in

Allt du vill veta om poesi – från Instagram-poesi till diktböcker

poesi dikter dragarbild
Bild: Priscilla du Preez/Unsplash

Vad är egentligen poesi och hur kommer man igång med att läsa dikter? Vi guidar dig genom kända dikter, Instagram-poesi och böcker du inte vill missa! Mer

Om poesi någonsin var ute blev det absolut inne igen samma sekund som poeten Amanda Gorman läste upp sin dikt under USA:s nya president Joe Bidens installation. Dikten ”The Hill We Climb” skrevs klart efter stormningen av Kapitolium och hennes tal hyllades över hela världen. Amanda Gorman är den yngsta poeten någonsin att framföra en dikt vid en presidentinstallation i USA. Men, vad är egentligen poesi och var ska man börja om man känner sig intresserad av att lära sig mer om det?

Vad är poesi?

Först och främst, vad är poesi? Det kortaste svaret på vad poesi är för något är faktiskt att det inte finns någon enkel definition. Det finns absolut generella kännetecken för poesi, men det finns också många undantag från dessa. Poesi behöver exempelvis varken innehålla rim eller vara svåra att förstå. Här är tre kännetecken!

  1. Poesi ska ha en slags rytm eller känsla i språket.
  2. Poesi är något som ska beröra, väcka en känsla eller fördjupa en tanke.
  3. Dikter behöver varken innehålla information eller vara korrekt.

5 kända dikter av svenska poeter

Så var börjar man? Ett tips är att leta bland kända dikter och poeter för att se om du hittar något du gillar. Det finns såklart väldigt många poeter och dikter att välja bland, men om man hittar en dikt man gillar lite extra kanske det finns fler dikter av just den poeten som du också skulle tycka om. På så sätt kan man navigera lite i dikt-djungeln. I Sverige har vi ett gäng kända poeter såsom Karin Boye, Nils Ferlin, Edith Södergran och Gustaf Fröding. Här är några dikter på svenska som vi gillar lite extra!

”Ingenting får hända dig
Nej, vad säger jag
Allt måste hända dig
och det måste vara underbart”

– Bodil Malmsten, ur Det här är hjärtat (2015)

”Jag tog mig över till dig
i din säng och vi älskade
medan vi sov.
Jag frågade dig flera gånger
om det var vi och du visste inte.”

– Lars Norén, ur Dagbok augusti-oktober 1975 (1976)

”Hur kan jag säga om din röst är vacker.
Jag vet ju bara, att den genomtränger mig
och kommer mig att darra som ett löv
och trasar sönder mig och spränger mig.

Vad vet jag om din hud och dina lemmar.
Det bara skakar mig att de är dina,
så att för mig finns ingen sömn och vila,
tills de är mina. ”

– Karin Boye, ur diktsamlingen De sju dödssynderna (2014)

”Jag behöver tystnad
och ensamhet
och en språkdräkt med god passform.
Jag behöver en hemlighet
och ett slitstarkt verklighetsunderlag.
Min arbetsuppgift just nu
är att försöka ta mig ut
ur mina egna formuleringar.

Det är ett sorgearbete att leva.
Om man inte förstår det
blir man aldrig glad.”

– Kristina Lugn
ur diktsamlingen Hej då, ha det så bra (2003)

”Du sökte en blomma
och fann en frukt.
Du sökte en källa
och fann ett hav.
Du sökte en kvinna
och fann en själ –
du är besviken.”

– Edith Södergran, från dikten Dagen svalnar ur Dikter (1916)

Poesi och dikter på Instagram

För dig som hänger en del på Instagram kan det vara en bra ingång till lite diktläsning. Instapoesi är den moderna poesin som gjort succé i och med sociala mediers intåg i våra liv. En lättillgänglig poesi och dikter med hög igenkänningsfaktor lockar flera miljoner följare på olika konton. Här är fem konton att spana in på Instagram!

