in

Fiasko för säsong 2 av Bäst i test – succéprogrammet tappar hundratusentals tittare

pil
Bildkälla: TV4 / Annika Berglund och Andrean Prabowo

Succéprogrammet fortsätter tappa tittare sedan flytten till TV4 – även när det gäller streaming, visar nya siffror som VeckoRevyn tagit del av. Mer

  • Artikeln i korthet:
  • Bäst i test fortsätter tappa tittare sedan programmet flyttade från SVT till TV4.
  • På SVT hade programmet i genomsnitt 1,8 miljoner tittare per vecka. 
  • I nya säsongen har tittarsiffrorna sjunkit till 1,2 miljoner för premiäravsnittet och under 900 000 för det senaste avsnittet.
  • Streamingstatistiken har också dalat: premiäravsnittet på TV4 Play hade cirka 350 000 tittare, en nedgång från förra säsongens genomsnitt på cirka 600 000.
  • Sammanfattningen är gjord med hjälp av OpenAI och har faktagranskats av VeckoRevyns redaktion.

När SVT sände den sista säsongen av Bäst i test hade programmet i genomsnitt 1,8 miljoner tittare varje vecka. Succén var ett faktum – men sedan flyttade programmet till TV4. Under första säsongen på nya kanalen rapporterades det om höga tittarsiffror, trots att premiäravsnittet bara sågs av 1,5 miljoner tittare linjärt, alltså under SVT:s genomsnittliga tittarsiffra. Därefter dalade TV4:s siffror, även om de lyckades rädda upp tittandet på TV4 Play.

Men i den nya säsongen är inte heller streamingtittarna kvar i samma utsträckning. Inledningen av nya säsongen tycks vara ett fiasko.

Tappar nära hälften av streamingtittarna

VeckoRevyn har tagit del av siffror från MMS, som mäter tv- och onlinetittandet, som visar att premiäravsnittet sågs av 1,2 miljoner tittare linjärt. Ett stort tapp om man ser till både förra säsongen som sändes på kanalen, men framför allt om man jämför med SVT:s siffror. Det senaste avsnittet hamnar under miljonen – och sågs av strax under 900 000 tittare linjärt.

Även tittningarna på TV4 Play dalar. Hittills har ungefär 350 000 sett premiäravsnittet på kanalens streamingtjänst, förra säsongen var motsvarande siffra 643 000. Sista säsongen som sändes på SVT hade i snitt 600 000 streamingtittare per avsnitt.

I samband med att VeckoRevyn i våras rapporterade om tappet bland linjära tv-tittare sa Fredrik Arefalk, TV4:s kanal- och innehållsdirektör, att i princip alla tv-program tappar publik.

– Så för oss har ”Bäst i test” hela tiden varit med stort fokus på TV4 Play. Där är det utan jämförelse det största underhållningsprogram någonsin på TV4 Play. 

VeckoRevyn söker TV4 för kommentar.