in

Irena Pozar: ”Feministiskt Initiativs valfilm exkluderar och dumförklarar”

kronika valfilm

KRÖNIKA. VeckoRevyns Irena Pozar skriver om varför Feministiskt Initiativs valfilm skrämmer bort istället för att locka väljare. Mer

I valet 2014 fick Feministiskt Initiativ (FI) 3,12 procent av rösterna, och hamnade därmed mindre än en procent under riksdagsspärren. De laddade då om för att göra comeback i valet 2018, som de hoppas ska bli det val där FI gör intåg i riksdagen. Men kommer de att lyckas?

Feminism, partiets hjärtafråga, är i allra högsta grad på tapeten, inte minst med tanke på hösten #metoo-rörelse. Partiet, med Gudrun Schyman i spetsen, syns och hörs i media och de har många kända profiler bland sina fans. Men lyckas de berättade för sina potentiella väljare vad deras politik står för? Jag är tveksam.

På många sätt är jag mitt i FIs målgrupp: kvinna, 26 år gammal, tycker att jämställdhet är en av de absolut viktigaste valfrågorna och har inte bestämt vilket parti jag ska rösta på i valet.

Man kan därför tänka sig att den valfilm FI lanserade var riktad till exempelvis mig. Men när jag såg den såg jag ut så här:

wait say what gif

Filmen är en blandning av ett poetry slam på bred skånska, en Volvoreklam och dagboksanteckningar. Det vill säga: helt oförståelig.

Inte nog med att FI missar sin bästa chans att positionera sig som det enda partiet med feminism som hjärtefråga inför valet 2018, de dumförklarar dessutom hela sin målgrupp.

Hur då? Jo, kolla här:

Vad betyder det här? Ingen vet. Men det är ett ganska fint anslag för en valfilm to come!

Allena? Det är fint, poetiskt om man drar till rejält. Men det är inte ett ord alla förstår. Vill man ha såna ord i en film som ska få folk att rösta på en? 

Här tappar jag hoppet. Jag säger inte att det inte är fint, jag säger bara att det är en film som är EXTREMT olämplig att använda som valfilm. I alla fall om man vill komma in i riksdagen. 

Härligheten och en evighetens dag. Och där var det slut. Vad betyder detta?

Jag tror att det betyder alla människors lika värde och rättigheter till ett tryggt, härligt och långvarigt liv där vi inte dör på grund av miljöförstöring. Men då anstränger jag mig verkligen, och är insatt i Feministiskt Initiativs politiska plattform sedan tidigare.

Valfilmen är exkluderande

Att många tycker att den här valfilmen är otydlig, töntig och pretentiös håller jag med om. Men jag skulle aldrig ta mig tid att sätta mig och skriva om något bara för att det är töntigt. Feministiskt Initiativs enskilt största problem med den här valfilmen är att den är extremt exkluderande. Alla som inte känner sig helt hemma i svenska språket (eller ja, till och med de som gör det) kommer inte att förstå allt. Ordet ”metamorfos” används. Ja. Det är sjukt.

Dessutom ser jag inte hur någon som inte läst 180 poäng litteraturvetenskap, följer ”@Atticus” på Twitter eller redan är frälst av Feministiskt Initiativ skulle känna sig sedda och tilltalade av filmen. Jag, som läst poesi sen jag var 13, och tycker att allt som är ”svårt” är coolt kände mig dumförklarad – så jag vet att många andra känner likadant.

Gör om, gör rätt, FI!