in

Clara Henry om Melodifestivalen: ”Vad man än gör så kommer det vara fel”

Clara Henry leder Melodifestivalen 2017
Hannah Hedin

Clara Henry är aktuell som programledare för Melodifestivalen, och hon pryder dessutom omslaget av nya numret av VeckoRevyn. Här bjuder vi på ett utdrag från intervjun. Mer

Clara Henry, 22, är superaktuell som programledare för Melodifestivalen. Vi har träffat henne och pratat och hat och kärlek – och Mello såklart.

– Folk får säga vad de vill men det är inte dålig musik som är med i Melodifestivalen. Det finns något som passar alla, det är en bred musiktävling och jag tycker att det är grymt att så många genrer får ta plats, säger Clara Henry.

2014 jobbade Clara också med Melodifestivalen, då skötte hon uppsnacket och eftersnacket varje vecka, samt hade egna sketcher med i programmet. I juni förra året fick Clara frågan om hon skulle vilja programleda.

– Jag var för divig för att svara när producenten Anders Lenhoff ringde, så han fick skicka ett mejl och fråga om jag var intresserad av att programleda Mello, hehe. Jag tänkte inte så mycket utan ringde upp och sa att det lät kul. Sedan skulle jag iväg direkt för att möta en kompis, och när jag sprang till tunnelbanan började jag inse vad jag hade fått frågan om. Jag kände mig livrädd men väldigt glad. Sedan fick jag vänta några månader tills det blev klart att jag blev programledare, det första samtalet var mest bara en intressekoll.

Clara Henry leder Melodifestivalen 2017

Hur är din relation till Melodifestivalen?
– Jag har en väldigt bra relation till Mello, en stark relation. Jag har alltid tittat på det och blivit underhållen av det. Jag tycker helt ärligt att det är Sveriges bästa program, det finns en sådan gemenskap. Det är mycket känslor och jag älskar det.

Vad tänkte du när du fick veta att det var David Lindgren och Hasse Andersson du skulle leda programmet med?
– Jag blev jätteförvånad först. David var kanske inte så otippad, men Hasse tyckte jag var jätteotippat. Jag skrattade högt liksom och tänkte ”fy fan vad roligt”. Det är briljant att de har tagit in Hasse. Det känns bra och tryggt med dem. Hasse är en sådan aktiv gammal gubbe alltså, han kunde aldrig komma på våra möten i början eftersom att han var så uppbokad.

Clara Henry: ”Det som känns läskigast med Melodifestivalen är hat”

Vad ser du mest fram emot nu när det drar igång?
– Hela grejen, allt går hand i hand på ett sätt. Jag ser fram emot att få jobba med tv igen, jag ser fram emot att få gå in i Mello-bubblan och jag ser fram emot att få ha fina kläder på mig.

Vad tycker du känns läskigast?
– Hat. Vad man än gör så kommer det vara fel, enligt folk. Det läskiga är när det hatet får ta plats. Som när Aftonbladet skriver ”folket rasar” och så är det tre personer i deras chatt som har skrivit ”varför sa de så?”. Det legitimerar hatet.

[adSpace placement=”auto”]

Har du fått mycket hat innan, genom bloggen och Youtube, så att du känner dig härdad?
– Nja… jag är så jävla skonad från det. Jag är vit, jag är smal, jag är svensk, jag pratar göteborgska, alla älskar det. Det är många normer jag lever upp till utan att behöva göra något, då får man inte så mycket hat. Jag får hat när jag pratar om feminism, för att jag är tjej. Det är det enda jag gör fel. Det är klart att jag kan borsta av mig sådant, men jag tror att jag kommer bojkotta många av mina sociala medier under dessa sex veckor, jag vill leva i en bubbla av att allt är frid och fröjd och att jag gör ett bra jobb.

Vad kommer efter Mello?
– Först av allt tror jag att jag kommer vilja försvinna från jordens yta, åka utomlands någonstans. Sedan får vi se… Jag vill skriva en bok! Jag har en idé, jag ska bara ta tag i den…

Har en blogg, har skrivit en bok, designar kläder och har megastort Instagram-konto

Clara Henry är mångsysslare av rang och förutom att leda årets Melodifestival har hon dessutom en välbesökt blogg, hon har också skrivit en bok om mens, ”Ja jag har mens, hurså?” som gjorde succé både hos unga och gamla. Och – som att det inte var nog – släppte hon tidigare i år egna kläder på Ikon-next. Dessutom har hon ett Instagramkonto med nästan en halv miljon följare (omg!).

FAKTA: CLARA HENRY
ÅLDER: 22 år.
GÖR: Bloggare, Youtuber, författare, programledare och radiopratare.
AKTUELL: Som en av programledarna i Melodifestivalen 2017 tillsammans med David Lindgren och Hasse Andersson.
FAVORITLÅT FRÅN MELLO: ”You” med Robin Stjernberg och ”Moving on” med Sarah Dawn Finer.

Clara Henry är programledare för Melodifestivalen 2017, läs en exklusiv intervju här!

Hela intervjun – om feminism, kärlek och hur Clara Henry är som partner – kan du läsa i nya numret av VeckoRevyn, som finns ute i butik nu!

Men hur förbereder man sig egentligen för Mello? Follow Clara Henry around inför Melodifestivalen:

Glöm inte heller att kolla in VeckoRevyns snack med Clara där hon pratar om…MENS!