in

Linn Svansbo: ”Varför har det alltid varit viktigt för mig att impa på killar?”

linn svansbo maktsalongen
Foto: Nadja Endler

I veckans krönika från Maktsalongens Linn Svansbo får vi läsa om att låta män bedöma hur bra man är, istället för att lyssna på sig själv. Mer

Okej, här kommer en livslektion som jag önskar att jag fått för många, många år sedan. Förhoppningsvis kan den hjälpa dig. 

Jag undrar hur många gånger i mitt liv jag har bedömt mig själv utifrån vad jag tror, vill eller hoppas att killar ska tycka om mig. Inför en redovisning i skolan, en nyårsfest på gymnasiet, en firmafest med extrajobbet eller ett dansgolv på klubben.

Det har av någon outgrundlig anledning alltid varit viktigt för mig att impa på killar. Det är bättre nu än för några år sedan – men det är fortfarande inte helt bra. Jag har tänkt att det kanske har med dålig självkänsla att göra, det där med att inte tycka att ens egen måttstock är måttstock nog. Men sedan #metoo för ett par år sedan och den senaste tidens diskussioner kring ojämställdhet och sexuella trakasserier har jag börjat prova en annan tanke. 

Kanske är det inte mitt fel att jag värderat vad killar tycker om mig så förbannat högt? Att jag låtit män bedöma mitt utseende, min arbetsinsats, mina kläder, min frisyr, mina danssteg eller mina skämt? Kanske har killarna lärt sig recensera, medan jag lärt mig recenseras? 

Jag tänkte på det igår när jag läste Folkhälsomyndighetens nya rapport om sexuella trakasserier, där nästan hälften av Sveriges kvinnor uppger att de blivit utsatta. Själv skulle jag gissa på det egentligen är ännu fler, om man tänker på vad Vårdguiden menar att sexuella trakasserier är. Mina båda händer räcker inte till för att räkna upp antalet gånger det har hänt mig, antal gånger min kropp har blivit någon annans. Det har nog påverkat mig mer än jag tror när det gäller min syn på vem som äger bedömningen av min kropp och mina prestationer, och att jag känner att det inte är primärt jag som gör det – utan män.

Problemet är att män skiter i vad som är tillåtet

Så. En viktig grej som jag tycker att du behöver veta om sexuella trakasserier och som jag önskar att jag alltid vetat: det är olagligt. Det var olagligt före #metoo, det var olagligt under #metoo och det var olagligt efter #metoo. Problemet har aldrig varit att sexuella trakasserier är tillåtet – problemet är att många män tycks skita i vad som är tillåtet eller inte i just det här avseendet. Så – anmäl!

Läs också11 steg: så anmäler du ett sexualbrott

Och om du sedan precis som jag inser att killarnas närmanden (mess i din inkorg som du egentligen aldrig bett om, blickar i baren en sen kväll på firmafesten, recensioner av dina kläder och din kropp på klubbens dansgolv) kanske blivit en del av hur du värderar dig själv: byt måttstock. Bestäm dig för att omvärderas. Börja öva.

Linn Svansbo, Maktsalongen.