in

Forni och Hamilton har skrivit poesisamling: ”Det har varit häftigt att göra något tillsammans”

forni hamilton på andra sidan natten
Ola Axman

Instagram-poesi är något som växer sig starkare hela tiden, och två som är riktigt grymma på det är Michaela Forni och Michaela Hamilton som nu är aktuella med poesisamlingen ”På andra sidan natten”. Vi pratade med dem om att vara modig, vad de gillar mest med varandra och bandet Kent. Mer

Michaela Forni, 29, och Michaela Hamilton, 27, sprang först på varandra ute i Stockholms nattliv.

– Jag minns första gången vi sågs. Det var på klubben Spy bar och Forni råkade spilla ut min drink. Hon bad om ursäkt och köpte sedan en ny. Riktig kvinnlig vänskap, berättar Hamilton medan Forni skrattar.

michaela_forni_hamilton_ Foto Lisa Hîîk

Sedan den utekvällen har det gått ungefär åtta år, och nu är Forni och Hamilton aktuella med poesisamlingen På andra sidan natten som de skrivit tillsammans.

– Jag har insett att när man teamar ihop sig med någon som man har tillit till, då blir det bra. Jag tycker ofta att Hamiltons texter är bättre än mina egna. Jag vet ingen i Sverige som skriver så bra modern poesi som henne, säger Forni.

– Jag säger plus en på den. Forni har skrivit texter som golvat mig. Det har varit häftigt att göra något tillsammans, säger Hamilton.

Hur har det varit att skriva boken?

– Det har inte varit enkelt. Den här typen av bok kräver att man går djupt in i sig själv. Man måste vara ärlig och skriva det som sitter längst inne. När man gör det blir det bra på riktigt. Vi båda har varit modiga och gjort det, berättar Forni.

Har er relation förändrats något när ni jobbat tillsammans?

– Den har blivit djupare. Det är likadant när vi poddar ihop, vi kommer närmare varandra. Vi kan gråta för att tio minuter senare skratta, säger Hamilton och Forni instämmer:

– Det är en trygghetsgrej, att växla känslor sådär. Det kan man inte göra med någon man inte känner väl.

Vad gillar ni bäst med varandra?

– Det bästa med Forni är att hon är så jävla skön. Hon är en person som har nära till skratt och bjuder på sig själv, samtidigt som hon är samlad. Det är en rolig kombination som jag uppskattar.

– Jag gillar att Hamilton har mycket djup i sig som hon är bjussig med att dela med sig av. Hon kan också vara extremt lättsam. Hamilton är också väldigt klok, det är inte alla, haha.

michaela forni hamilton foto ola axman 5

Hamilton fick sin första poesivittring från sin morfar som gav henne Karin Boye-böcker. Forni å andra sidan berättar att hon aldrig varit speciellt intresserad av poesivärlden, men däremot av ord.

– När jag var liten lyssnade jag på Spice Girls och Backstreet Boys som ju var mycket fokus på melodi och rytm, men jag minns när jag var 13 år och min musiklärare spelade upp låten Gravitation av Kent. Hela låten byggdes på orden, jag hade aldrig hört någon leka med ord på det sättet. Där växte min kärlek till att våga uttrycka sig. För mig är poesi det, folks mod att uttrycka sig.

Vad är det med poesi ni gillar?

– Ord är magi för mig. Att leka med ord är som att vara en trollkarl. Människor som lyckas använda rätt ord och bygga ihop meningar som studsar in i en är en ljuvlig konst. Det är en lyx att få ta del av känslor som kommer in på ett så enkelt sätt, säger Forni.

– Jag tycker att det finns något väldigt självutvecklande i att få leta sig in i en känsla och komma närmare den. Sedan finns det något i att få ord kan göra så mycket, det är häftigt, avslutar Hamilton.

Köp boken här.