@bokpoesi

Kontot @bokpoesi skapar poesi genom att stryka över ord i texter, vilket förändrar innebörden och blir till dikter.

@beautaplin

På Instagramkontot @beautaplin hittar du dikter om livet, men mest om kärlek.

@waldersten

På kontot @waldersten hittar du illustrationer och dikter om livet, med både humor och allvar.

@atticusxo

Den mystiska poeten bakom kontot @atticusxo har blivit världskänd på Instagram trots, eller kanske på grund av, hens anonymitet. Dikterna handlar om livet, kärlek och om styrka.

@rupikaur_

Poeten och författaren Rupi Kaurs texter föddes på Tumblr och Instagram. Hon skriver dikter om bland annat kärlek, förlust och feminism.

10 böcker med poesi och dikter om livet

Kanske känner du dig redan nu sugen på att börja läsa mer poesi? Här är böcker med poesi på svenska, som passar både nybörjaren och den rutinerade.

Mjölk och honung

poesi instapoesi

Författaren till boken är Rupi Kaur, som blivit känd på Instagram för att hon delat sina dikter och illustrationer. Hon var bara 21 år gammal när hon gav ut den här boken med poesi om hennes erfarenheter av kärlek, våld, missbruk och femininitet. Lär mer och köp här.

Århundradets kärlekssaga

poesi känd

Boken handlar om ett ojämlikt äktenskap, att leva med en alkoholist och om hur svårt det var att som kvinna få möjlighet att skriva. Diktromanen är skriven av författaren Märta Tikkanen. Läs mer och köp boken här.

Brun flicka drömmer

poesi dikter livet

Boken handlar om författaren Jacqueline Woodsons uppväxt som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Texterna är skrivna på fri vers och är både vackra och gripande. Läs mer och köp här.

Det här är hjärtat

poesi känd poet

Den här diktsamlingen av poeten Bodil Malmsten handlar om kärlek och saknad, och om den oerhörda sorgen när någon man älskar dör. Läs mer och köp här.

Med universum i mitt blodomlopp: poesi från verkligheten

poesi om livet

Det här är Alexandra Brixemars tolkning av fenomenet instapoesi. Dikterna är samlade texter om livet och alla dess skeenden. Hon skriver om kärlek, brustna hjärtan, men också om påföljderna av våld och övergrepp. Läs mer och köp här.

Halsen rapar, hjärtat slår

poesi dikter omlivet

Den här boken är egentligen inriktad till barn, men innehåller dikter med rim för alla åldrar. Texterna är både roliga och allvarliga, vackra och hjärtskärande. Läs mer och köp här.

Samlade dikter av Karin Boye

karinboye dikter

Karin Boye är kanske en av våra mest kända och lästa poeter. I den här boken samlas hennes dikter såsom ”Ja, visst gör det ont när knoppar brister”, som kanske är den mest citerade svenska dikten. Läs mer och köp här.

Atlantis

dikter poesi

Marie Silkesbergs diktsamling tar oss på en resa runt hela jordklotet. Dikterna rör sig både geografiskt, kulturellt och politiskt. Läs mer och köp här.

På andra sidan natten: instapoesi

dikter poesi instapoesi

Det här är Michaela Forni och Michaela Hamiltons svenska tolkning av instapoesi. Det finns dikter om kärlek, sorg, ångest och vänskap. Läs mer och köp här.

Berör och förstör: dikter för unga

dikter poesi poet

Den här boken innehåller dikter av flera svenskspråkiga poeter, perfekt för nybörjaren som vill läsa mer poesi. Läs mer och köp boken här.

Tips! Lyssna på poesi

Kanske tycker du att det är svårt att sätta dig ner och läsa poesi? Inga problem, eftersom du faktiskt kan lyssna på det. Musik och poesi har mycket gemensamt och det finns många artister som har tonsatt dikter och poesi. Här är en spellista på Spotify med samlade låtar som översatts från kända svenska poeter som Karin Boye, Gustaf Fröding och Edith Södergran.