in

Explosionen i Beirut – förklarad i 6 steg

beirut dragar
Bildkälla: Anchal Vohra / Wikimedia commons

Den 4 augusti inträffade en kraftig explosion i Beiruts hamn. Här är allt du behöver veta om vad som har hänt sedan dess, vad som låg bakom explosionen och vad du kan göra för att hjälpa till. Mer

Explosionen i Beirut i Libanon – det här har hänt

  • Den 4 augusti inträffade en kraftig explosion i hamnområdet i Libanons huvudstad Beirut.
  • Hittills har ungefär 150 personer bekräftats döda, 5000 rapporteras vara skadade och många saknas fortfarande.
  • Ungefär 300 000 personer har förlorat sina hem, och halva staden har skadats av explosionen.
  • Enligt myndigheter i Libanon är det 2 750 ton ammoniumnitrat som exploderat. Explosionen är därmed den största i världen av sitt slag.
  • 16 personer har gripits i samband med händelsen. Personerna ska ha varit ansvariga för den lagerlokal där ammoniumnitratet förvarats.
  • Regeringskritiska protester har nu brutit ut i Beirut. Många libaneser är upprörda över hur händelsen hanterats, och håller även politikerna ansvariga för explosionen.

Explosionen den 4 augusti

Det var i tisdags kväll, den 4 augusti, som en kraftig explosion skedde i hamnområdet i Beirut. Hittills har ungefär 150 personer bekräftats döda och 5000 personer rapporteras vara skadade. Samtidigt fortsätter letande efter fler drabbade. 300 000 personer uppges ha förlorat sina hem och halva Beirut har skadats av explosionen. Tre av stadens sjukhus är helt förstörda och ytterligare två sjukhus har skadats. Detta samtidigt som landet fortsatt är drabbat av kriget i Syrien, ekonomisk kris och coronapandemin.

Vad var det som exploderade?

Enligt landets myndigheter är det 2 750 ton ammoniumnitrat som exploderat, vilket gör explosionen till den största i världen av sitt slag. Ammoniumnitrat används främst till bombtillverkning och konstgödsel, och är ett salt som framställs ur ammoniak och salpetersyra. Så varför förvarades saltet i Beiruts hamn? Enligt al-Jazira ska ammoniumnitratet beslagtagits från ett ryskt lastfartyg under moldavisk flagg redan 2013. Fartyget tvingades gå i hamn i Beirut, varpå landets tjänstemän förhindrade fartyget från att lämna. Till slut övergavs fartyget av dess ägare och sedan dess har saltet förvarats i en hangar i hamnen. Dokument visar att tjänstemän i landet blivit varnade för faran med ämnet upprepade gånger under sex års tid. Allmänheten har däremot varit ovetandes om att saltet förvarats där. Vad som fick ammoniumnitratet att explodera är ännu oklart, men enligt en källa till Reuters ska en brand ha startat på ett hamnlager och sedan spridit sig till det lager där ämnet förvarats.

Därför har protester brutit ut i Beirut

Libanons president, Michel Aoun, har nu utlyst två veckors katastroftillstånd och utlovat ”hårdast möjliga bestraffning” av de som anses skyldiga till händelsen. 16 personer har nu gripits, vilka ska ha varit ansvariga för den lagerlokal där ammoniumnitratet förvarats. En av dem som gripits är chefen för Beiruts hamn. Samtidigt är många libaneser upprörda över hur händelsen hanterats av regeringen och håller även politikerna ansvariga för explosionen. Därför har regeringskritiska protester nu brutit ut i Beirut. Redan i oktober 2019 inleddes protester mot landets politiska styre, skattehöjningar och korruption. Amnesty International kräver nu en internationell utredning av explosionen, då de menar att utredningen ska vara fri från inhemska politiska inblandningar för att på ett säkert sätt kunna garantera att offren får rättvisa och ersättning.

Så kan du hjälpa de drabbade efter explosionen i Beirut

Vill och kan du hjälpa de som drabbats av explosionen i Beirut? Då kan du donera pengar direkt till Röda korset i Libanon här.

Källor: Bbs news, al-Jazira, SVT nyheter, Dagens nyheter