in

Unik svensk studie: varannan kvinna har blivit utsatt för sexuella trakasserier

statistik sexuella trakasserier sverige
Sean Witzke / Unsplash

En ny studie från Folkhälsomyndigheten visar på alarmerande siffror när det gäller sexuella trakasserier, övergrepp och påtvingade samlag. Det är så utbrett att det är ett folkhälsoproblem, menar enhetschefen Louise Mannheimer. Mer

Folkhälsomyndigheten har gjort den största befolkningsstudien om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter på 20 år. Studien har besvarats av drygt 14 500 personer i åldrarna 16-84 år och visar tydliga problem inom jämställdhetsområdet. Bland annat framkommer det att 43 procent av Sveriges kvinnor har blivit utsatta för sexuella trakasserier.

– Omfattningen är helt oacceptabel. Det här är ett stort folkhälsoproblem och dessa handlingar måste upphöra, säger Louise Mannheimer, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Läs också: 8 kvinnor berättar: så resonerade vi kring att anmäla sexuella övergrepp

Det som sticker ut i befolkningsstudien är de stora könsskillnaderna när det gäller utsatthet för sexuella övergrepp och sexuellt våld samt köp av sexuella tjänster.

Undersökningen visade att:

  • Trots att skolan är en viktig källa till kunskap anser bara 19 procent att sex- och samlevnadsundervisningen gett dem tillräckliga kunskaper.
  • Det är mycket ovanligt att kvinnor har betalat eller gett ersättning för sex (0.5%). Däremot har var tionde man gjort det. 80 procent av alla som gett ersättning för sex har gjort det utomlands.
  • 42% kvinnor och 9% män har blivit utsatta för sexuella trakasserier (Till exempel oönskade telefonsamtal, sms, brev, mail, sexuella inviter, sexuellt förtal eller utsatthet för blottare)
  • 39% kvinnor och 9% män har blivit utsatta för annan form av sexuellt övergrepp. (blivit kysst, smekt, kladdad på, eller att någon har fått dig att mot din vilja ta i någons kropp på ett sexuellt sätt)
  • 11% kvinnor och 1% av männen har blivit utsatta för försök till samlag genom fysiskt våld eller hot om fysiskt våld.
  • 7% kvinnor och 1% av männen har blivit utsatta för påtvingat samlag genom fysiskt våld eller hot om fysiskt våld.

Läs också: 11 steg: så anmäler du ett sexualbrott