in

Får du skatteåterbäring i år? Här är datum att hålla koll på

Skatteåterbäring deklaration 2021 dragar
Bild: William Iven / Unsplash

Får du skatteåterbäring redan i april? Här är allt du behöver göra för att få tillbaka dina pengar så tidigt som möjligt. Mer

Prisa gud, nu kommer skatteåterbäringen! Tillhör du en av dem som betalat för mycket i skatt det senaste året kan du snart se fram emot lite klirr i kassan. Här är alla datum att hålla koll på om du vill få skatteåterbäring redan i april!

När får man skatteåterbäringen 2023?

Om du har en digital brevlåda och deklarerar i tid kan du få skatteåterbäring redan i början av april.

Skatteåterbäring: alla datum att hålla koll på

 • 5 mars: sista dagen att skaffa en digital brevlåda om du vill ha deklarationen dit.
 • 6-10 mars: du med digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil.
 • 10 mars: du som har en e-legitimation kan logga in på Skatteverket och se din deklaration.
 • 14 mars: dags att deklarera! Kolla om allt stämmer eller gör ändringar om det behövs.
 • 30 mars: sista dagen att godkänna din deklaration digitalt (om du inte ändrar något kan du få skatteåterbäring redan i april!)
 • 5-6 april: Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som godkänner din deklaration digitalt utan ändringar senast 30 mars.
 • 15 mars–15 april: du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten.
 • 2 maj: sista dagen att deklarera! Om du ska få skatteåterbäring och inte deklarerar förrän i maj, får du en utbetalning under sommaren.

Vad är skatteåterbäring?

Under året betalar många av oss skatt på den inkomst vi tjänar. Men det händer att vi betalar för mycket i förhållande till hur mycket vi tjänar. I deklarationen får man därför reda på hur mycket skatt man kommer få tillbaka om man betalat för mycket. Har man däremot betalat för lite i skatt så måste man betala restskatt.

Hur mycket skatteåterbäring får du?

För att se din deklaration behöver du ha en digital brevlåda, exempelvis Kivra eller Min Myndighetspost samt en e-legitimation eller ett mobilt bank-id. Om du fixade en digital brevlåda för att ladda ner ett covidbevis är detta redan löst. Sedan väljer du något av alternativen nedan:

 • Alternativ 1: Klicka här för att komma till Skatteverkets sida för Inkomstdeklaration 1. Logga sedan in på e-tjänsten. I ena hörnet på sidan kommer du då att se hur mycket du får tillbaka eller ska betala.
 • Alternativ 2: Ladda ner Skatteverkets app. Både i App-store (för iOS) och i Google Play (för Android) söker du på ”Skatteverket” för att hitta rätt. Välj sedan inkomstdeklaration och logga in med ditt mobila bank-id. Klicka sedan på skatteberäkning för att se hur mycket du ska betala eller få tillbaka.
 • Alternativ 3: Sms:a ditt personnummer och din kod för underskrift till 71144. Glöm inte mellanslag mellan personnummer och kod.
  Exempel: ÅÅMMDDNNNN 99999999. Vänta på det sms som du får i retur. Sms:et bekräftar att du har deklarerat. Det kan dröja upp till 10 minuter innan du får det. Spara sms-bekräftelsen.
 • Alternativ 4: Ring 020-567 100 (+46 8 764 92 40 om du ringer från utlandet). Följ de inspelade instruktionerna. Du kan få instruktionerna på engelska.Vänta tills du hör ett meddelande läsas upp i telefonen. Meddelandet bekräftar att din deklaration har kommit in. Meddelandet sparas så att du kan ringa och höra det på nytt.