Cox och Lisa Kudruw med att också dyka upp i rutan. Alla var hundra procent in character och låtsades att de bodde tillsammans precis som i tv-serien. Vänner skulle ha återförenats i ett specialavsnitt tidigare i år, men inspelningen fick skjutas upp till följd av coronapandemin. Så för alla som älskar serien är klippet ovan ett litet plåster på såren!

5. America Ferrera om rasismen i Hollywood

Under galan visades inslag där olika personer delade med sig av sina erfarenheter av rasismen i Hollywood. Här ovan är ett klipp med America Ferrera där hon berättar om när hon var 16 år och gick på sin första audition.

6. Schitt’s Creek blev galans stora vinnare

Under första delen av galan kändes det verkligen som att allting handlade om den kanadensiska komediserien Schitt’s Creek, som totalt vann sju Emmys vilket är rekord för en enskild säsong av en komediserie. Serien handlar om en välbärgad familj som hamnar i en ekonomisk kris och som därför tvingas flytta till Schitt’s Creek. När seriens Catherine O’Hara vann pris för årets bästa kvinnliga huvudroll i en komedi sa hon att hon var tacksam över att även äldre kvinnor får synas i Hollywood.

– Jag är så tacksam över att få spela en kvinna i den här åldern, det vill säga min ålder. Som till fullo får vara sitt löjliga jag, säger hon i klippet ovan.

En shout out även till prisutdelarnas outfits. En smokingliknande skyddsdräkt som designats av Katja Cahill och Guy Carrington. Väldigt rätt i tiden!

7. Succession vinner pris för bästa dramaserie

Tv-serien Succession vann pris för årets bästa dramaserie och under tacktalet passade manusförfattaren Jesse Armstrong på att dela ut en del o-tack istället.

– Jag vill säga otack till viruset, för att det håller oss isär i år. Jag vill säga otack till president Trump för hans kassa och okoordinerade svar. Otack till Boris Johnson som gör samma sak i mitt land, otack till alla nationalister och alla nationalistiska regeringar i världen som är motsatsen till vad vi behöver just nu. Och otack till alla mediemoguler som låter dem sitta kvar vid makten, säger han i klippet ovan.

Succession har blivit enormt hyllad och handlar om en familj och deras medieimperium. Familjens överhuvud, patriarken Logan, ska pensionera sig men ändrar sig i sista sekund – något som leder till intriger mellan den tilltänkte arvtagaren Kendall och de övriga barnen.

8. Watchmen vinner pris för bästa miniserie

När tv-serien Watchmen vann pris för bästa miniserie höll seriens skapare Damon Lindelof ett minst sagt intensivt tal som avslutades med orden ”I’m gonna go and throw up”. HBO:s Watchmen är en amerikansk superhjälte-dramaserie och en fortsättning på serieromanen med samma namn. Serien utspelar sig 34 år efter handlingen i serieromanen, och handlar om rasistiskt våld i Tulsa i USA under 2019. I serien får vi också se tillbakablickar till raskravallerna på samma plats år 1921.

Här är alla vinnare på Emmygalan 2020

 • Bästa dramaserie: ”Succession” (HBO)
 • Bästa komediserie: ”Schitt’s Creek” (Pop TV)
 • Bästa miniserie: ”Watchmen” (HBO)
 • Bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie: Zendaya (”Euphoria”)
 • Bästa manliga huvudroll i dramaserie: Jeremy Strong (”Succession”)
 • Bästa kvinnliga huvudroll i komediserie: Catherine O’Hara (”Schitt’s Creek”)
 • Bästa manliga huvudroll i komediserie: Eugene Levy (”Schitt’s Creek”)
 • Bästa kvinnliga huvudroll i film eller miniserie: Regina King (”Watchmen”)
 • Bästa manliga huvudroll i film eller miniserie: Mark Ruffalo (”I know this much is true”)
 • Bästa kvinnliga biroll i dramaserie: Julia Garner (”Ozark”)
 • Bästa manliga biroll i dramaserie: Billy Crudup (”The Morning Show”)
 • Bästa kvinnliga biroll i komediserie: Annie Murphy (”Schitt’s Creek”)
 • Bästa manliga biroll i komediserie: Dan Levy (”Schitt’s Creek”)
 • Bästa kvinnliga biroll i film eller miniserie: Uzo Aduba (”Mrs. America”)
 • Bästa manliga biroll i film eller miniserie: Yahya Abdul-Mateen II (”Watchmen”)
 • Bästa manus för komediserie: Dan Levy (”Schitt’s Creek)
 • Bästa manus för dramaserie: Jesse Armstrong (”Succession”)
 • Bästa manus för film eller miniserie: Damon Lindelof och Cord Jefferson (”Watchmen”)
 • Bästa regi för komediserie: Andrew Cividino och Dan Levy (”Schitt’s Creek”)
 • Bästa regi för dramaserie: Andrij Parekh (”Succession”)
 • Bästa regi för film eller miniserie: Maria Schrader (”Unorthodox”)
 • Bästa tv-film: ”Bad education” (HBO)
 • Bästa tävlingsprogram: ”RuPaul’s drag race” (VH1)
 • Bästa pratshow: ”Last week tonight with John Oliver” (HBO)