in

Matilda Djerfs TikTok-konto borta efter kritikstorm – detta har hänt

matilda djerf
Bildkälla: Instagram @matildadjerf

Matilda Djerf tagit världen med storm, men nu är hon själv i blåsväder. Vi berättar om anklagelserna – och allt annat du vill veta om influencern. Mer

Influencern och entreprenören Matilda Djerf är endast 26 år gammal men har redan byggt upp ett mångmiljonimperium. Hon har en följarskara som sträcker sig långt utanför vårt avlånga land, men nu har influencern hamnat i blåsväder. Vi berättar vad som har hänt och varför hennes TikTokkonto är borta.

Djerf Avenue ska ha anmält personer för varumärkesintrång

Matilda Djerfs klädföretag Djerf Avenue har fått hård kritik de senaste dagarna. Mindre kreatörer på TikTok säger att företaget har anmält deras videos för varumärkesintrång. Anledningen ska vara att användarna har visat upp billigare alternativ till Matilda Djerfs egna kollektion. Nedan hör du Aliya (@sumarslays) berätta att hon är oförstående till varför hennes video har blivit flaggad.

@sumarslays

#greenscreen the way that immediately changed after waking up in my djerf avenue pajamas today #fruitpajamas #amazonalternatives #djerfavenuehaul

♬ original sound – aliya

Vidare säger Jackie (@thejackieaccount) att det är ironiskt att företaget har tagit bort kreatörers videos. Hon menar att Matildas Djerfs kläder är kopior på annat som kläddesignern har burit förr från andra märken. Se hela videon nedan.

@thejackieaccount

silencing microinfluencers for doing EXACTLY what she did when she started is so backwards. #djerfave #dupes #matildadjerf #greenscreen #fashion

♬ original sound – Jackie

Matilda Djerfs TikTok-konto är borta

Den hårda stormen har resulterat i att Matilda Djerf har inaktiverat sitt konto på TikTok. Just nu är det oklart om det är permanent eller bara tillfälligt.

Djerf Avenue svarade under söndagskvällen på kritiken i ett meddelande på Instagram och TikTok.

”Tyvärr har det nyligen skett en ökning av webbplatser som säljer produkter med vår design och ägda tryck,” skriver Djerf Avenue.

”I ljuset av detta och för att skydda våra tryck och de enskilda tryckformgivarna – har vi ett externt immaterialrättsföretag (IP) som övervakar upphovsrättsintrång.”

Företaget avslutar med att skriva att åtgärden har oavsiktligt påverkat enskilda konton och att de har sagt till IP-företaget att i stället fokusera på den tredje parten som säljer dessa kläder.

Matilda Djerfs ålder, familj och hemstad

Den 8 april 1997 föddes Matilda Djerf i Borås. Hon växte upp i staden tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon. Familjen bodde även i USA mellan 2006 och 2008, där pappan arbetade som yrkesmilitär.

– Jag kommer från världens finaste familj. Min familj är mitt allt och jag är en riktig familjemänniska, säger Matilda Djerf i Ångestpodden.

Hon har minst sagt en väldigt fin relation till familjen, men Matilda Djerf var inte lockad av att stanna kvar i Borås. Under Matildas tid i USA insåg hon att Borås var en för liten stad för henne. Ungdomsåren var tuffa i skolan och hon ville testa något annat.

– Skolan var inte min grej. Jag hade många svårigheter med vänner och jag blev mobbad under en period. Det var inte en kul plats och jag ville bara ta studenten, berättar hon i podcasten Sequel Stories.

Vem är Matilda Djerfs pojkvän?

Matilda Djerfs pojkvän Rasmus Johansson är delägare och VD för hennes företag Djerf Avenue (mer om det längre ner!). De träffades redan i gymnasieålder och håller fortfarande ihop. I en Q&A på Matilda Djerfs Youtube-kanal diskuterar paret att de ser ett potentiellt bröllop i framtiden.

Var bor hon nu?

