in

Här är kommunen där tjejer kommer börja få gratis mensskydd

istock 627778624
Woman's hand holding a clean cotton tampon

Efter att ha blivit övertalad av elever på en skola inför nu Åkersbergas politiker gratis mensskydd för flickor och unga kvinnor. Mer

Inför ett politikerbesök fick eleverna i en gymnasieklass i Åkersberga i uppgift att ta fram olika typer av orättvisor i samhället. När kommunalstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) kom till skolan stod det snabbt klart att rätten till gratis menskydd var något som många elever tyckte var viktigt.

– Tanken hade aldrig slagit mig. Killar måste väl raka sig, frågade jag – ”Måste de verkligen det?”, svarade de. Det slog mig sedan att det finns ju de tonåringarna som inte får hela sitt studiebidrag, och då är detta en stor utgift, säger Fletcher i en intervju med Expressen.

Elevernas engagemang och argument fick Fletcher att fatta ett beslut, och det är det första i sitt slag i Sverige: att tjejer faktiskt ska ha rätt till gratis mensskydd.

Läs också: Så mycket kostar mensen under ett liv 

Nu ska tjejer mellan 12 – 23 år kunna hämta olika typer av mensskydd gratis i skolor och på ungdomsmottagningar i Åkersberga. Initiativet ingår i en större skolsatsning och är än så länge inte permanent, men målet är att det ska bli det så småningom.

– Egentligen är det ingen kommunal kärnuppgift, men nu handlar det om hur ungdomarna upplever världen. Jag är själv ingen ungdom längre, den här tanken fanns inte när jag växte upp. Men världen förändras och min uppgift är att finnas till för medborgarna, även om de i det här fallet inte är röstberättigade än, säger Fletcher till Expressen.

Bra jobbat, Åkersberga!

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram snap folj oss