in

7 frågor och svar om menstrosa – och produkterna som är bäst i test

Hur fungerar menstrosa

Hur länge kan man använda menstrosor och går det att bada med dem? Vi reder ut några frågetecken till mensskyddet, och tipsar om några som är bäst i test. Mer

koplankar

Sugen på att byta ut tamponger, menskopp och bindor mot menstrosor? Eller vill du kanske ha en variation på skydden under mensen? Är du nyfiken på hur menstrosor fungerar, och vill du veta om de fungerar även för dig med riklig mens? Vi reder ut några frågetecken kring mensskyddet, som blir mer och mer populärt för varje dag som går. Längre ner i artikeln hittar du några produkter som är bäst i test just nu.

1. Hur fungerar menstrosa?

Menstrosor fungerar som ett skydd under mensen och ersätter tamponger, bindor och menskopp. Trosorna absorberar mensblodet, samtidigt som de motverkar dålig lukt.

2. Hur länge kan man använda menstrosor?

Olika menstrosor går att använda olika länge, men för de flesta gäller mellan åtta till tolv timmar. Därefter sköljer man av dem, tvättar dem och sedan är de bara att använda igen.

3. Hur många gånger kan man tvätta sina menstrosor?

Trosorna bör tvättas efter varje användning, men hur många tvättar klarar menstrosorna? Det brukar stå på förpackningen, men minst femtio tvättar är vanligt.

4. Kan man använda trosorna om man har riklig mens?

Menstrosorna som finns i butikerna har olika absorptionsförmåga vilket innebär att olika modeller absorberar olika mycket vätska. Om du har riklig mens vill du ha ett par med hög eller mycket hög absorptionsförmåga. Du ska inte behöva komplettera med tampong, binda eller menskopp!

5. Går de att använda både på dagen och natten?

Ja! Med tanke på att de flesta menstrosorna går att använda minst åtta timmar är de inga problem att använda på natten. Det finns massvis med olika modeller vilket gör att trosorna också passar bra att använda dagtid – välj de som fyller just den funktionen du letar efter. Vill du ha hög midja, string eller boxer?

6. Vilken storlek ska man ha?

Läs noga i produktbeskrivningen, men oftast rekommenderas din vanliga trosstorlek. En sak som kan vara bra att veta är att en del menstrosor kan kännas tajta till en början, för att sedan formas efter din kropp.

7. Kan man bada med menstrosor?

Under mensen är vi många som badar med tampong i, men hur funkar det med menstrosor egentligen? Det finns faktiskt de menstrosor som funkar att bada med, medan vissa suger åt sig alldeles för mycket vatten. Förhoppningsvis kommer vi få se mer av badvänliga menstrosor framöver!

Lila menstrosa från Lindex

Menstrosor med normalhög midja gjorda av ekologisk bomullsblandning. Trosorna har medelhög absorbering, vilket innebär att de motsvarar upp till tre tamponger eller bindor. Modellen finns i flera olika färger.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lindex).

Menstrosa lindex

Klicka direkt på bilden för att komma till menstrosorna (länk till Lindex).

Menstrosa med string

Svart menstrosa med string och lätt absorbering, som motsvarar ungefär en tampong eller binda. Med den här modellen syns inte troskanterna på dina kläder, och den finns i flera olika färger.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lindex).

menstrosa string

Klicka på bilden för att komma direkt till menstrosorna med string (länk till Lindex).

Menstrosa från Libresse (just nu på rea!)

Menstrosor i hipstermodell med spetskant upptill. Trosorna har en absorptionsförmåga som motsvarar två tamponger eller en binda. De kan användas i upp till tolv timmar, och klarar minst 50 tvättar.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Apohem).

menstrosa rea

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Apohem).

Menstrosor med hög midja

På jakt efter menstrosor med hög midja? Då är dessa, med hög absorptionsförmåga som motsvarar upp till fyra tamponger eller bindor, ett bra alternativ. Modellen kommer i flera olika färger och är gjord av mjuk återvunnen polyamidblandning.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lindex).

menstrosa bäst i test

Klicka på bilden för att komma direkt till trosorna (länk till Lindex).

Rosa menstrosa med hög midja

Samma variant i rosa färg, och med medelhög absorbering som motsvarar som motsvarar upp till två tamponger eller bindor. Även dessa är gjorda av mjuk återvunnen polyamidblandning.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lindex).

menstrosa H&M

Klicka på bilden för att komma direkt till de rosa menstrosorna (länk till Lindex).

Svart menstrosa i boxermodell

Letar du efter ett par menstrosor i boxermodell är dessa ett bra köp! Trosorna har mycket hög absorptionsförmåga, som motsvarar upp till fem tamponger eller bindor. De är gjorda av ekologisk bomullsblandning.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lindex).

Lindex menstrosa barn

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lindex).

Menstrosa som finns hos apotek

Modibodis menstrosa i bikinimodell passar perfekt för dig med rikliga blödningar eller om du är på jakt efter ett par menstrosor att använda på nätterna.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Apohem).

menstrosa apotek

Klicka på bilden för att komma direkt till trosorna (länk til Apohem).

Kan man köpa menstrosa i flerpack?

Ja! Några märken säljer menstrosor i flerpack, så om du med säkerhet vet att du gillar menstrosor och just den modellen som säljs kan det blir mer ekonomiskt att köpa flerpack.