in

Därför är det omöjligt att sluta titta efter likes på dina sociala medier

likes sociala medier

Är du en av dem som tittar flera gånger i minuten hur många likes och kommentarer din senaste bild fått på Instagram? Lugn, det är inte ditt fel att det nästan är ett beroende att kolla notifikationerna på sociala medier. Mer

Okej, var ärlig nu. Hur många gånger har du postat ett foto på Instagram och sedan lutat dig tillbaka med förtjusning när likes och kommentarer börjar rulla in? Eller tweetat något roligt och kollat dina notifikationer stup i kvarten för att se vem som gillade den?

Larry Rosen är researchpsykolog och studerar våra relationer med teknologi. Han säger att allt eftersom sociala medier blivit mer närvarande i våra liv har vi lärt oss att svara på de här notifikationerna på det här sättet.

– Att få en like är som att konstant bli stärkt, och när vi blir stärkta känns det bra. Det får dig att vilja göra något igen genom att upprepa det beteendet du får de konsekvenserna av, säger Rosen till Refinery29.

Rosen berättar att tvånget att kika in och se hur många som visat gensvar på din senaste post tankas på av hjärnkemikalier. Till exempel har det visat sig att dopamin frigörs när vi postar och interagerar med folk på sociala medier. När dopamin frigörs får du lyckokänslor och mår bra. Alltså är det inte så konstigt att du vill fortsätta kolla hur många likes din senaste selfie fått.

Dessutom förstärks känslan av glädje med tanke på sociala mediers natur.

– Det bekräftar dig inför en publik, så den lilla dopamin-kicken du får av att en person bekräftar dig förstärks av att veta att alla andra kan se det. Det behovet är rimligt. Vi behöver alla uppmärksamhet och kräver bekräftelse, och utan notifikationer har du ingen aning om när den positiva känslan kommer, säger Rosen.

Med andra ord är det alltså inte alls märkligt att det är svårt att hålla sig från att kolla notifikationer på mobilen.

Följ Veckorevyn på instagram för inspiration, skratt, nyheter och tävlingar!

screen shot 2018 06 27 at 09 39 53