in

Den bästa musiken just nu – samlad i en enda spellista

augustine bast musik mars
Agustine / Luger

Måndagens spellista är här – och den är fylld av pärlor som gör hemmasittandet lite mer uthärdligt. Mer

Musik har alltid setts som en helande kraft. Musik är eskapism, gemenskap och känslor i ett. Musik utlöser dopaminer i vår hjärna som får oss att känna glädje och ger oss energi. I tider som dessa då många känner sig oroliga, ångestfyllda och rädda inför både vad som händer just nu och vad som kommer hända i framtiden så har musiken på många sätt fått stå i centrum.

Vi ser i Sverige hur några av de som drabbats hårdast av corona-krisen är artister och musiker. Samtidigt som deras bransch går på knäna med inställda livespelningar och en väsentlig minskning av streamad musik på plattformar som Spotify, är det de som hjälper oss att fylla en del av det tomrum som uppstått. Många av dem har fyllt våra sociala flöden med spelningar från sina hemkarantäner, vi har fått se festivaler äga rum via livesändningar inför miljontals tittare och det är artisterna som, tack vare sitt stora inflytande, fått förtroendet att föra ut Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSBs budskap till några av de mest utsatta i landet. 

Musiken är viktigare än någonsin just nu, och jag hoppas att ni i månadens spellista hittar nya favoritartister som ni vill stötta och guldkorn som skänker er glädje. Här listar jag några av mina favoritartister och mina gyllene korn av glädje, för utan musiken tystnar vår vardag.

Det yttersta beviset på att det svenska musikundret lever och frodas är Augustine. Artisten från Jörlanda har gått från klarhet till klarhet sedan sin glittrande debut för ett år sen. Sedan debuten har han inte bara samlat sig en lojal skara fans, utan också vunnit Årets Pop på Manifestgalan 2020 och blivit nominerad i samma kategori på P3 Guld. Hans senaste singel Picking Up Speed handlar om skörheten i nyförälskelser och som vanligt blandas melankoliska texter med skimrande produktion. Är det någon låt som ska gå på repeat i vår så är det denna.

Spotify har lanserat en nytt koncept vid namn Studio It’s Hits där de bjuder in artister till sin egna studio för att spela in nya låtar. Först ut var Victor Leksell med singeln Fantasi, en låt som får en att drömma sig bort till den där äkta svenska sommaren. Tove Lo var näst ut med en cover på Veronica Maggios ikoniska Jag kommer, och i fredags släppte hypade artisten Nea en metacover på en låt som hon egentligen skrev till Zara Larsson. Varenda en av låtarna kvalar in på månadens lista över de bästa nya släppen, och jag rekommenderar er alla att hålla koll på musiken som släpps under det nya konceptet.

Dua Lipa har släppt sitt efterlängtade album Future Nostalgia tidigare än planerat på grund av en olycklig läcka, men jag tror inte det är många av oss som klagar. Även Bad Bunny, en av världens just nu hetaste artister, har släppt albumet YHLQMDLG. Childish Gambino droppade, till allas stora förvåning, ett rykande färskt album vid namn 3.15.20, och lika förvånande hoppade Rihanna in på en feature på PARTYNEXTDOORs album PARTYMOBILE.

Några andra som släppt underbar ny musik är Becky and the Birds, Mapei, Miriam Bryant, Klara & Jag, Kacy Hill feat. Francis and the Lights, Stress, The Weeknd, Adrijana, Casper the Ghost feat. Yaeger, BLENDA, Lune, Håkan Hellström, Tjuvjakt feat. Newkid, HAIM, Flume feat. Toro y Moi, Aden, ROSALÍA och många, många fler. Följ listan på Spotify, den uppdateras varje månad!