in

7 protester som skakar världen just nu – allt du behöver veta

Bolivia
Bolivia. Källa: Paulo Fabre / Wikimedia

Just nu pågår en hel del våldsamma protester runt om i världen. Men vad handlar protesterna om egentligen? Vi har sammanställt en lista som ger dig koll! Mer

Irak

När startade protesterna? Den 1 november.

Vad har hänt? Protesterna handlar om den utbredda korruptionen i Irak, där demonstranter kräver att regeringen avgår. Miljoner irakier lever utan fungerande sjukvård och skolor trots att landet har världens största oljerikedomar. Hundratals demonstranter har hittills dött i protesterna.

Chile

När startade protesterna? Den 18 oktober.

Vad har hänt? Allting började med att studenter i Santiago demonstrerade mot höjda priser i kollektivtrafiken. Konflikten har senare kommit att handla om landets ekonomiska orättvisor. Minst 20 personer har dödats, president Sebastián Piñera har sparkat en tredjedel av regeringen och lovat att genomföra flera sociala reformer, som exempelvis lägre elkostnader. Efter att protesterna inleddes i oktober fick landets militär ansvar för att hålla ordning på gatorna, vilket inte har hänt i Chile sedan Pinochets diktatur.

chile

Iran

När startade protesterna? Den 15 november.

Vad har hänt? När bensinpriserna plötsligt höjdes med 50 procent startades våldsamma protester. Sedan USA drog sig ur kärnenergiavtalet har Iran haft svårare att sälja sin olja och därför har landet under längre tid varit drabbat av ekonomisk oro. Enligt Amnesty har minst 106 personer dött i protesterna.

Guinea

När startade protesterna? Den 7 oktober.

Vad har hänt? Protesterna startade i samband med ett förslag på en grundlagsändring som skulle låta president Alpha Condé bli omvald till en tredje mandatperiod. När Condé blev vald till president för första gången 2010 väcktes hopp hos befolkningen om ett mer demokratiskt samhälle efter två år då militären haft makten över landet. Demonstranterna tycker nu att Condé har misslyckats med sitt uppdrag. Invånarna blir allt fattigare trots att landet har bauxitgruvor med guld och diamanter. Hittills har minst 17 personer dödats i samband med protesterna.

Hongkong

När startade protesterna? Den 9 juni.

Vad har hänt? Det som började med ett lagförslag om att brottsanklagade Hongkong-bor ska kunna utlämnas till Fastlandskina har utvecklats till en proteströrelse som kräver demokrati, regimskifte och oberoende från Fastlandskina. Hittills har två människor dött i samband med protesterna.

Varför vill demonstranterna ha oberoende från Fastlandskina? Hongkong var under brittisk besittning ända fram till 1997. Efter det började Hongkong tillhöra Kina, men de tillåts bland annat ha egna lagar och en egen regering. Hongkong-borna är vana vid mer rörlighet och yttrandefrihet än fastlandskineser. Det är därför lagförslaget om att brottsanklagade i Hongkong ska kunna överlämnas till Fastlandskina väckte en rädsla hos invånarna att deras frihet ska komma att begränsas.

hongkong

Bolivia

När startade protesterna? Den 21 oktober.

Vad har hänt? Protesterna startade dagen efter landets presidentval där Evo Morales fick makten. Morales motståndare hävdade valfusk vilket ledde till att hundratusentals människor började protestera. Den 10 november avgick Morales och flydde till Mexico. Ungefär 20 personer har dödats i samband med protesterna. Av offren finns både de som stöttat presidenten och de som demonstrerat för att få honom att avgå.

Vem är Evo Morales? Morales har varit president i Bolivia i 14 år och han är ledare för det socialistiska partiet MAS. Konflikten ska gå att spåra så långt bak som till 2016 när det hölls en folkomröstning om Morales skulle få ställa upp i presidentvalet 2019, eftersom han då redan suttit tre mandatperioder. Folket röstade nej, vilken ignorerades inför valet den 20 oktober. I samma veva som folkomröstningen 2016 anklagades Morales för korruption och maktmissbruk.

Libanon

När startade protesterna? Den 17 oktober.

Vad har hänt? I samband med ett regeringsförslag om att börja beskatta samtal i Whatsapp, Facebook Messenger och Facetime bröt massdemonstrationer ut. Protesterna utvecklades sedan till att handla om dålig välfärd, korruption och bristande samhällsservice. Premiärminister Saad al-Hariri har avgått och hittills har en person dödats.

Källor: SVT, Aftonbladet, Aljazeera, Rfi