in

8 saker alla borde veta när de börjar på sitt första jobb

istock 814409578

Att helt plötsligt bli vuxen, ha ett jobb och kollegor kan kännas helt sjuk – och väldigt förvirrande. Därför kommer här en lista på saker ALLA borde veta när de tar steget in i jobb-världen. Mer

1. Det är svårt att ha hobbys, men det går

giphy
Att gå från att vara chef över sin egen tid till att behöva sitta på ett ställe x antal timmar kan kännas konstigt. Och ja, din fritid kommer att påverkas. Du kommer vara trött när du kommer hem, äta och sen sova. MEN! Du vänjer dig, och det går faktiskt att ha hobbys, men du kommer inte kunna göra allt. Välj ut några saker som är viktiga för dig och planera in dem ordentligt, då kommer de att bli av.

2. Bra personer är inte nödvändigtvis bra chefer

Att ha en bra chef är guld värt, och tyvärr ovanligt för många. Kom ihåg att om du plötsligt får en chef som varit en kollega du gillat, så betyder inte det att hen kommer vara en bra chef. Alla är inte särskilt bra på att bossa över folk. Det är inte konstigt, vi har alla varit där.

3. Du är okej att bajsa

JA, gå på toa, do your thing. Men kom ihåg att göra rent efter dig, det är tyvärr alldeles för många på arbetsplatser dåliga på…

4. Håll ditt CV uppdaterat

Rätt var det är kanske det kommer en utlysning för ditt drömjobb. Att då sitta och uppdatera ditt CV kan vara en mardröm, särskilt om du jobbat på din nuvarande arbetsplats länge. Se till att skriva ner alla kurser du går, projekt du genomför och så vidare. Det kommer göra dig mer flexibel och chansen att du får ditt drömjobb ökar!

5. Det är okej att inte ha sitt drömjobb

tenor
På tal om drömjobb: INGEN får sitt drömjobb på första försöket, och det är helt okej. Många får det aldrig, men har arbetsuppgifter som de älskar blandat med sådana de tycker mindre om. Självklart ska du försöka nå målet att jobba med det du verkligen vill jobba med, men stressa inte. Försök istället samla på dig arbetsuppgifter du tycker är roliga!

6. Det kommer göra ONT när din bästis-kollega slutar

Men det kommer komma nya. Ge inte upp!

7. Du kommer vänja dig vid att jobbet är forever

Ja, du ska jobba i minst 40 – 50 år. Det kan kännas SJUKT, framförallt i början. Du kommer vänja dig och acceptera det, men om du får den känslan efter varje semester eller helg så betyder det inte att du är konstig: alla känner så.

8. Din framgång på jobbet är INTE lika med hur bra du är som person

giphy 66
Skilj på ditt jobb-jag och ditt privata jag. Annars kan det bli riktigt tufft när saker är tunga på jobbet. Ditt värde sitter inte i dina framgångar eller misslyckanden på jobbet, det sitter i vem du är som människa. Okej? Okej!

Tack för inspo, Buzzfeed!