in

Så deklarerar du – steg för steg

deklaration 2023
Bildkälla: Unsplash

När kommer deklarationen, varför måste man deklarera och hur gör man? Vi benar ut dina frågor och gör deklarationen lite enklare för dig! Mer

Snart är det dags att deklarera! Vi vet, det här med att deklarera kan vara en stor djungel med mycket papper, siffror och tusen frågetecken. Därför har vi tagit på oss att försöka reda ut denna årliga uppgift en gång för alla. Här är din ultimata guide!

Vad är en deklaration?

En deklaration är en årlig redovisning av dina inkomster till Skatteverket. Alltså en överblick av hur mycket pengar du har tjänat totalt under året som gått och hur mycket skatt du har betalat. Det gäller bland annat lön och pension, men även andra inkomster som sjukpenning och bidrag.

Varför måste du deklarera?

Du måste deklarera dina årliga inkomster så att Skatteverket kan kontrollera att du har betalat korrekt summa i skatt under året. Har du betalat för lite skatt så får du en restskatt som du måste betala. Om du har har betalat för mycket skatt så får du istället tillbaka pengar, alltså skatteåterbäring.

Alla datum för deklaration 2024

Du kan antingen få din deklaration skickad till dig via post eller via en digital brevlåda. För att få den digitalt måste du först skapa en digital brevlåda på antingen Kivra, Min myndighetspost, Digimail eller E-boks. Att skaffa en digital brevlåda är gratis, miljövänligt och säkert då du måste logga in med en e-legitimation, som exempelvis ett mobilt bank-id.

Här är alla viktiga datum att hålla kolla på om du vill ha din skatteåterbäring redan i april:

 • 3 mars: Sista dagen att skaffa digital brevlåda om du vill att din deklaration ska skickas dit (istället för med posten!)
 • 4-8 mars: Du som har digital brevlåda får din deklaration skickad dit (men deklarationen finns även på Mina sidor på Skatteverkets hemsida).
 • 19 mars: Nu kan du deklarera på Skatteverkets hemsida.
 • 3 april: Sista dagen att godkänna din deklaration, utan att ändra eller lägga till uppgifter, om du vill ha eventuell skatteåterbäring redan i april.
 • 8-12 april: Du som godkänt din deklaration, utan ändringar eller tillägg, får ett slutskattebesked.
 • 9-12 april: Du får skatteåterbäring om du godkänt din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg (senast den 3 april).

Vad gör jag om något i min deklaration inte stämmer?

De uppgifter som är viktiga att kontrollera i din deklaration är alla inkomster och utgifter som till exempel lön, sjukpenning, ränteinkomster, aktieutdelningar samt några skattereduktioner för rot- och rutavdrag. Om det är några av dessa uppgifter som inte stämmer, eller om du behöver göra andra ändringar i din deklaration kan du logga in på Skatteverkets hemsidan eller i appen, klicka på ”Inkomstdeklaration 1” och sedan enkelt ändra uppgifterna där.

Så här gör du när du ska deklarera

Det finns flera olika sätt att välja mellan när du ska deklarera, så välj det som passar dig bäst! Här är de alternativ du kan välja mellan:

 • Via appen Skatteverket
 • Via e-tjänsten (fungerar bäst via dator)
 • Via sms
 • Via telefon
 • Via pappersblanketten

Deklarera via appen:

 1. Ladda ner appen ”Skatteverket”. Appen finns för Iphone, Ipad och Android.
 2. Logga in. Du kan logga in med e-legitimation, såsom Mobilt bank-id, eller med kod.
 3. Öppna din deklaration i appen och kontrollera att alla uppgifter stämmer.
 4. Om alla uppgifter stämmer, klicka på ”godkänn” och signera med antingen mobilt bank-id eller kod.
 5. Du får en kvittens på att du har deklarerat och att din deklaration har registrerats hos Skatteverket. Bra jobbat!
Deklaration 2023
Bild: Micheile Henderson / Unsplash

Deklarera via e-tjänsten:

 1. Gå in på www.skatteverket.se. Klicka dig sedan vidare till ”Privat”, sedan ”E-tjänster” och blanketter och sedan ”Alla e-tjänster”. Längre ner i listan på sidan hittar du ”Inkomstdeklaration 1”. Klicka på inloggning bredvid och logga in med mobilt bank-id eller din identifikationskod som du fick med deklarationsblanketten på posten.
 2. Kontrollera att alla uppgifter stämmer i din deklaration och gör ändringar om du behöver göra det.
 3. Gå vidare och klicka på ”godkänn” och signera med antingen Mobilt bank-id eller kod.
 4. Du får en kvittens på att du har deklarerat och att din deklaration har registrerats hos Skatteverket. Bra jobbat!

Deklarera via sms:

 1. Kontrollera först att alla uppgifter stämmer i din deklaration som du har fått på posten. Om du behöver göra ändringar så kan du inte göra det via sms, utan då måste du logga in på e-tjänsten.
 2. Om alla uppgifter stämmer så sms:ar du ditt personnummer och din kod för underskrift till 71144. Glöm inte mellanslag mellan personnummer och kod. Exempelvis så här: ÅÅMMDDNNNN 99999999.
 3. Vänta på det sms du får i retur. Sms:et bekräftar att du har deklarerat. Det kan dröja upp till 10 minuter innan du får det. Spara sms-bekräftelsen då det är ditt kvitto på att du har deklarerat och att din deklaration har registrerats hos Skatteverket. Det fungerar även som en referens för övriga frågor som kan dyka upp gällande din deklaration.

Deklarera via telefon:

 1. Kontrollera först att alla uppgifter stämmer i din deklaration som du har fått på posten. Om du behöver göra ändringar så kan du inte göra det över telefon, utan då måste du logga in på e-tjänsten.
 2. Ring 020-567 100 (+46 8 764 92 40 om du ringer från utlandet). Följ de inspelade instruktionerna. Du kan få instruktionerna på engelska. Vänta tills du hör ett meddelande läsas upp i telefonen. Meddelandet bekräftar att din deklaration har kommit in. Meddelandet sparas så att du kan ringa och höra det på nytt.
Skatteverket deklaration mina sidor
Bild: Josh Appel / Unsplash

Deklarera via pappersblanketten:

 1. Kontrollera att alla uppgifter stämmer i din deklaration och gör ändringar om du behöver göra det.
 2. Skriv under blanketten.
 3. Posta din deklaration till Skatteverkets inläsningscentral. Info står på blanketten!
 4. Su bör posta deklarationen i god tid så den är inne innan 2 maj. Lycka till!

Artikel: Jenny Landström och Johanna Blomberg