in

Kenza om förlossningen: ”Jag fick panik, jag skrek på Gud”

kenza gravid ivf son namn

Kenza och Aleks har fått en liten son – men vägen dit har varit allt annat än enkel. Mer

2019 började på bästa sätt om man är ett fan av Kenza Zouiten Subosic (tbh, måste man inte ens vara ett fan men ni fattar grejen). Den 1 januari berättade Kenza och hennes man Aleks Subosic att hon är gravid! I månader har Kenza i olika blogginlägg och vloggar delat med sig av graviditeten, och så den 14 juni kom äntligen kom sonen. Han har fått namnet Nikola, ett serbiskt namn.

I ett nytt avsnitt av podden Kenza och Dani – när livet händer berättar Kenza om förlossning, och hur hon gick från att känna ”det här är ju hur lätt som helst” till att drabbas av panik.

Kenza blev igångsatt efter att ha haft smärtsamma förvärkar i en vecka, och efter att ha fått epidural mådde hon äntligen bra. Men sen kom smällan: krystvärkar i två timmar.

– Jag fick panik. Jag skrek på min mamma, på min pappa, jag skrek på Gud, säger Kenza.

Hon berättar att hon trodde att hon helt skulle spricka, och att det slutade med att hon fick andra gradens bristning. Till slut kunde hon med sina egna armar dra ut sin son och lägga honom på bröstet.

Kenzas förlossningsvideo

11 juli, lite mindre än en månad efter att Nikola kom till värden, la Kenza upp den utlovade videon från sin förlossning. I videon får vi följa Kenza genom den långa och smärtsamma förlossningen. Reaktionerna har varit många, och fler kvinnor har lyft det faktum att ingen borde behöva ha så ont som Kenza hade och att hon borde ha blivit mer sedd och lyssnad på av barnmorskorna.

Kenza själv har varit öppet med att förlossningen var riktigt svår, men har också sagt att allt såklart var värt det – eftersom ju hon fick en liten bebis i slutet, något hon drömt om hela sitt liv.

Men, vägen för Kenza och Aleks att bli föräldrar har varit allt annat än lätt – och absolut inte självklar.

I en video på YouTube berättar Kenza om parets kamp att få barn. Efter att ha försökt bli gravid i flera månader berättar Kenza att hon kände på sig att något var fel. Paret gick till en IVF-klinik och det visade sig att Kenza närmar sig tidigt klimakterium, det vill säga att hennes ägg höll på att ta slut. När hon fick det beskedet var hon 26 år gammal.

I sin video berättar Kenza också att hon och Aleks tillsammans med en läkare kom fram till att IVF (provrörsbefruktning) var det bästa alternativet för dem. Kenza berättar att varken första eller andra behandlingen lyckades, och då kliniken hade stängt under hela förra sommaren testade hon allt som gick. Vitaminer, akupunktur, kinesisk örtmedicin, fertilitetsyoga. Kenza berättar att de ville testa allt innan de gick vidare till plan B, vilket var äggdonation.

Men, under sommaren när kliniken var stängd tvingades också paret försöka slappna av och Kenza säger att det kanske var det hennes kropp och äggstockar behövde. I början av tredje IVF-behandlingen blev hon nämligen gravid på naturlig väg.

Kenza ryter ifrån mot frågor som ”Är du gravid?”

Kenza säger att hon såklart är otroligt glad och tacksam för hennes och Aleks lilla mirakel, men att hon fortfarande är rädd för att det ska hända bebisen något.

I slutet av videon berättar Kenza också att genom den här tuffa tiden hörde folk av sig och kom fram till henne, och inte bara frågade ”om de skulle skaffa barn?” eller ”är du gravid?” – utan även gratulerade henne till graviditeten för att hon ”såg gravid ut”.

– Medan folk skrev det till mig sprutade jag sprutor i min mage och undrade om jag någonsin skulle få bli mamma, säger Kenza i videon.

Så, sidospår, men låt detta för en gångs skull bli en läxa att aldrig, aldrig fråga eller anta något om en kvinnas graviditet.

I Kenzas andra video om sin graviditet berättar hon om när hon fick reda på att hon var gravid, och hur det såg ut när hon berättade för Aleks och några av sina vänner.

Kenza åkte till ett spa i några dagar med en vän, samtidigt hade hon påbörjat den tredje IVF-behandlingen. Kenza berättar att hennes mens var sen, så hon tog ett graviditetstest – som var positivt. Hon och hennes vän åkte till apoteket och köpte alla graviditetstest som fanns då Kenza berättar att hon inte vågade tro att det var sant.

Kenza berättar om graviditeten för Aleks – skriver ”tata” på magen

Kenza och hennes vän körde direkt hem till Stockholm så hon kunde berätta för Aleks. Kenza visar också en reaktionsvideo på när Aleks får veta att han ska bli pappa, och ja, vi grät. Sugen på att se hur hennes familj och vänner reagerade på graviditetsbeskedet? Spana in videon här nedan och gråt lite till du med.

Kenza har sedan hon offentliggjorde graviditeten delat med sig av sina upplevelser av att vara gravid. Här kan du se alla hennes gravid-videos.

Tidigt klimakterium

Medelåldern för menopaus, när sista mensen upphört, (klimakteriet brukar börja något år innan sista mensen) är 51 år. Det finns dock väldigt stora individuella variationer, samt de som – precis som Kenza – drabbas av för tidigt klimakterium. För tidigt klimakterium brukar definieras av att personen går in i menopaus innan 40 års ålder. Symptomen för tidigt klimakterium är det samma som normalt klimakterium. I det flesta fall är orsaken till tidigt klimakterium okänd.