in

Nu syns 5 planeter samtidigt på natthimlen – så gör du för att se dem

Namnlost 3
Bildkälla: Tengyart Ow / Unsplash

Stjärnskådare kommer kunna se Merkurius, Jupiter, Venus, Uranus och Mars nära månen efter solnedgången den 28 mars. Mer

Jake Foster, en astronom vid Royal Observatory i Greenwich i England, berättade nyligen för Sky News att Jupiter och Mars kommer vara lätt synliga för det blotta ögat efter solnedgången den 28 mars. Han berättade även att Merkurius och Uranus kommer synas nära månen och att de tillsammans kommer bilda en rak linje i natthimlen. Jake Foster förklarar också att Merkurius och Uranus inte kommer synas lika starkt som de andra, så det kan vara bra att använda sig av kikare eller teleskop om man vill se alla fem planeterna linjera.

Att två eller tre planeter linjerar är inte särskilt ovanligt, men det är det däremot att se fem planeter tillsammans. När två eller flera planeter är synliga samtidigt kallar astronomerna det för en konjunktion. Några gånger varje århundrade hamnar de fem ljusaste planeterna på himlen nära varandra.

Enligt Daily mail är ens exakta plats ”inte är avgörande” för att få syn på planeterna, men det finns några saker man kan göra för bättre förutsättningar.

Såhär gör du om du vill maximera dina chanser att se planeterna:

  • Håll dig borta från områden med mycket ljusföroreningar, till exempel parkeringsplatser, sportanläggningar, eller platser med mycket gatubelysning.
  • Att vara högre upp hjälper, då du kommer vara ovanför den täta luften på låga höjder som kan innehålla dis, dimma och rök. Som i sin tur döljer din utsikt över stjärnorna.
  • Använd dig av en stjärnskådningsapp så du vet var du ska titta på natthimlen, till exempel Night Sky eller Skyview som finns på App store och Google Play.
  • Kolla vädret – är det molnigt är det ganska liten chans att få syn på några stjärnor.