in

Lån och ekonomi – känns det läskigt? Se hit!

Kvinnor är mer osäkra på att ta lån
Bildkälla: Piqsels

Tillhör du en av dem som känner att allt med ekonomi är science fiction och att ta ett lån är för invecklat för att ens sätta sig in i? Då är du inte ensam. Mer

En ny undersökning som Ferratum och Kantar Sifo har gjort visar att kvinnor är betydligt mindre självsäkra än män när det kommer till att ta lån. 69 procent av alla tillfrågade kvinnor känner att de vet vad som gäller när det gäller lån och villkor kring avbetalning, jämfört med 83 procent av männen.

Men det kanske lönar sig att känna sig lite osäker – männens skulder är nämligen överrepresenterade hos Kronofogden. Alltså riskerar de som tror sig veta mycket om lånevillkor att bli skuldsatta senare i livet, enligt undersökningen.

pengar3

– Ofta har stress och oro att göra med att man inte känner att man har kontroll eller överblick på sin situation. På så vis är det inte så förvånande att det är just de som tror sig ha bäst koll som i ett senare skede riskerar att bli skuldsatta. De kanske inte är lika måna om att läsa på och hålla sig informerade om vad som faktiskt gäller, säger Emmi Kyykkä, Head of Group Communications på Ferratum, i ett pressmeddelande.  

Så fungerar ett lån

Om din kunskapsnivå när det kommer till att låna pengar också bara stiger till att delbetala olika fakturor kommer här tre viktiga saker att hålla koll på.

  • Ränta: att låna pengar innebär att du ingår ett avtal med din bank. Du betalar alltså din bank för att få låna pengar – det vill säga du betalar ränta. Om du har en fast ränta är räntan samma under en viss period, men om den är rörlig följer räntan marknaden vilket kan göra den både högre och lägre än en fast ränta. Det går ofta att förhandla om hur mycket ränta du ska betala på ditt lån.
  • Andra avgifter: ibland tar bankerna ut avgifter för lån, som exempelvis uppläggningsavgift och aviavgift. Dessa ska du vara uppmärksam på eftersom de måste stå med i ert avtal! Om du, precis som jag, är en rookie på ekonomi känner du säkert även till att det, av olika anledningar, kan förekomma påminnelse- och förseningsavgifter.
  • Amortering: amorteringen är de pengar du ska betala tillbaks till banken. Du betalar alltså amortering och ränta till banken varje månad eller kvartal efter att du tagit ett lån. Hur mycket du amorterar beror på hur mycket du har lånat.
mynt

Vill du också bli bättre på ekonomi? Här är våra bästa tips!

I teorin vet vi nog alla att det är bra att spara sina pengar och skippa Klarna-fakturor. Men hur gör man egentligen i praktiken?

Ändra dina dyra vanor

Om du vill spara pengar är att gå på bio eller att unna dig en fin helgbukett från och med nu ett minne blott. Bjud över dina vänner på filmkväll istället! Snart är sommaren här igen och då är det du som skippar uteserveringar och istället investerar i en picknickfilt. I sommar kan du glömma dyra hotellnätter och istället se fram emot en mysig natt i sovsäck och tält. Lycka till!

Spara dina pengar på ett smart sätt

Det gäller inte bara att skippa ett glas bubbel då och då eller att sluta spontanhandla nya skor – du måste dessutom spara dina pengar på ett smart sätt. Tänk på framtiden genom att gå med i A-kassan och att spara dina pengar i aktier. Men steg nummer ett är att spara ihop två månadslöner att ha som buffert. Har du inte det än? Då är det bara att sätta i gång!

money

Ladda ner Dreams eller en annan sparapp

Lever du lite efter ”pengar kommer alltid tillbaka”-mottot? Har du noll självdisciplin och får ångest varje söndag du ska logga in på banken för att se hur mycket pengar du gjorde av med igår? Bara lugn, din räddning är här. I appen Dreams kan du spara pengar utan att ens veta om det. Välj triggern ”tjuven” så tar appen pengar från ditt konto och sätter in på ett nytt konto på Ålandsbanken – ibland är summorna så små att du kanske inte ens märker det. Men så, plötsligt, har du lite extra pengar du inte hade räknat med. Du hittar appen här.

Utnyttja rabatter

Undvik spontanköp! Och om du till exempel är student finns det otroligt många studentrabatter som det är dags för dig att börja utnyttja.

Källa: Konsumentverket, Ferratum och Kantar Sifo