in

Artisten Julia Michaels: ”Jag hade ångest hela tiden”

Julia Michaels
Universal music/Catie Laffoon

Julia Michaels har skrivit musik till Ed Sheeran, Justin Bieber och Selena Gomez, och slog själv förra året igenom med hiten Issues. Vi har pratat med henne om att ge bort sina låtar, ångest och drömmar. Mer

Vad har låtarna Hands to myself (Selena Gomez), Sorry (Justin Bieber) och Dive (Ed Sheeran) gemensamt? Jo, artisten och låtskrivaren Julia Michaels, 24. Michaels blev känd för allmänheten när hon släppte sin första singel Issues i början av 2017, men i flera år har hon levererat hits till världsstjärnor.

– Jag började skriva poesi när jag var ung. Sedan fick jag ett piano av mamma, så jag skrev musik till mina dikter. Det var så allt började.

Vad är det du gillar med att skriva låtar? 

– Jag tenderar att vara väldigt konflikträdd, att skriva låtar är ett sätt för mig att få ut mina känslor. Sedan älskar jag det också eftersom musik är så universellt. En låt kan få två människor att reagera på exakt samma sätt, eller helt olika. Det är häftigt.

Var får du din inspiration ifrån? 

– Genom konversationer, relationer, självreflektion och uppbrott.

Du har skrivit många hits, men är det någon låt du visste skulle bli en hit innan den ens kom ut? 

– Nej, ingen. Jag fattar när en låt känns speciell och unik, men en hit kan vara vad som helst. Det finns många världshits som låter helt olika varandra.

Vem är din drömartist att skriva en låt till?

– Jag skulle älska att jobba med The Weeknd. Jag tycker att hans musik är progressiv, och han försöker inte för mycket. När det gäller hans låttexter tycker jag han ligger före kurvan. De är innovativa och coola.

Vilken är din favoritlåt som du skrivit till någon annan? 

– Detta kommer låta som en feg ursäkt, men jag gillar alla lika mycket. Varje låt har en egen historia.

Har du ångrat att du gett bort en låt någon gång? 

– Bara en gång. Jag tycker låten är intressant och annorlunda, men jag tänker inte säga vilken det är.

Det kanske var just den låten som Michaels ångrar att hon gav bort, som gjorde att hon sedan höll hårt i låten Issues.

– Issues kom till efter ett bråk med min pojkvän. Det var första gången en låt kändes så personlig att jag bara inte kunde ge bort den. Det var så jag gick från att bara vara låtskrivare till att även vara artist.

3nou

Tycker du det är svårare att skriva låtar till dig själv, än vad det är att skriva till andra? 

– Ja, på ett sätt. När jag skriver till mig själv behöver jag gräva djupare i mina känslor än vad jag normalt sett skulle göra. Men det är också roligt. Människor får lära känna mig genom min musik.

I samband med att Michaels fick sitt första kontrakt som låtskrivare som 17-åring började hon få ångest och panikångestattacker.

– Jag tror det berodde på pressen att prestera. Min kropp stängde ner och jag hade ångest hela tiden. Jag gick till olika läkare och frågade om de kunde hjälpa mig, eftersom jag inte visste vad som var fel. Innan jag fick reda på att det var ångest trodde jag att jag höll på att dö.

Hur hanterar du din ångest idag? 

– Jag har lärt mig en metod där jag rationaliserar min ångest. När jag börjar få panik frågar jag mig själv varför jag känner som jag gör just då. Och terapi, det hjälper jättemycket! Att gå i terapi var jobbigt i början, men att få hjälp är det bästa som kunde hända mig.

Prenumerera på VeckoRevyn och få 5 nummer + ett lyxig kit från Pure Mineral för bara 199 kr. 

Nytt nummer VeckoRevyn