Numera bor Matilda Djerf tillsammans med sambon Rasmus Johansson och deras hund Rufus i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. I december 2022 köpte hon ett hus på Grötö i Bohuslän för hela 23 miljoner kronor, vilket Nyheter24 rapporterade om.

Startskottet på Matilda Djerfs framgång

Trots den unga åldern har hon hunnit med en hel del. Vi går tillbaka några år för att förstå multimiljonärens framgång. Allting började på en resa till Karibien 2016, som hon gjorde med pojkvännen strax efter studenten. Kameran användes flitigt under hela resan och Matilda Djerfs Instagram nådde 3 000 följare. Sedan gick det snabbt. Ett år senare var det 100 000 följare – idag är det över tre miljoner.

2018 bestämde sig Matilda Djerf för att satsa på Instagram och såg jobbmöjligheterna. Ett år senare grundades varumärket Djerf Avenue – vilket växte fort.

Ätstörningen under barndomen

I ett avsnitt av Ångestpodden från 2020 berättar Matilda Djerf om en ätstörning som hon hade under högstadiet.

– Jag hatade min kropp. Min kropp var liksom min värsta fiende, säger hon.

Idag har hon funnit en trygghet i sin kropp igen, men poängterar även att hon är mänsklig och ibland har dåliga dagar.

– Min kropp är inte till för att den ska vara snygg eller se ut på ett speciellt sätt, utan min kropp är till för att ta mig igenom livet och det är jävligt coolt.

Vidare berättar Matilda att hon gärna pratar om psykisk ohälsa på sociala medier, samtidigt som hon förstår att hon är en profil som passar in i samhällets alla normer.

Allt om Djerf Avenue – så mycket pengar tjänar Matilda Djerf

Matilda Djerf och Rasmus Johansson grundade företaget Djerf Avenue i december 2019. Idén föddes efter att hon varit modell för andra företag. Det fanns en frustration att bilderna redigerades för mycket och kunderna inte kunde se hur kläderna faktiskt såg ut.

– När jag började med modelljobben blev jag så chockad. Det är verkligen så här, vi nyper in kläder, vi redigerar bilder. Ett företag redigerade mig tre storlekar mindre, säger Matilda Djerf i Sequel Stories.

Djerf Avenue nådde snabbt framgång. Redan under första verksamhetsåret 2020 omsatte företaget 20 miljoner kronor. Nästkommande år var siffran 82 miljoner och nu har det omsatt hundratals miljoner kronor. Den främsta marknaden är USA och i slutet av augusti öppnades en pop-up butik i New York, som bland annat Hailey Bieber besökte.

I mars 2023 placerade sig Matilda Djerf och Rasmus Johansson på tidningen Forbes lista över de 30 mest framgångsrika personerna under 30 år i Europa.

Det andra bolaget, MatildaDjerf AB, hade 2021 tillgångar på uppemot 30 miljoner kronor. Det året var Matilda Djerfs inkomst över 1,2 miljoner kronor.

Här är hemligheten bakom hennes hår

Räck upp handen om du någonsin har googlat på var Matilda Djerf klipper sig eller hur hon faktiskt stylar sin gardinlugg. Hennes hår och skandinaviska stil har blivit ett internetfenomen. På Tiktok har hashtagen #MatildaDjerfHair nästan 140 miljoner visningar!

I flera år har Matilda Djerf gått till frisören Amalia Berglund, som finns i Matildas hemstad Borås på salong Nude. Unga kvinnor reser land och rike för att unna sig ett besök på salongen och få den eftertraktade frisyren, enligt Expressen.

Om du inte vill hoppa på tåget till Borås kan du spana in klippet nedanför där Matilda Djerf och Amalia Berglund berättar allt om hur man klipper lugg och en ”butterfly cut”. Om du aldrig tidigare hållit i en sax kanske det däremot är smartast att visa videon för din frisör!

Här är hennes sociala medier

Matilda Djerf finns på Instagram, TikTok och youtube under namnet: @matildadjerf.